CSS

Saturday, April 10, 2010

Baulu Mekar tapi tak mekar??


Ish..ish.. sedey nyee.. Teruja tengok rumah mamafami ada baulu kuukus yang mekar tersenyum, kemudian dengan semangat yang baru untuk cube menghilangkan fobia, maka ku dengan langkah yang baiikk punyee menuju ke dapur untuk memekarkan baulu mcm kat umah mama tuh. Akan tetapi..hasilnyee... huhuhu.. dengan debaran di dada, tangan membuka tudung kukus ku ituw, wakakawakaa..hampeh juo hasilnyee.. Mama pesan masa buat baulu kena happy happy lalala.. oooww lenkali nak nyanyi lagu "aku happy..aku happy..buat lawak mlm ini.." uppsss.. Betul gak tu mama, masa buat baulu ni, baru je switch on nak putar teluq, sikecik pun dah terjaga tidoq teriak sakan..pepalih wehh. Tensen terus..terus baulu pung tak mau senyum ke sudah.

Akan tetapi rasanya sedap. Si abang Bais suka makan. Abis licin walaupun tak tersenyum. Yang penting umminye tersenyum tengok budak bertuah tuh nak makan baulu tak senyum tuh. Tuh saja ingkar arahan skit, letak warna2 skit sebab nak bagi si abang teruja nak makan. Walaupun tak berapa nak jadi, saja buat entry gak supaya memberi cabaran buat geng2 yang lain untuk cube. hehehe..(padahal kengkawan lain jadi jek..kena sumpahan apam ke haku ni?)

Resepi meh share..mama, copy je ye..trimakasih..


BAHULU BATIK MEKAR KUKUS
Source : Kak Fida

Ingredients (yields 12 - 14 pieces) :

125g flour
1 teaspoon baking powder
115g caster sugar
1/2 teaspoon (heap)ovallete
4 1/2 tablespoons fresh milk
1 egg (large)
1/2 teaspoon vanilla essence
1 teaspoon chocolate paste/emulco

Method :

1. Sift flour and baking powder into the mixer bowl.
2. Add in caster sugar, ovallete, fresh milk, egg and vanilla essence.
3. Whip at high speed till mixture thickens.
4. Divide the mixture into two equal portions. Add chocolate paste into one portion and leave the other plain.
5. Spoon the plain and chocolate mixture alternately into the prepared papercups till 3/4 full.
6. Steam at high temperature for 10 to 15 minutes.


Antara menu lain yang sempat di snap untuk minggu nih. Haa..ni KEK GULA HANGUS yang tak berapa jadi. Ni memang rasa dah die punya sarang semut tu tak berapa jadi sebab arahan resepi kena tapa atau perapkan 3-4 jam. Tapi anak2 ku sudah ngeekk ngeekk merengek lapo, jadi sejam setengah je perap dah kukus. Tapi rasa die wonderpet..eh silap, wonderfull... sedap rasa manis lemak2 gitu. Potong time suam-suam, pepalih sedap. Si Bai makan semua nak disumbat penuh2 dalam mulutnye. Resepi amik kat MyR. Boleh klik sana tuk resepinya. Sangat mudah.



Eh bila tengok betul, dah nak jadi dah sarang tuh, tapi separuh je..hehe..


Ni pulak PUDING KARAMEL TANPA TELUR. Selalu buat nih, senang yang amat. Ambil resepi kat myRjuge. Alah sedapnye menelan time2 cuace panas.


DONUT KENTANG lagi. Giler kentang..Memang saya ni peminat donut. Suke donut ni lembut dan mudah je nk buat. Anak pun suka makan. Tapi cik abang kekasihku tu tak suka donut. Ate sesaja try buat untuk brekpes cicah dengan sambal ikan bilis. Aik die suka la..siap dapat pujian lagi. Katanya die suke donut ni sebab tak de bau donut. Bau donut? Apa apa la en hubby ku.. Banyak juge makan cicah sambal feberet die tuh.


Ok semua selamat berhujung minggu. Sekadar ingatan buat semua..dan selamat berhujung minggu.

