CSS

Wednesday, July 23, 2014

Biskut Semperit Susu Cheese.. Sedap


Assalamualaikum

Harus lah share resepi semperit upgrade yang sedaaaap ni.
Saya dah buat 2 adunan. Memang asyik layan sekut ni.
Anak-anak pun suke.
Asal kejadian biskut ni telah diterangkan panjang lebar dalam blog Anna Qawina.
Boleh la ke sana untuk lihat hak ciptanya.
Saya cuma copy resepi yang telah diolah oleh Anna,.
Terima kasih otai Anna dan penyumbang resepi. Semoga rezeki kalian terus dipermudahkan dan mencurah-curah. :-)





BISKUT SEMPERIT SUSU BERKEJU



Bahan-bahan:
  • 250g susu pekat manis
  • 250g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik.
  • 500g @ 540g tepung jagung apa-apa brand yang sesuai**
  • 3 sudu besar adunan keju (resepi di bawah)
 
Adunan Keju :
(Pukul sebati semua bahan sampai pekat,simpan pati ais,tahan selama 2 minggu) 
  • 125g cream cheese di biar lembut suhu bilik
  • 2sdb susu pekat
  • 1/4 cwn susu cair
  • 1/4 cwn fresh cream (cair), saya guna Vivo

Cara-cara :
  1. Pukul sebati susu pekat manis, butter dan adunan keju. Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu.  Pukul guna senduk je.
  2. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati.
  3. Jika anda suka biskut yang lembab-lembab teksturnya, guna hanya 500g tepung jagung.
  4. Jika anda suka tekstur biskut yang rangup tapi tetap cair dimulut, masukkan 540g tepung jagung.
  5. Picitkan atas dulang yang dialas baking paper/oles dengan mentega. Tekankan ceri merah@coklat chips@  kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar).
  6. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170C untuk 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.
  7. Sejukkan dan simpan didalam bekas kedap udara.
Tip: Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.

Note : Saya guna 540g tepung jagung, (marizah Miza guna 600g tepung jagung) sesuai untuk mereka yang menempah biskut ni bawa jalan jauh, tak mudah hancur sebab terlalu lembut, rasanya agak rangup & cair di mulut. Rasa keju balance dengan rasa susu, takdela rasa muak sebab manis susu sebati dengan lemak masin keju.Seeloknya tepung dimasukkan sedikit demi sedikit untuk medapatkan tekstur doh yg kita mahu.




13 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...[Reply to comment]

Wah tambah cheese lagi sedap tu Izzah.. :)

DYatie said...[Reply to comment]

Teringin nak wat sendiri biskut. Dulu pernah buat semperit. Keras kejong. Haha.

fazianbatrisyia said...[Reply to comment]

sedapnya...
Boleh tak izah tunjukkan acuan semperit ni?

Milla said...[Reply to comment]

mohon copy resepi ya, tq

sue sue said...[Reply to comment]

Wahhh kalau semprit biasa dah sedap..kalau tambah cheese lagi la xstop makan ni..hihi..sue mintak resepinya yaaa...terima kasih

anisah said...[Reply to comment]

Share resepi.mcmsedap je.

anisah said...[Reply to comment]

Share resepi.mcmsedap je.

Catherine Nyidi said...[Reply to comment]

Biasa tak suka biskut semprit ni, rupa cantik..... Rasa takda. Nak juga cuba buat.

Catherine Nyidi said...[Reply to comment]

Biasa tak suka biskut semprit ni, rupa cantik..... Rasa takda. Nak juga cuba buat.

ninest123 said...[Reply to comment]

nike free, gucci outlet, replica watches, ralph lauren pas cher, ray ban sunglasses, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, michael kors, chanel handbags, nike outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, air max, ugg boots, nike air max, uggs on sale, louboutin, oakley sunglasses, prada handbags, sac longchamp, louis vuitton outlet, kate spade outlet, longchamp outlet, nike air max, louboutin pas cher, louis vuitton, nike free, tory burch outlet, tiffany and co, nike roshe run, jordan shoes, burberry, louis vuitton outlet, louboutin outlet, tiffany jewelry, air jordan pas cher, oakley sunglasses, longchamp pas cher, longchamp, oakley sunglasses, louis vuitton, prada outlet, louboutin shoes, louis vuitton, christian louboutin outlet, replica watches, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, ugg boots

ninest123 said...[Reply to comment]

michael kors outlet, coach outlet, true religion jeans, burberry, hermes, burberry outlet online, oakley pas cher, lululemon, nike air max, coach purses, sac guess, ugg boots, michael kors, hogan, coach outlet, north face, nike blazer, ray ban uk, true religion outlet, hollister, nike air max, tn pas cher, kate spade handbags, michael kors outlet, ralph lauren uk, converse pas cher, michael kors, hollister pas cher, michael kors, replica handbags, nike roshe, michael kors, nike free run uk, lacoste pas cher, air force, timberland, vanessa bruno, ugg boots, michael kors outlet, nike air max, michael kors outlet, true religion jeans, ray ban pas cher, new balance pas cher, mulberry, true religion jeans, michael kors outlet, north face, abercrombie and fitch, vans pas cher

ninest123 said...[Reply to comment]

hollister, insanity workout, chi flat iron, vans, asics running shoes, ralph lauren, nike air max, iphone cases, lancel, nfl jerseys, nike huarache, converse outlet, vans shoes, mcm handbags, abercrombie and fitch, gucci, birkin bag, hollister, wedding dresses, celine handbags, longchamp, soccer jerseys, mac cosmetics, bottega veneta, jimmy choo shoes, reebok shoes, mont blanc, north face outlet, ray ban, herve leger, ferragamo shoes, nike air max, nike roshe, louboutin, p90x workout, babyliss, soccer shoes, beats by dre, ghd, oakley, instyler, baseball bats, valentino shoes, new balance, timberland boots, lululemon, converse, hollister, north face outlet, nike trainers

ninest123 said...[Reply to comment]

moncler, supra shoes, hollister, karen millen, doudoune canada goose, pandora jewelry, moncler, marc jacobs, juicy couture outlet, moncler outlet, moncler, canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose uk, pandora charms, canada goose outlet, ugg boots uk, canada goose, canada goose, wedding dresses, moncler, louis vuitton, louis vuitton, louis vuitton, links of london, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, coach outlet, canada goose outlet, bottes ugg, montre pas cher, moncler, sac louis vuitton pas cher, swarovski, pandora charms, louis vuitton, swarovski crystal, moncler, juicy couture outlet, replica watches, ugg pas cher, moncler, canada goose, toms shoes, thomas sabo