CSS

Monday, September 20, 2010

Kiwi Coconut Cupcakes


Assalamualaikum..

Selamat bekerja bagi yang dah habis cuti ye.. Semalam jalanraya kat KL sesak tul dengan kereta, agaknya ramai tul orang baru balik dari kampung dan bercuti. Atau pun ramai yang keluar gi open house. Semalam pun kami ada jemputan open house kat  area Batu Cave ke Ulu Yam nun. Maceeh Ana..mee soto yang sodap, tapi tak sempat nak rasa nasi impit. Nyesal...hehee

Erk..satu hal lagi, napa naik cuti ni, banyak buka blog dan kebanyakkannya kena malware detected!! Owhh.. sangat tak suke bila ada warning page merah tu!! Agaknya blog saya ada jadi camtu jugak tak? Sampaikan saya buka tiffinbiru pun malware jugak. Kak Dayang Jack pun sama. Tempat2 faveret saya. Adakah saya saja mengalaminya. WHY? WHY? WHY?

Okay.. berbalik pada muffin ni. Wehh teringin nak makan kek. Dan kesian jugak kat buah kiwi dalam peti ais yang dibeli time puasa dulu. Dah google, sangat tertarik dengan muffin yang ini. 




KIWI COCONUT CUPCAKES
Yields: 12 cupcakes


Ingredients
1/2 cawan butter
2 biji telur
1 cawan sugar (saya kurangkan sedikit)
1/2 sudu teh bikarbonat soda
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh white vinegar-tak letak ganti ngan vanilla essence
 1 1/2 cawan tepung gandum
 1/3 cawan santan
4 biji kiwi hiris


Directions:
1. In a large bowl, use an electric beater to cream butter, eggs and sugar. Add remaining ingredients. Beat just until combined.

2. Slice kiwis into thin slices.  Take the slices and line them along the edge of cupcake/muffin pan.
3. Grease cupcake pan.  Spoon batter into pan, about 2/3 full.  If kiwi slices fall down, make sure to move them back to the edge of each cupcake ring.
4. Bake cupcakes at 350 degrees for 18-21 minutes.




Gambo sebelum dibakar. Sedap je kek nya. Lembut n rasa lemaknya dan manisnya yang sedang. Kena pulak gigit kiwi yang masam tu. Sedap laaaaa...


Struktur kek yang lembut dan moist!! Selamat mencuba bagi yang tergoda okayy.

11 comments:

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

mmg akak t'goda izah...nmpk menarik dan sedapp..ni bole masuk list ni...bila nak buat,punya byk dah list..tak terbuat2...anyway nicee

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ida..
hehee..tu belum dtg seru tu kak..nanti kalau ada masa kan..senang je ke dapur tup tup terus jadi je kan...tapi yang ini..pada tekak saya sangat sedap lah..mungkin dah lama tak makan kek..masa raya tak sempat nak makan kek sebab duk makan rendang je..hehe

Mas said...[Reply to comment]

Sedapnya tengok cupcake kiwi tu..tukar dengan muffin nak tak..boleh la makcikk...nak buat berbuka nanti.....

izahdaut said...[Reply to comment]

mas...
oo makcik sebelah buat muffin banana yeee... sedap nampak kacang melengkar atas muffin tu makcikkkkk..eh mas...aku masuk blog makcik tak leh la..ada malware katanya contain from sajionline...apa dah jadi ngan pc aku ni? ayoookkk..

hana said...[Reply to comment]

gebus sungguh mapinmu itew mek jah oiii! bak ler seketui.. tekak aku nih masih krohh krohh tp tak kira aku nak jugak! eh! yg virus tuh mmg tgh merebak sana sini la.. tp setakat nih sape gune mozilla ok kot! yg gune google chrome mmg takleh daaa....

izahdaut said...[Reply to comment]

kak hana..
patut la pun..aku guna google crome.. memang merata virus..tempat siok siok melepak semua tak leh lama.. weh kak hana..org sakit kena rehat..semua rehat termasuk tekak..ngahahhaa..tapi mmg best muffin nih

AlKisahKu.. (^-^) said...[Reply to comment]

sedapnye kak izah muffin tu,mintak sebijik,heheheh...
akak,mie pn kna yg malware detected tu.xtau dh nk buat camne..samela,mie xleh bukak blog kak dayang,kak nor,tiffinbiru sume... sakit ati btl...

izahdaut said...[Reply to comment]

mie..akak pun sama..kak hana bagitau buka guna selain dari google crome boleh..so akak guna explorer yg lembab tu..tapi kire boleh la masuk semua blog tu kecuali kak dayang...sodih deenn..sedap nih, meh makan sesama meh

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...sukernyer kita tgk cupcake comey2 ni..bak mai sini seketui :)))

izahdaut said...[Reply to comment]

kak del..lawo gambo baru ye..hehe... comel n sodap kak.....lain cikit sebab letak santan tu gamaknya..gebuu gitu

Sizuka said...[Reply to comment]

izah, rajinnya! baru beraya, dah start memanaskan oven :)