Wednesday, July 23, 2014

Biskut Semperit Susu Cheese.. Sedap


Assalamualaikum

Harus lah share resepi semperit upgrade yang sedaaaap ni.
Saya dah buat 2 adunan. Memang asyik layan sekut ni.
Anak-anak pun suke.
Asal kejadian biskut ni telah diterangkan panjang lebar dalam blog Anna Qawina.
Boleh la ke sana untuk lihat hak ciptanya.
Saya cuma copy resepi yang telah diolah oleh Anna,.
Terima kasih otai Anna dan penyumbang resepi. Semoga rezeki kalian terus dipermudahkan dan mencurah-curah. :-)





BISKUT SEMPERIT SUSU BERKEJU



Bahan-bahan:
  • 250g susu pekat manis
  • 250g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik.
  • 500g @ 540g tepung jagung apa-apa brand yang sesuai**
  • 3 sudu besar adunan keju (resepi di bawah)
 
Adunan Keju :
(Pukul sebati semua bahan sampai pekat,simpan pati ais,tahan selama 2 minggu) 
  • 125g cream cheese di biar lembut suhu bilik
  • 2sdb susu pekat
  • 1/4 cwn susu cair
  • 1/4 cwn fresh cream (cair), saya guna Vivo

Cara-cara :
  1. Pukul sebati susu pekat manis, butter dan adunan keju. Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu.  Pukul guna senduk je.
  2. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati.
  3. Jika anda suka biskut yang lembab-lembab teksturnya, guna hanya 500g tepung jagung.
  4. Jika anda suka tekstur biskut yang rangup tapi tetap cair dimulut, masukkan 540g tepung jagung.
  5. Picitkan atas dulang yang dialas baking paper/oles dengan mentega. Tekankan ceri merah@coklat chips@  kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar).
  6. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170C untuk 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.
  7. Sejukkan dan simpan didalam bekas kedap udara.
Tip: Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.

Note : Saya guna 540g tepung jagung, (marizah Miza guna 600g tepung jagung) sesuai untuk mereka yang menempah biskut ni bawa jalan jauh, tak mudah hancur sebab terlalu lembut, rasanya agak rangup & cair di mulut. Rasa keju balance dengan rasa susu, takdela rasa muak sebab manis susu sebati dengan lemak masin keju.Seeloknya tepung dimasukkan sedikit demi sedikit untuk medapatkan tekstur doh yg kita mahu.




4 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...[Reply to comment]

Wah tambah cheese lagi sedap tu Izzah.. :)

DYatie said...[Reply to comment]

Teringin nak wat sendiri biskut. Dulu pernah buat semperit. Keras kejong. Haha.

fazianbatrisyia said...[Reply to comment]

sedapnya...
Boleh tak izah tunjukkan acuan semperit ni?

Milla said...[Reply to comment]

mohon copy resepi ya, tq