Wednesday, September 29, 2010

Kek Kentang




Assalamualaikum..

Memula nak terima kasih ngan kak Nor sebab kak Nor sudi melayan masalah saya ni. Hehhe..kak Nor mekasih ye, guna IE baru boleh upload gambo. Ish..ish..kena banyak belajar lagi ni ngan kak Nor. Dari pagi nak upload gambo tak leh, tu yang lewat ke udara entry saya hari ni.

Biasa tak buat atau makan kek kentang. Bagi saya ini lah pertama kali buat dan rasa kek kentang. Tergerak hati nak buat, bila hati tarak tahan sama satu rancangan masak2 kat TV. Tapi rancangan masak-masak tu buat kek keledek aka sweet potato. Alahai..bila tengok kek nyer mekar dan gebu n moist tu, teringin tul nak rasa. Tapi mana ada keledek kat rumah, yang ada kentang jek.

So, telah jadilah kek ini buat minum petang dan sangat gebu dan moist. Sedap tau dengan rasa lemak dan aroma kentang tu, dan manisnya yang sederhana aje. Bila gigit dengan kismis dan coklat chip tu rasa sedap la sebab kek tu rasa lemak lemak dan tak berapa manis kan.

Saya buat separuh dari resepi, nyesal lak buat separuh sebab kejap je habis. Anak-anak suka la, bila ada coklat chip tu lagi la kan. Hubby pun suka kek ni, katanya gebu dan moist. So..bagi yang berkenan nak merasa boleh la cuba buat. Mekasih bagi penyumbang resepi.






Gambar kek saya ni sememeh sikit. Apa taknya, panas-panas dah potong sebab tak sabor nak merasa. Hehe..

Sumber asal dari Majalah. Tapi saya amik kat sini:




KEK KENTANG (resepi asal)

Bahan2:
250gm kentang (direbus dan lenyek)
250 santan
4 bj telor
200 gm gula pasir
200 gm tepung gandum
50 gm butter dicairkan
100 gm isi kelapa
100 gm kismis

Cara:
1. Kentang digaul dgn santan sehingga rata
2. Pukul telor dan gula hingga kembang, masukkan tepung, butter dan adunan kentang, kacau rata dan sebati
3. Masukkan adunan ke dalam acuan kecil, letakkan isi kelapa dan kismis di atasnya
4. Lalu dibakar. Setelah separuh masak sapukan kuning telor di atasnya
Bakar selama 20 minit atau sehingga kuning pada suhu 180C


Saya ikut versi Mak Uda dengan sedikit beza:

Resipi versi Mak uda
Bahan2:
250gm kentang (direbus dan lenyek)
250 susu segar
4 bj telor
200 gm gula pasir
200 gm tepung gandum
50 gm butter dicairkan

saya tambah sedikit essence vanilla

Saya tak buat crumble cuma taburkan dengan coklat chip dan kismis, lagi banyak lagi sedap

Crumble:
1 cwn gajus(kebetulan tu je yg ada)
1/3 cwn gula perang
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1/4 cwn butter
1/3 cwn tepung
Satukan semua bahan dlm mangkuk dan gaul sebati

Cara:
1. Kentang digaul dgn susu sehingga rata
2. Pukul telor dan gula hingga kembang, masukkan tepung, butter dan adunan kentang, kacau rata dan sebati
3. Masukkan separuh adunan ke dlm loyang 9x9, taburkan separuh crumble dan tuang lebihan adunan lagi dan akhir sekali taburkan lebihan crumble tadi
4. Bakar selama 50 minit atau sehingga kuning pada suhu 180C
 

14 comments:

Mimiey.. (^-^) said...[Reply to comment]

semekum...nak mintak kek kentang cikit!!!! nak buat bukak pose...

izahdaut said...[Reply to comment]

pose ye mie...erkk dah habis la..pi buat sendrik..suhh suhh..hehe

aeinio said...[Reply to comment]

izahh.. bestnya kek kentang.. lom pernah makan... menariklaa resepi ni.. tq..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

banyak sgt ke kentang kat umah tuh? ,meh nak tolong prabihkan nak wat mashed potato...~tol ke eja tuh?~..kihkih...

blh terai gak nih...

