CSS

Wednesday, July 2, 2014

Talam Suji Lapis Coklat



Memandai je ubah nama. Hakhak..
Ok ok fine. Nama dia talam suji je. Saya yang ubah nama tu tuk beza kan sikit dgn talam suji biasa tu. 
Sebab kepala gula merah tu saya taruk coklat utk menambat selera anak-anak.
Masih resepi chef Asma yang pakar dlm kuihmuih talam.
Banyak-banyak kuih talam, saya memang berkenan betul dengan kuih ni. Secukup rasa, secantik mata memandang. Ewah..


Ni bukan pagi-pagi dah buat kuih tuk berbuka ye. Ni menu kelmarin. 
Sila amik perhatian. Ngeee


KUIH TALAM SUJI (coklat)
Sumber : di sini

BAHAN LAPISAN BAWAH :-)
90 gram sugee @ semolina*
225 ml air*(*disatukan dan rendam 30 minit)

110 gram gula halus  (letak 100 gram)
1 biji telur
100 ml santan pekat
125 ml air
Beberapa titik pewarna kuning
1/2 camca teh esen vanilla (resipi asal tak letak)


BAHAN LAPISAN ATAS :-)
150 gram gula melaka, potong kecil*
25 gram gula pasir*
250 ml air*
3 sudu makan serbuk koko*
1 sk coklat paste*
secubit serbuk nescafe*
1 helai daun pandan*(*disatukan dan masak hingga gula larut, sejukkan)
75 gram tepung gandum
1 biji telur (asal 1 1/2 biji)
125 ml pati santan
Secubit garam



CARA MEMBUATNYA :
    1. Panaskan kukusan. Alas tin berukuran 8 inci x 8 inci x 2 1/2 inci dengan plastik bersih. Ketepikan

    1. UNTUK LAPISAN BAWAH :- Satukan semua bahan2 lapisan bawah kecuali sugee, kacau hingga gula larut dan tapis adunan tadi. Masukkan sugee, kacau rata dan tuang dalam periuk, masak atas api kecil sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan kental. Tuang ke dalam tin tadi, ratakan dan kukus 25 minit pada api sederhana, tutup permukaan tin dengan aluminium foil atau tudung periuk masa mengukus.
    1. UNTUK LAPISAN ATAS :- Satukan semua bahan2 untuk lapisan bawah, kacau rata dengan whisk hingga gula larut. Tapis dan masukkan ke dalam periuk, masak dengan api kecil sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan kelihatan sedikit pekat. Matikan api. Berhati2 tuang atas lapisan sugee tadi (gunakan kaedah menuang bancuhan ke dalam senduk yang di letak atas lapisan sugee, ini bertujuan mengelakkan lapisan bawah tercedera), tutup kembali permukaan tin dan kukus 30 minit pada api sederhana. Bila masak biar betul2 sejuk sebelum dipotong....Selamat mencuba..

5 comments:

Immanuel Kabuhung said...[Reply to comment]

Halo, Apa kabar?

Salam jumpa dari kami myTaste Indonesia.

Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

Selamat menunaikan Ibadah Puasa

ninest123 said...[Reply to comment]

jordan shoes, replica watches, oakley sunglasses, longchamp outlet, burberry, tory burch outlet, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, louis vuitton, louboutin, ray ban sunglasses, nike air max, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, uggs on sale, louboutin pas cher, nike outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, louis vuitton outlet, prada handbags, chanel handbags, kate spade outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, ralph lauren pas cher, replica watches, longchamp, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, air jordan pas cher, air max, nike free, nike air max, tiffany jewelry, tiffany and co, polo ralph lauren outlet, louis vuitton, nike roshe run, louboutin outlet, polo ralph lauren outlet, sac longchamp, michael kors, louis vuitton, nike free, longchamp pas cher, ugg boots, ugg boots, louboutin shoes

ninest123 said...[Reply to comment]

north face, nike roshe, hogan, replica handbags, michael kors outlet, abercrombie and fitch, new balance pas cher, vanessa bruno, ugg boots, nike free run uk, kate spade handbags, michael kors, true religion jeans, nike air max, coach outlet, timberland, michael kors, mulberry, true religion jeans, vans pas cher, true religion jeans, hermes, ray ban uk, ugg boots, lacoste pas cher, tn pas cher, michael kors, sac guess, north face, oakley pas cher, hollister, nike air max, michael kors outlet, hollister pas cher, ray ban pas cher, ralph lauren uk, michael kors outlet, true religion outlet, burberry, lululemon, air force, nike air max, michael kors outlet, converse pas cher, nike blazer, coach purses, coach outlet, michael kors, michael kors outlet, burberry outlet online

ninest123 said...[Reply to comment]

iphone cases, louboutin, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, new balance, celine handbags, chi flat iron, wedding dresses, ghd, beats by dre, soccer shoes, baseball bats, mont blanc, nike air max, timberland boots, hollister, nike roshe, ferragamo shoes, lancel, birkin bag, longchamp, converse outlet, jimmy choo shoes, nike air max, north face outlet, herve leger, mac cosmetics, abercrombie and fitch, ray ban, lululemon, gucci, hollister, vans shoes, nike trainers, oakley, hollister, bottega veneta, insanity workout, instyler, mcm handbags, north face outlet, reebok shoes, p90x workout, babyliss, vans, nike huarache, ralph lauren, nfl jerseys, converse

ninest123 said...[Reply to comment]

louis vuitton, links of london, replica watches, moncler outlet, coach outlet, canada goose, moncler, moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, swarovski crystal, ugg boots uk, pandora jewelry, doudoune canada goose, wedding dresses, canada goose uk, canada goose, canada goose outlet, sac louis vuitton pas cher, bottes ugg, thomas sabo, juicy couture outlet, ugg pas cher, moncler, pandora charms, marc jacobs, pandora jewelry, moncler, canada goose outlet, montre pas cher, karen millen, hollister, louis vuitton, louis vuitton, canada goose, toms shoes, ugg,uggs,uggs canada, supra shoes, moncler, moncler, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose, moncler, swarovski, pandora charms