Dari Abdullah Ibnu Umar ra bahwa Rasulullah saw bersabda “Ketika saya sedang tidur, saya bermimpi melakukan thawaf di Ka’bah, lalu ada seorang berambut lebat yang meneteskan air dari kepalanya, lalu aku tanyakan siapakah ini, mereka menjawab, ”Ibnu Maryam as”, kemudian aku berpaling dan melihat seorang laki-laki yang gemuk, berkulit merah, berambut keriting, matanya buta sebelah, dan matanya itu seperti buah anggur yang masak’ (tak bersinar). Mereka mengatakan, ”Ini Dajjal”. Dia adalah orang yang paling mirip dengan Ibnu Qathn, seorang laki-laki dari Khuza’ah.” [HR al-Bukhari, dan Muslim].
Dari Anas, beliau berkata, Rasulullah saw bersabda, Dajjal itu matanya terhapus (buta), tertulis di antara kedua matanya kafir, kemudian beliau mengejanya, kafir yang bisa dibaca oleh setiap orang muslim dan di antara kedua matanya terdapat tulisan “kafir” (HR Muslim)

10 comments:

kak Erna said...[Reply to comment]

izah memang rajin..selalu akak tengok ada resepi..mungkin dirumah izah,..ada anak yang suka makan..dulu masa anak2 aka ada dirumah..semasa masih bersekolah..ka juga rajin buat2 kuih bagai ni..sekarang..kerajinan tu..dah menipis...

izahdaut said...[Reply to comment]

kak erna.. tak la rajin sangat pun. berat bontot jugak nak ke dapur.hehehe.. tapi ye la anak2 kan, lepas je makan nasi mintak nak kek nak kek..kena la juge buat kueh mueh ni..agaknya saya ni kalu anak dah beso nanti lagi la terbaring pagi petang kemalasenn..hehhe..

Yat Maria said...[Reply to comment]

salam izah..

baulu tu tak mekar takper, colour dia cantek..my kids pun suka kuih ni..err..byk nya kuih u buat ya...

izahdaut said...[Reply to comment]

salam yat.. tuh la..tak mau senyum agaaknya masa buat tu tukang buat pun tak senyum.. kuih ni himpun seminggu..hik hik..tak de la banyak..besa besa jeee

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Salaam Izah....

Biar kuih apa tak senyum, janji Umminya tersenyum happy okaylah tuh....

Apa kata, lain kali bila buat kuih apam, try nyanyi lagu Happy Amy Mastura tu... kot ler leh sengih. Silap haribulan, suami yang tersengih tengok isteri berjoget di dapur sambil bancuh kuih apam... hehehe...

Uncle Lee said...[Reply to comment]

Hello Izahdaut, I can see you have a Black Belt in cake making. I have never seen these rainbow coloured muffins. They're beautiful! Outstanding!
I bet they just melt in the mouth too.
Not easy find a lady like you boleh buat all these fancy cakes....
Have a beautiful Sunday and keep a song in your heart, Lee.

izahdaut said...[Reply to comment]

mamafami.. hehehe.tul tuh, suami pun kata buang tebiat ke bini haku nih.. pastu bini jawab..mamafami pesan sambil buat ini kuih kena nyanyi joget2 lagi.. hhahaa..tak ke pasal..
apa pun tq mama sudi singgah sini

izahdaut said...[Reply to comment]

uncle lee, thanks for your sweet comment. Tapi saya buat pun alwaz try and error je. Kalau jadi.. sukeee. kalau tak jadii..oww cam nak give up jee.hehe..

thanks for drropping by uncle lee. alwaz adore ur lovely post in ur blog

NiezaMan said...[Reply to comment]

Mak aii...rajinnya...mcm2 resepi dia cuba...
nk kn wat gak la..tp ank2 kalu kuih2 ni xbrape layan..ibunya yg selalu perabih..mna x tembun..

izahdaut said...[Reply to comment]

Niezaman.. hehhee.. cube jangan tak cube..akpe kalau anaknya tak mau makan, bagi kat jiran sket kuih tuu yee..hhee