Salmia said...[Reply to comment]

salam kak,

sy suka kentang. mesti try resepi ni. :)

K.Nor said...[Reply to comment]

owhhh nak upload gambo ni la td ya.. ishhh sempat lg sebut nama ku hehe

Beattey said...[Reply to comment]

amboi..gebunyer...geram tegk..vah..vah..vah...

nak cuba la nanti...habiskan stok kemtang yang tak tahu nak buat apa...

nanti kita tempek bila dah buat yer..

Deliah's Deli said...[Reply to comment]

salam izah..mnawan sungguh kek kentang izah ni...nak sikit leh :))

kakchik said...[Reply to comment]

assalamualaikum izah. sedap nampaknya kek kentang tu. teringin juga nak merasa tapi nak buat sendiri kakchik tak pandai. buat kek ni kelemahan peribadi. pasal nak upload gambar tu, sblm ni izah guna browser apa? dari pengalaman kakchik menggunakan Firefox, Chrome dan IE setakat ni tak pernah ada masalah nak upload gambar.

inaku79 said...[Reply to comment]

zah, betul2 sedap ker ni?hehehe... akak baca ayat2 zah tu, mmg terus terliur... bila tgk gambar, lg la bertambah2 terliur...huhuhu, menci betol la....time kentang byk bergolek kt dapur, x kluar plak resepi ni....time kentang yellek ni, kluar plak resepi best ni.... waaaaaa....

izahdaut said...[Reply to comment]

aeinio..
menarikan? resepi ni bagi saya kira baru la..hehe..tapi simple je pun caranya..oleh cube, bagi famly kami rasa kek ni memang menawan hati la..kira boleh repeat buat lagi la

anna qawina..
haha..idak le pun banyak sangat..kiki..ni kira ngabis kan stok le..tak dapat nak nolong nak wat mased potato cam kak hana ye..aipp pi belik sendrik..kiki

salmia..
ye jangan tak try plak..sedap bila aroma ngan lemak kentang tu terasa dalam kek ni..tapi kalau tak sedap kat tekak jangan marah akak ekk..hehe

kak nor..
hehe.kak nor maceeeh tau, kalau tak tadi peram je la jawabnya...kiki

beatty..
hah bagoos bagoss..kena buat tu kalau dah banyak stok kentang nyer tuh...kalau sedap bagitahu saya..kalau tak sedap diam diam je..hahaa...sabor jela.. tapi gerenti gebu tau..

deliah deli..
boleh boleh..boleh blah..haha..jahat tau..nanti kak del tak mau datang lagi umah kite..kikiki..kak del..dah jadi baja dah kek ni..cemana tu..buat sendrik ekkk..bagi resepi je

kak chik..
waalaikumussalam warahmatullah..
kak chik masiih sudi jenguk blog saya. tu la, before ni tak de problem pun.saya gune crome..nk upload dari pc ke blog tu tak boleh..die syik gedik2 je..tapi tak kuar box, tu tnya kak nor, then saya try Explorer.baru boleh.tapi kak nor kta upload dari picasa guna GCboleh.saya tak try lagi

kak inaku..
ngahaha..memang suke buat kak ina menderita..haha..tak de ekntang dah ye..aipp apa lagik..gi kedai beli kentang lahhh..hehe..sedap ni..nyumm nyum...saje je godekan..tapi pada tekak saya sedap..suka la kek mcm ni.pastu tak muak..opss lupa..saya ada tambah sikit essence vanilla bagi tak hanyir telur tu..

Kamalia said...[Reply to comment]

ni pun xpenah mkn gak..nak kn cube jugakla nih..kentang pun byk lagi tuh..tp,bile nak update blog,agak kemalasan..huhuhu

cikmanggis said...[Reply to comment]

salam izah..cm tak dapat nak upload gambar ni..huahua..IE tu apa ?pls minta tolong!!!!

izahdaut said...[Reply to comment]

kamalia..
napa yang malas tu...hehe..boleh try..simle je kek ni..tapi rasanya lain dari yang lain la sikit..boleh try bila rajin update, baru tepek..kan kan

cikmanggis..
cemana? dah ok dah cm? try la upload guna mozila ke..kalau guna Google crome tak boleh...guna yang lain la..internet explorer ke..walaupun slow..tapi boleh upload..tapi IE 8 dah ok..tak slow sangat..dah laju dah