CSS

Monday, April 12, 2010

Light Blueberry Cheese Cake (Sue)


Assalamualaikum... Semoga hari isnin ni semuanya sihat dan sentiasa di bawah rahmah Allah hendaknya. Alhamdulillah, hujung minggu baru ni seronok sangat kuar jenjalan dengan family. Makan sana makan sini, aktiviti wajib. Trima kasih buat kekasihku ituww ye bawa kami jenjalan makan2 walaupun my dear ituw kepenatan. Ini ku hadiahkan buat mu kek cheese ye..

Seronok la bila buat kek ni dan jadi (walaupun tak jadi 100%). Tapi rasanya..muahaha..sedap la.. suami pun suka rasa sangat la bebaloi duk teperap kat dapur berkeringat nak siapkannya. Cee cerita macam la susah sangat. Kek ni tak susah sangat buatnya dan trima kasih bebanyak kat Hasue Sarawak tokey kek tu.. Sue memang mabeless la kek nih. Rasa cheese yang lemak-lemak dengan kek yang menggebu digigit dngan bluberry tuh.. speechless la kesedapannya. Promote baikk punyaa.. Coba la buat kek ni memang sedap pada penggemar kek gebu gebu nih. Buat malam tadi, sekarang ni dah tinggal suku lebih je dah kek tuh. Kuat tul makan kan..hehee.

Opss lupa nak crita ngapa tak 100% jadi tu sebabnya, masa letak blueberry tukan semua jatuh ke bawah. hahhaa..agaknya kena blend dulu ek bluberry tuh. hehhe.. cetek skit pemikiran. Tapi bila semua jatuh bawah pun sedap gak..masa buat tuh dah rasa semua tenggelam, tapi sebab virus M tu hadir di saat saat kritikal..apa nak buat. Trima jela..


Sue, saya copy and paste je halal ye.. Semoga pahalamu bertambah dengan ilmu yang di kongsi ini. Nak tengok menu2 best sue klik here. Sue-hasue.


Bahan2:
300ml susu segar
6 keping keju kraft
3 biji telur gred A
90g gula halus
110g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
110g mentega/marjerin
Blueberry filling secukupnya

Cara2:
Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)
Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)

8 comments:

Datin El said...[Reply to comment]

izah..ade suku lagi eh simpankan untuk akak ye..jap lg akak datang..

izahdaut said...[Reply to comment]

Datin El..ehhee.. meh meh amik..sedap akak.. nyum nyumm

kak Erna said...[Reply to comment]

tima kasih izah..akak paling suka cheese kek..kalau buat tak letak blue berry tu bolih tak..masam sikitkan...kalau letak tu...yang biasa beli tu la...

izahdaut said...[Reply to comment]

salam kak erna.. yang ni memang sedap pada penggemar cheese cake.tapi rasa die bukan heavy cheese tapi light. tapi lemak2 semua cukup la rasanya..takde la cepat sangat muakkan. boleh je tak letak bluberry mcm nurindah (mysweetlife-nurindah.blogspot) buat tak letak blubeerry pung..layannn

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Amboi lajunya projek Izah! Rajin betullah!

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...[Reply to comment]

syoknya..bleh try lah nanti...

HaSue said...[Reply to comment]

salam izah..wahh,dah cuba yer..tahniah2...blueberi tu izah letak sekaligus ke?camner leh jatuh ek..sue letak guna piping bag..hehe..apa2pun suka bila dpt tahu izah n suami suka..tima kasih krn sudi cuba yer

izahdaut said...[Reply to comment]

MamaFami..
Wah kembang idung kena puji ngan mama..uii idak le rajin sangat ma, tapi memang dah lama usha kek si sue nih..hehhe

Mrs Hasanif..
Meh la try buat kek nih, bagi si kecik manis tu makan..

Hasue..
Salam sue, Trima kasih sudi singgah dan terimakasih bagi resepi nih sedap... Konon2 letak la dua senduk pastu letak blubery tuh, tapi tenggelam..hhaha..guna piping bag, ntah la mana silapnyee...apapun..sedaap la