Wednesday, July 23, 2014

Puding Agar-Agar Kastard


Assalamualaikum

Saya nak share satu puding yang pada selera saya sangaaat lah ngam dan sedap dimakan bersama kuah puding kastard.
Biasanya saya kurang suke puding kastard yang agak lembut, sebab bila pekena dengan kuah terasa agak benyek di dalam mulut. Tapi puding yang ini sedap. Lembutnya masih boleh dikunyah.
Satu family suka sangat. Sedap dimakan begitu sahaja dan sedap juga dimakan bersama kuah.
Saya tak sempat snap ianya dimakan bersama kuah buah koktail dan saya campurkan juga agar-agar berwarne warni bersama. 
Next time saya kongsikan cara saya menikmati puding berkuah kastard bersama buah koktail ye.
Terima kasih buat blog mori's kitchen kerana berkongsi puding yang kene dengan selera saya sekeluarga.



PUDING AGAR-AGAR KASTARD

Bahan-bahan:
1 Paket agar agam (rendam sebelum di rebus) - izah guna 8gram agar-agar serbuk
Air ikut sukatan di plastik agar agar dan di kurang kan 200 ml - izah guna 3 cwan air
2 cawan gula - 1/2 cawan gula atau manis secukupnya
1 tin susu cair -  1/2 tin susu cair
1 cawan tepung kastard - 1/2 cawan 
1 sudu besar serbuk koko di bancuh dengan 1 sudu besar air suam


Cara-caranya:
Rebus agar-agar hingga hancur.
Masukkan gula dan susu cair dan masak sehingga gula hancur.
Masukkan secawan tepung kastard dan kacau. * izah bancuh tepung kastard bersama sedikit susu cair baru tuang ke dalam adunan agar-agar.kemudian kacau hingga pekat n masak.
Asingkan semangkuk agar-agar dan di gaul dengan serbuk koko.
Tuang agar agar kastard tadi ke dalam loyang. Guna penapis.
Tuang agar agar koko tadi ke dalam loyang.  Coret kan dengan lidi.
Sejukkan.