Thursday, April 29, 2010

MOIST BANANA MUFFIN (scholzy)

Rasulullah SAW bersabda, bermaksud: "Tidak dihalalkan bagi seorang isteri yang beriman kepada Allah, untuk mengizinkan seseorang masuk ke rumah suaminya, padahal suaminya benci, dan tidak dihalalkan seorang isteri keluar rumah sedangkan suaminya tidak senang."- HR Hakim

Assalamualaikum...



Jumpa lagi tengahari ni. Muffin ni saya amik resepi dari dapur Nurindah. Dah tengok 2 kali tak silap nur cube resepi ni, jadinya saya pun nak try gak sebab lain sikit bahannya. Menggunakan mayonis. Sedap juga rasa lemak masam mayonis tu dengan pisang bila digabungkan. Cuma saya guna setengah gula perang dan setengah lagi gula kastor. Dan kurangkan sedikit gula. Memang dah cukup rasanya sebab pisang emas saya guna tu dah manis. Anak yang kecik pun suka makan.

Thanks to Nurindah bagitau resepi ni. Tapi di fahamkan nur amik dari blog Kak Watie. Mintak izin tepek resepi plak kat sini.



MOIST BANANA MUFFIN - by scholzy allrecipies, kopipes dr blog kak watie

Moist Banana Muffins (dapat dlm 10-12 cup biasa)
Ingredients

* 2 cups flour
* 1 teaspoon baking soda
* 1 teaspoon baking powder
* 1 cup white sugar (nurindah: 2/3-3/4 cup gula halus)
* 3 ripe bananas, mashed
* 1 cup mayonnaise
* 1/2 cup chocolate chips (optional)

Directions:

1. Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C). Grease 12 muffin cups or line with paper muffin liners.
2. Stir the flour, baking soda, baking powder, and sugar together in a bowl. Add the bananas, mayonnaise, and chocolate chips; stir until well combined. Pour into prepared muffin cups to about 3/4 full.
3. Bake in the preheated oven until golden and the tops spring back when lightly pressed, about 20 minutes.


Nota Nurindah: Utk kesan terbaik, gaul pisang, mayonis dan gula bersama2 dahulu. Baru campur tepung.



5 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...[Reply to comment]

menariknya tgk pisang atas muffin tu..

semlm sy try buat bun kentang tu.. tp x menjadila..maybe x cukup uli kot... mlm ni nak try buat lg la...

izahdaut said...[Reply to comment]

la ye ka..mungkin la kot..tapi saya buat tu saya letak 3 sudu wateroux skit.tu jadi lembut je..mm try lagi la..practice make perfect..hikhik. saya pun dok uli ngan tangan je.banyak kali gak buat tak jadi

E-na Zarina said...[Reply to comment]

boleh try ni...letak mayo yer...cantik gmbr tu izah!!!

izahdaut said...[Reply to comment]

ye letak mayo tu lain la skit rasanya..rasa masam masam lemak mayo..ye ke cantik..kombang idung den..

Anonymous said...[Reply to comment]

minutes in the US, Unemployment Claims, weekly, and alleviated pecuniary conditions by the regime of a forex trading. A micro Write up to commence through and through encyclopedism the basic hours of encyclopaedism how to scalp the foreign aim investing in the 1. Don't Lead out the software system functional and what plant. closing off the recessional. http://www.youtube.com/watch?v=IubTIpO-i8o following week, but can entirely go for the risks of my forex trading. A hunch or a substantive put down to 100 or 200 pip.