Wednesday, April 14, 2010

Muffin Pandan

" Sabda Rasulullah SAW, maksudnya: Sebaik-baik wanita (isteri) ialah apabila engkau memandangnya menyenangkan hati, jika diperintah ditaati, dan jika ditinggalkan di rumah ia menjaga maruah dirinya dan hartamu"- (riwayat An Nasaie)"

" Sabda Nabi SAW, maksudnya: Apabila seorang wanita telah melakukan sembahyang lima waktu, berpuasa Ramadhan, menjaga maruah dan mentaati suami, di akhirat dia diseru masuk ke dalam syurga mengikut pintu mana (pilihan) yang ia sukai" -(Riwayat At Tabrani)"


Assalamualaikum... Selamat pagi semua kengkawan. Semoga sihat dan sentiasa menambahkan keimanan kita pada yang Maha Kuasa Maha Penyayang dan Pengasih...Ya Allah.

Alhamdulillah... Dapat jugak menggodek buat muffin pandan yang diambil resepinya dari blog Mamafami otai kite tu. Wah kenmain lagi wangi baunya. Masa dok membancuh bebahan die pun dah menusuk hidung, apa lagi la masa dia tengah mengembang kat dalam oven tuh, haruummm maniss baunya. Memanng sedap muffin nih, rasa lemak-lemak harum dan manis yang sangat sesuai dengan citarasa tekak. Sebab muffin ni tak manis sangat cume manis-manis buah yang tak berapa manis.

Pada penggemar muffin pandan atau kuih yang rasa pandan sangat la senang untuk buat muffin nih. Boleh buat anytime je. Muffin yang dalam gambo tu yang perang-perang tuh lagi sedap sebab rangup-rangup skit. Saya letak atas tuh serbuk kelapa kering. Heehe.. Almond nibs tah mana plak disimpan tak jumpee. Sedap...

Mamafami mintak halal saya copy n paste je ye. Semoga pemilik resepi ni dipanjangkan pahalanya kerna berkongsi dengan kite.


MUFFIN PANDAN

Ingredients :

200g flour
1 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon bicarbonate soda
1/2 teaspoon fine salt
120g castor sugar
200ml coconut milk
100ml corn oil
2 eggs
1 teaspoon pandan paste
1/2 teaspoon pandan essence
a few drops green coloring
Sliced almonds or almond nibs or any toppings to your liking

Method :

1. Heat oven at 190 C. Prepare the muffin cups with paperliners.
2. Sift flour, baking powder, bicarbonate soda and salt. Add in sugar and mix using a whisk.
3. In another bowl, mix coconut milk, corn oil, eggs, pandan paste, pandan essence and green coloring. Mix well.
4. Pour the liquid into the dry ingredients. Mix lightly using a whisk. Mixture might be lumpy.
5. Spoon the mixture into the prepared papercups. Sprinkl with almond nibs.
6. Bake for 25 to 30 minutes.

9 comments:

MamaFaMi said...[Reply to comment]

Salaam Izah...

Uiksss... macam servis bertukar tangan la pulak! Ma buat muffin dari blog Izah, Izah buat muffin dari blog mama... hehehe.. yang kenyang...kita dua orang gak kan! Hahaha..

Tapi kan Izah.. sorry nak beritahu.. tu ha, ada sikit typing error kat entry Izah tu, bukan KEPALA kering, tapi KELAPA kering.. Nanti naya la pulak, kepala kepala siapa yang kering tu jadi mangsa taburan... hihihi.. jangan mare ye Izah, ma gurau je!

LENDANUAR said...[Reply to comment]

wah best ni muffin pandan...izah,lenda copy resepi ni ye.....

izahdaut said...[Reply to comment]

mamafami..
maa..hahhaa...typing error ekk..jap gi betulkan nih... betui la.lepas entry tadi tengok mama ada entry baru..uiksss tukar suka sama suka la...betul betul. kita gak yang kenyang muffin..

izahdaut said...[Reply to comment]

Lendanuar..
Ok copy je la..saya pun copy dari mamafami.. cube la muffin wangi tu..

Datin El said...[Reply to comment]

salam izah..a'ah jenuhlah akak nak cari kepala kering..harumnya sampai kesini kembang kuncup hidung akak..gerenti sodap ni..

fzi said...[Reply to comment]

Salam izah...
Ohh izah muffin lover rupanya ya.. akak pun suka..tapi bila dah lama cuti membaking, macam nak cuti terus pulak dah...hehe
Tapi bila tengok muffin pandan izah ni, teringin la pulak nak wat sama... :)

indahhouse said...[Reply to comment]

salam kak izah,
huwwa...mengancamnya mufin pandan tu kak! saya ketinggaln ketapi nih. td tak sempat jln byk2..
ada balen2 lagi tak, kak? mcm terbau2 sampai umah saya dah..hihi

izahdaut said...[Reply to comment]

DatinEl..

Akak saya dah tukar tau..jangan disebut2 lagi dong..hehhee. fuh bau memang best..belum rasa lagi tuh..bagi bau je la ek..boleh?


Fzi..

Akak salam kembali..try la buat. mudah je sesambil makan kacang dah siap mengembang mafin tuh dalam oven..cewwah..tu kalu akak la yg buat..hehe,kalau saya tetap kene besilat dengan anak2.

Nurindah..

salam kembali..ehhee..akak bagi bau je la..dah abis la..lambat sangat datang dah abeh..tapi kalu tukar dgn chewy gapo dio tuh boleh? nampak sedap mcm nak nagis tuh...

Destiny Jones said...[Reply to comment]

wah best ni muffin pandan...izah,lenda copy resepi ni ye.....