CSS

Friday, September 3, 2010

Biskut Conflakes Milo


Assalamualaikum..

Biskut paling sonang..Sapa nak meh amik sorang satu.. Aipp..satu jek..nak lebih gi buat sendiri. Senang je kan. Gaul gaul, campur campur, gentel gentel, siap.. Aaa kalau rajin terlebih boleh la nak hias ke nak make up kan dia ke.

Biskut cam ni memang la kegemaran. Satu tapeware tu gaya dah nak habis dah kena belasah ngan Bais. Muaz kurang suke kuih coklat camni. Selamat satu bab. 

Mekasih buat HJHMAS yang menyebarkan resepi mudah ini. Tapi saya nampak kat umah MAS.



Eh..lebih kurang sama je kan. Mas ngan hjh mas. Maceeh buat kedua dua mas.



CONFLAKES MILO

(boleh dapat 55 cawan mini cookies)


Bahan - bahan :
  • 100gm butter
  • 100gm cornflakes
  • 100gm serbuk milo
  • 4 sudu makan golden syrup-tuko guna madu

Cara membuatnya :
  1. Cornflakes dihancurkan sederhana dan disimpan dalam bekas.
  2. Masak butter hingga cair atas api sederhana besar.
  3. Sesudah cair masukkan golden syrup dan kacau sebati.
  4. Kemudian masukkan serbuk milo dan kacau sebati.
  5. Tuang kedalam bekas cornflakes yang telah dihancurkan tadi dan gaul sebati.
  6. Bulatkan terus masa masih panas dan masukkan kedalam bekas mini cookies dan sejukkan dulu sebelum disimpan dalan balang.



10 comments:

Mas said...[Reply to comment]

izah..cantiknya cornflakes milo kau...siap ada coklat pink lagi, mesti sedap ni...senang kan buatnya...gentel2 masuk dalam cup...macam main masak2 pulak, berapa balang izah dapat...kalau makan kejap jer abis tu..

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Izah... wahai sahabatku yang budiman.. sudilah kiranyer tuan hamba pas sebalang due... Dahlah sedap cantik lah tu... boleh kan? kan? kan?

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak Izah,
Bestnya! I like cornflakes. Bubuh Milo ya.. nice recipy kak... slalu nampak yg coklat jer, dah jemu. Milo ni ada kelainan. Tak berenti makan neh!

maz said...[Reply to comment]

salam izah..sbuk wak ckut ke tu..kmaz dtg nk ucp slmat hri rya buat izah sklrga..maap zhir btin ye..esk kmaz dah mula brcti..nk blik kpung..hb pun dah slmat smpai pgi tdi..smga jmpa lgi..

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

Assalamualaikumwbh Izah,

Satu pembaharuan jugak ni.....conrflake sin choco, mesti anak2 suka kan? Byk dah wak cookies ke izah? Bila nak off oven? Ayu rasa, mlm raya baru Ayu off kot....heeeeeeeeee.....

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...uish,masing2 berderet dah kuih raya...jeles maaa :))) nak kurma gulung...kita suka sekut camtu...kat sini bnyk kurma tergolek2 ni saper nk tolong buatkan :D :D

izahdaut said...[Reply to comment]

MAS..
hahhaaa..dah habis pun mas..dapat la 2 tapeware kecik tu kan..tu pun dua dua habis..kalau rajin bleh la buat skit lagi before balik kampung

erma..
haisshh..mudah je tu..buat sendrik..gi buat!! wah biskut tunjuk je ye tahun nih..hehehe

nurindah.
betul tu nur..akak pun 1st time buat.sedap tak manis sangat tapi lemak

kak maz..
wahh..bestnya kak maz dah nak balik kampung dah..ok kak maz..selamat hari raya n take care

waalaikumussalamwarahmatullah ayu..
sedap gak letak koko ni..lemak sungguh tapi tak le manis sangat.cume nak keje nye cepat sikit sebab cepat keras.off oven before balik kampung la nampaknya.hehe..hubby dah sound hari isnin tinggal nak kemas je.no masak2..

deliahn deli..
napa kak del? tak membiskut ke lagi? tak sihat ek.ala kak..tunjuk2 je la

Tina Murphy said...[Reply to comment]

Izah... wahai sahabatku yang budiman.. sudilah kiranyer tuan hamba pas sebalang due... Dahlah sedap cantik lah tu... boleh kan? kan? kan?

Tinaytub said...[Reply to comment]

MAS.. hahhaaa..dah habis pun mas..dapat la 2 tapeware kecik tu kan..tu pun dua dua habis..kalau rajin bleh la buat skit lagi before balik kampung erma.. haisshh..mudah je tu..buat sendrik..gi buat!! wah biskut tunjuk je ye tahun nih..hehehe nurindah. betul tu nur..akak pun 1st time buat.sedap tak manis sangat tapi lemak kak maz.. wahh..bestnya kak maz dah nak balik kampung dah..ok kak maz..selamat hari raya n take care waalaikumussalamwarahmatullah ayu.. sedap gak letak koko ni..lemak sungguh tapi tak le manis sangat.cume nak keje nye cepat sikit sebab cepat keras.off oven before balik kampung la nampaknya.hehe..hubby dah sound hari isnin tinggal nak kemas je.no masak2.. deliahn deli.. napa kak del? tak membiskut ke lagi? tak sihat ek.ala kak..tunjuk2 je la

Tina said...[Reply to comment]

salam izah...uish,masing2 berderet dah kuih raya...jeles maaa :))) nak kurma gulung...kita suka sekut camtu...kat sini bnyk kurma tergolek2 ni saper nk tolong buatkan :D :D