Sunday, September 26, 2010

Puding Coklat Sos Kastard


Assalamualaikum..

Harap hujung minggu ni semuanya gembira memanfaatkan masa bersama keluarga tercinta. 

Puding ni memang mabeles dan sedap. Kuah tu memang ngam ngan puding coklatnya tu. Manis lawan lemak gitu. Puding ni resepi kak Dayang Jack, masa bulan puase dulu duk terliur jek tengok, pastu kak Nor Ganu pulak buat dan verdict dari kak Nor tu memang sangat benar. Sangat tak rugi mencubenya. 

Saya letak dalam gelas kecik mcm ni dapat dalam 7 gelas. Masa puding suam suam lagi, dah habis 2 gelas bebudak ni berebut nak makan. My hubby makan time dah sejuk 2 gelas, sama laju ngan menyuap anak2. Hahaa...memang berbaloi buat puding ni. Mekasih kak Dayang Jack dan kak Nor!

Sumber:





PUDING COKLAT SOS KASTARD by Dayang Jack

B
ahan-bahan : 5-7 orang makan
Puding Coklat :
10 g serbuk agar2 (plain) Cap Tiga Ros
500 ml susu segar
250 ml susu cair
100 ml air
3/4 cawan gula pasir
2 sb susu pekat
2 sb serbuk koko (bancuhkan dgn sedikit air panas)
1 sb tepung kastard + 2 sb air
1 sb mentega
1 sk esen vanilla
Cara-cara : 
Larutkan agar-agar dan gula bersama 100 ml air. Kemudian, masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. Kacau sebati dgn api perlahan. Setelah itu, masukkan koko, esen vanilla, tepung kastard dan mentega. Sebatikan. Tutupkan api. Tuangkan ke dlm bekas bersesuaian. Sejukkan.
Bahan Sos :
2 cawan susu segar/susu cair (DJ campurkan kedua2nya)
2 sb tepung kastard
4 sb gula pasir
1 sk esen vanilla
Cara-cara :
Satukan kesemuanya di dlm periuk. Kacau hingga tepung larut. Kemudian, dipanaskan dgn api kecil hingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api, dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi. Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian, hiaskan dgn coklat urai jika suka.



7 comments:

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...klu sejuk2 ni abis sume 7,7 gelas aku balon :)) *dah jemu yer mkn hitam manis...x kira kena mkn jugak - hehehehe...skrng ni tuan rumah asyik pg mkn kat open house raya jerk..jdk dah kenyangkan..nak buat apa pun x brp rajin dah :)) *tp cian kat izah...urm,izah punyer pasal kang kita msk, kiter anto kat tingkap yer...:))))

hana said...[Reply to comment]

alamakkk macam bessss jer! nak wat gak lah! tp tang wat kuah kastad tuh pulak yg haku sedikit kemalasan! mintak kuah ko sket mek! muekekeke

K.Nor said...[Reply to comment]

haaa.. dah buat!! betul kan cakap akak, mmg tak rugi mencuba.. mmg best! k.nor pun plan nak buat lg.. next week insyaallah bila start balik pose nih .. bak la dulu segelas tu izah :)

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

kak izah,nak 3 gelas!!!! nk buat bukak posa..hehheheehheh

deeTha H said...[Reply to comment]

salam kak, nak puding tu 1 gelas :D

♥LOVE2COOK♥ said...[Reply to comment]

Sedapnye puding...nak buat gak...masuk list! :D

izahdaut said...[Reply to comment]

deliah deli..
kak del..udoh bertanduk tunggu kat tingkap ni..mana menu baru nyer...hahhaaa... hamboi open house ye...kak del nyer open house nyer bila lak?

hana..
lah kak hana..aku tang kuah tu aku rajin buat, tapi tang puding tu yang malas..nanti aku bagi kuah nyer, tunggu tepi pasu pudina ye

kak nor..
ha ah..memang sedap..tu pun ngidam nak buat masa lepas bace kata kak nor sedap tu laa....hehe.. nah amik segelas, minggu depan kak nor pas kat saya 2 gelas lak yee..

mimiey..
eh budak rajin dah datang..haiipp..segelas je, mana leh 3 gelas!!amboii....tekak buaya nih diaaa..pok montot mie..hihi

deetha..
deetha..meh akak suap satu sudu jek..nak lebih2 buat sendiri ek..hehee..dasar kedekut nih

love..
love....try tau..sedap nih..mmg layan time puding tu sejukk