CSS

Monday, July 14, 2014

Adunan Goreng Pisang yang Sangat Rangup bersama Cheese. Gilo sodap!!



Assalamualaikum..

Menu ni saya buat iftar semalam.
Berbuka ngan si Bais je. Baru nak menerai kesedapan goreng pisang yang dimakan bersmaa cheese yang leleh. Gambar di atas di snap selepas cheese ditabur. So cheese tu belom cair disebabkan kepanasan pisang tu. Tapi mak haiiiihh.. sedappppnyaa.. very yummyyyy!!! Si budak Bais yang tak layan pisang goreng pun habis 2 ketui. 

Saya gunakan pisang * tak tau nama, tapi agak lembik skit. Kalau guna adunan biasa untuk menggoreng pisang pasti pisang tu akan mengeluarkan air semasa di goreng. So saya menggunakan resepi adunan yang sangat rangup dan kelebihan lain adalah dia membantu gorengan yang agak lembik dicover keseluruhan di dalam minyak. Ewah bunyik dah mcm kajian saintipik dah. Haha

Terima kasih la buat blog si Hairul ni. Blog ni best sebab dia bagi cara n tips sekali buat bigenner mmg sesuai lah. Dah 2 kali saya buat resepi ni sebab baru jumpa. Memang best sangat. Sila la korang cuba. Sesuai dimakan bersama cheeseeeee..


ADUNAN GORENG PISANG RANGUP
by: Hairul
tested by: izahdaut

bahannya:
2 cwan tepung beras
1 cawan tepung gandum

5 sudu besar santan kotak  - izah guna susu cair
1/2 sb baking powder
sedikit serbuk kunyit - izah tak letak

1 biji telur - kali ke 2 buat izah tak letak. izah prefer tak letak
2 sudu besar marjerin cair - izah guna butter. kali ke2 buat izah xcairkan terus je masuk
air secukupnya
garam secukup rasa


Caranya:

Sebatikan semua bahan di atas kecuali marjerin cair. (marjerin yang dicairkan perlu benar-benar sejuk)
Di sarankan untuk menggunakan tangan supaya bahan sebati dengan sempurna dan dapat mengawal kepekatan adunan. Adunan perlulah pekat. Jangan cair. Setelah mendapat adunan yang elok kepekatannya, 
masukkan marjerin cair yang sudah disejukkan tadi.

Untuk keterangan lebih detail dan bergambar sila rujuk ke blog Hairul di link di atas.


NOTA: Untuk menikmati goreng pisang bercheese, hanya 2 bahan diperlukan.
1. Cheddar cheese
2. Susu pekat

curahkan sedikir susu pekat ke atas gorengan pisang yang masih panas. Kemudian boleh lah ditaburkan dengan cheese. Sedia dinikmati. nyummehh!!














13 comments:

Tina Othman said...[Reply to comment]

pagi pagi meleleh air liur dah

mizwa said...[Reply to comment]

sedapppppp weh...koi suka guna pisang nangka...

mia izzati said...[Reply to comment]

pernah beli pisang cheese ni memang sedapp

fazianbatrisyia said...[Reply to comment]

dah lama teringin nak buat

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

akak pun dah lama teringin nak buat... asyik dengar org dok ckp sedap2 tak tak merasa gak lagi.. huhu..

jessicashine said...[Reply to comment]


Just lovely! So plentiful, Will have to look at all those options! Hugs.

Beulahdorothy said...[Reply to comment]

Amazing, Sounds good and informative.. Thanks for this one.. !!

Bazlia Amoza said...[Reply to comment]

ya Allah sedapnye sis..terasa nak buat sendiri tapi takut tak menjadi :)

http://ailzab.blogspot.com

maz said...[Reply to comment]

Assalamualaikum..izah kmaz mai c&p greng pisang...jazakillahukhairan ye pnjangkan rspi ni...

ninest123 said...[Reply to comment]

nike free, gucci outlet, replica watches, ralph lauren pas cher, ray ban sunglasses, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, michael kors, chanel handbags, nike outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, air max, ugg boots, nike air max, uggs on sale, louboutin, oakley sunglasses, prada handbags, sac longchamp, louis vuitton outlet, kate spade outlet, longchamp outlet, nike air max, louboutin pas cher, louis vuitton, nike free, tory burch outlet, tiffany and co, nike roshe run, jordan shoes, burberry, louis vuitton outlet, louboutin outlet, tiffany jewelry, air jordan pas cher, oakley sunglasses, longchamp pas cher, longchamp, oakley sunglasses, louis vuitton, prada outlet, louboutin shoes, louis vuitton, christian louboutin outlet, replica watches, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, ugg boots

ninest123 said...[Reply to comment]

michael kors outlet, coach outlet, true religion jeans, burberry, hermes, burberry outlet online, oakley pas cher, lululemon, nike air max, coach purses, sac guess, ugg boots, michael kors, hogan, coach outlet, north face, nike blazer, ray ban uk, true religion outlet, hollister, nike air max, tn pas cher, kate spade handbags, michael kors outlet, ralph lauren uk, converse pas cher, michael kors, hollister pas cher, michael kors, replica handbags, nike roshe, michael kors, nike free run uk, lacoste pas cher, air force, timberland, vanessa bruno, ugg boots, michael kors outlet, nike air max, michael kors outlet, true religion jeans, ray ban pas cher, new balance pas cher, mulberry, true religion jeans, michael kors outlet, north face, abercrombie and fitch, vans pas cher

ninest123 said...[Reply to comment]

hollister, insanity workout, chi flat iron, vans, asics running shoes, ralph lauren, nike air max, iphone cases, lancel, nfl jerseys, nike huarache, converse outlet, vans shoes, mcm handbags, abercrombie and fitch, gucci, birkin bag, hollister, wedding dresses, celine handbags, longchamp, soccer jerseys, mac cosmetics, bottega veneta, jimmy choo shoes, reebok shoes, mont blanc, north face outlet, ray ban, herve leger, ferragamo shoes, nike air max, nike roshe, louboutin, p90x workout, babyliss, soccer shoes, beats by dre, ghd, oakley, instyler, baseball bats, valentino shoes, new balance, timberland boots, lululemon, converse, hollister, north face outlet, nike trainers

ninest123 said...[Reply to comment]

moncler, supra shoes, hollister, karen millen, doudoune canada goose, pandora jewelry, moncler, marc jacobs, juicy couture outlet, moncler outlet, moncler, canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose uk, pandora charms, canada goose outlet, ugg boots uk, canada goose, canada goose, wedding dresses, moncler, louis vuitton, louis vuitton, louis vuitton, links of london, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, coach outlet, canada goose outlet, bottes ugg, montre pas cher, moncler, sac louis vuitton pas cher, swarovski, pandora charms, louis vuitton, swarovski crystal, moncler, juicy couture outlet, replica watches, ugg pas cher, moncler, canada goose, toms shoes, thomas sabo