CSS

Sunday, September 5, 2010

Biskut Conflakes Permata Salju


Assalamualaikum..

Biskut untuk lebaran lagi. Masa tengok kt umah kak Lizahanum tu, memang terus simpan resepi ni nak buat. Wallaaaaaaa...best betul. Krup krap tak sedor saploh biji ku bantai...

Masa buat biskut ni, time letak dlm cup tu suspen juge sebab berderai je. Mau ke lekat elok nanti. Tapi lepas je bakar, cantik je duduk dlm cup. Sangat suke la sekut nih. Mudah amat membuatnya. Dan yang penting.....amat sedaaaaaaap di tekak ku ini. Jap lagi kena buat lagi ni. Nak makan tak agak agak punye pas ni. Hehehe..

Mekasih buat kak Lizahanum ye.



CONFLAKES PERMATA SALJU

Bahan-bahan
3 cawan cornfleks di hancurkan(liza ramas je dgn tangan- kasar2)
1 cawan nestum
1 1/2 cawan kelapa parut kering
150g mentega 
50g gula castor
1/4 cawan madu
Mangkuk kertas saiz kecil
Coklat chip,kelapa parut kering dan coklat urai warna-warni sebagai bahan hiasan

Cara-cara
Cornflakes yg telas dihancurkan,dicampurkan dengan nestum ,gula castor dan kelapa parut kering dlm sebuah mangkuk besar.
Mentega di cairkan atas api dan dicampur dengan madu dalam periuk.
Masukkan no.1 dalam no.2.
Gaul hingga sebati dan masukkan dalam mangkuk kertas .
Hias ikut suka anda.
Bakar dalam oven pd suhu 180C selama 15 minit. Saya bakar 11 minit je, sebab 15 minit agak garing sangat warnanya.
Angkat dan sejukkan.



9 comments:

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah...wah,dekat2 raya ni sume nak tunjuk2 permata..jeles i :))

Mas said...[Reply to comment]

izah..rajinnya buat biskut lagi...dah berapa jenis dah...mas dah cuci oven...malas dah nk buat....nak masak pun malas...hu..hu...

Ayu Safieza said...[Reply to comment]

ishhhh ni nak kena buat gak la izah sbb semua bahan2 yg disebut ada kat dapur tu.....alhamdulillah....yip2 horey....:)

Ida Ddapur said...[Reply to comment]

wahh..izah,meriah sungguh kuih2 raya yg izah buat...yg ini pun nmpk sedap & senang, k'ida nak cari cornflakes yg halal agak susah kat sini...nak kena betul2 tgk ingredient dia dulu..
smgt nak buat pun mcm tak der je..uhuhhhuh

Noorma Ismail said...[Reply to comment]

Izah..akak salin respi ni..nk buat besok..sekut raya umah akak pun dh kian reda..tak sempat nk raya dh licin.. :(

hana said...[Reply to comment]

makcikkkk... biskut order makcik! yang nih banyak2 pong xpe! dah abes g wat lagik! hahahahaa

lina said...[Reply to comment]

izan - ni pasti sedap.

izahdaut said...[Reply to comment]

deliah deli..
kiki.jgn jeles...kak del gi but permata sebijik2 beso2 pun tak pe..

mas..
huhu..dah cuci oven gantung kuali ke..ala aku kene masak lagi nk habis clear kn bebahan biskut n basah..ouwhh..memalasin jugek nor nyer

ayu..
wah semngtnyer nk buat sampi lompt2 tuh..hahaha..buat tau..kompom habis cepat..

kak ida dapur..
looh kaak..sabor ye kak... jgn tak semngt gitu.. nanti jumpe yg hall boleh cube kak..n kengkadang tak sampai hati dengr rintihan org dirantaun..sob sob..

kak noorma..
hihi..ala kak noor buat sekut semua sekut the vas punye..best2 tu yg cepat habis tuu

kak hana..
waah makcik pooh..syuhh syuuh..p buat sendrik..ala makcik kalu tak semngt pun, sekut ni boleh buat nyer kak..lepas mkn mesti semngt...sedap tau..nak ke?nah 2 balang.pi main jauh2

lina..
sedap..rangup n lemak

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Izah : nak kopipes resepi ni ek..kalo terlebih rajin nak buat gak, cam femes jer nih mana mungkin daku menidakkan tekakku ini mencubanya..hihi...