Thursday, September 30, 2010

Kerabu Ikan Bilis


Assalamualaikum..

Balik karang dah ada idea nak masak apa tak? Meh la try masakan simple ni tapi nyummm nyumm.. Saya suka la kerabu ikanbilis ni. Buat sikit jek, untuk makan sorang.  Kalau hubby tak pasti la dia suka ke tak. Sebab tengok bawang tu, pulak2 bawang mentah. Memang ampoonn tak suka bawang. Apa la salah bawang tu kan, cam kata kak Hana tu.

Semalam kak Ayu Sg buat kerabu tomato. Eh sedap gak ni kalau hiriskan sikit tomato kan. Ishh kita yang buat dia, suka hati le nak letak apa kan. Yang penting basicnya tu. Ini pon tak cukup bahan jugak ni. Tapi rasanya memang menawan hati tau.


Meh ler kita tengok resepinya pulok. Ikutkan resepi ni, kita boleh ler adjust ikut selera masing masing ye. Tahap kepedasan dan tahap kemasaman yang macamna tu, mengikut tekak masing2.  Mekasih ye buat empunya resepi. Boleh klik untuk lihat lebih jelas step2 untuk buat kerabu ni. Tapi saya buat simple n basic je. Sumber:




Kesemua-semua ni lebih kurang je. Cuma bahan sayurnya berbeza. Ini plak versi saya.



KERABU IKAN BILIS

2 genggam ikan bilis digoreng garing
1/2 biji bawang besar
2 batang serai
2 helai limau purut
sedikit kekacang digoreng
5-6 batang kacang panjang
1 biji cili merah
6-7 biji cili padi
3-4 ulas limau kasturi/limau nipis
bunga kantan (optional)
sedikit gula

Caranya: Kesemua bahan dihiris nipis kecuali ikanbilis dan kacang. Gaulkan semua bahan dan perahkan jus limau dan perasakan dengan sedikit gula. Gaul sebati dan hidang!





12 comments:

Ayu said...[Reply to comment]

salam izah,
haha..semalam akak buat lagi bila time dinner, bertambah nasi 2 pinggan, dengan cili padi krap krup, menitis air mata pun masih teruskan mengunyah..hehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam izah..mkn ngan nasi panas2..lagi la leleh airmata yer...

hana said...[Reply to comment]

waweee sungguh sedapp!! tambah tomato jd kerabu tomato ikan bilis! muekekekeke.... nak buat jugaklah!

Anna Qawina said...[Reply to comment]

ish...semalam baru angan2 nak wat krabu kak ayu tuh..ni dia dah buat dulu...kira tak jd buatla harini, mintak ngan Izah jela...kihkih....*tgh males nih*

zarin said...[Reply to comment]

sedappppnya kerabu ni izah...tengok gambar je dah terliur..ni belum dapat mkn lagi, kalau ada depan mata tu mau berpinggan pinggan i tambah nasi :)

anymz said...[Reply to comment]

yippee..dapnya izah..nak buat kejap lagik lah..baru balik ni..tak masak lagik nih..memang sah lah akak buat kerabu ikan bilis je,takpun goreng je ikan bilis makan cenggitu jerk..hehe

psst:nak sikit je,ada lagi??

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ayu..
tu la kan..ingat nak buat lagi ni...trasa2 lagi kesedapannya..bila rangup ngan pedas ngan masam tu..fuhh memang kene betul

azatie...
betul tu kak tie..air peluh semua la keluar kan..

kak hana..
ye la..tu terlambat tengok kerabu tomato yg umah kak ayu tu..dah siap makan baru perasan..kalau idak bertambah sedap la letak tomato kan..

anna qawina..
ceessss..dasar virus manyak nih...haha..wehh rugi tak buat tau...buat jangan tak buat..sodappp

zarin..
tul tu kak..sedap nih..bau ikan biilis goreng tu jangan cakap la..ni masa tulis ni pun terasa2 lagi kesedapannya

kak anymz..
mujur kak anim dtg lambat sebab dah habis..hahhaa..kedekut tul ayat tu kan..ala kak nim, goreng pastu perah ngan limau, hiris bawang..ngan cili..peehh memang dah sedap dah tu

K.Nor said...[Reply to comment]

izah... nak semangkuk!!

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

izah...yg ni x payah susah anto sbb klu resepi jenis potong2 je ni mmg aku terer...hahaha!! :D

izahdaut said...[Reply to comment]

kak nor..
boleh boleh..tukor ngan nasi jagung ek..hehe


kak del..
bagus bagus..kak del sudah ada kemajuan..hahhaaa

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Izah...masalah problemnye takdak tomato & cili api, cili suma ambo doh tumbuk buat sambal..kehkeh...akan ku buat jugak!!!..bila eh?? hihi

ijan said...[Reply to comment]

Ayoyo.. itu kerabu ikan milissss... pojaan hatikuuuu!!! sedapppppnye!