CSS

Tuesday, January 7, 2014

Blue Velvet Cake


Assalamualaikum

Ye saya pun tak paham napa warne nya HIJAU bukan biru sepatutnya.
*termenung..
Entah lah.. malas nak pikir. 
Kek ni semua gara2 menonton pilem kartun Smurfs2 yg biru itu.
Gargamel si jahat bodek si Smurfettee dengan kek velvet biru sempena birthdaynya. 
Dan terus saya terpikir eh eh kek biru pun ada ek. Google terus ko.
Dan sempena kartun tu yg ditonton dihujung minggu ngan anak2 di pawagam dalam rumah *gahnya bunyi* maka terhasil lah kek ini. :)



Walaupun tenung punya tenung warnenya tetap tak biru tapi rasanya sama je. Cuma warne dah bertukar tajuk. Kalau karangan bm namanya terkeluar tajuk. Harus kene pangkah besor2 satu mukasurat "karangan keluar tajuk". 
Tapi dah ini namanya kek tetap kene suap ke tekak.
Sama je ngan red velvet rasa n kemewahan dia.
Tak buat pun tak rugi. Ahakss
Saya buat sikitt je. Half adunan. Nak test je.. tapi cam hampa gak sebab bukan warne biru yg terhasil




BLUE VELVET CAKE


Bahan:

2 cups sugar
1/2 lb butter, at room temperature -227 gm
2 eggs
1 tablespoon cocoa powder
2 ounces blue food coloring
2 1/2 cups cake flour
1 teaspoon salt
1 cup buttermilk
1 teaspoon vanilla extract
1/2 teaspoon baking soda
1 tablespoon vinegar

Directions:

Preheat oven to 350 degrees Fahrenheit.

Grease and flour 3 (8-inch) round pans.
In a mixing bowl, cream the sugar and butter, mix until light and fluffy.
Add the eggs one at a time and mix well after each addition.
Mix cocoa and food coloring together and then add to sugar mixture; mix well.
Sift together flour and salt.
Add flour mixture to the creamed mixture alternately with buttermilk.
Blend in vanilla.
In a small bowl, combine baking soda and vinegar and add to mixture.
Pour batter into pans.
Bake for 25 minutes, or until a toothpick inserted into the center comes out clean.
Remove from heat and cool completely before frosting.






RESEPI KRIM CHEESE :


500 grm whipping cream-brand VIVO

250 grm cream Cheese-brand Phillidephea

60 grm gula icing

110 grm butter

2 titik lemon paste


 
Cara -cara :

Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan

Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.

Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.

Boleh digunakan untuk menghias kek anda














14 comments:

Sidratul Muntaha said...[Reply to comment]

salam kak izah
kami klu buat blue velvet cake ni guna jenis yg food coloring bese
atau yg oil base
kdg2 guna jenis vioelt tpi lagi sikit quantity nya
klu green velvet suke guna apple green color
tu yg nmpk greennya

umi's cup cake said...[Reply to comment]

Salam izah
Rasanya mungkin warna biru ada gabungan serbuk koko menjadikan warnanya macam tu..

izahdaut said...[Reply to comment]

sidratul..
kan.. tula akk terbaca gak. rasanya bran pewarna ni lain mcm sikit kalernya. tq ye share info :)

umi..
maybe kot umi. hehe tq ye

Seri Kandi Tanah Jauhar said...[Reply to comment]

setuju dgn komen Umi.. tapi cuba ikut petua komen yg pertama tu...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

Salam Izah..apa kabar?Lam ak.atie xsinggah kat sini.
Nampak jer tajuk blue velvet cake..laju jer singgah.
Cantik kalernya...nampak sedap sgt!!

Ummi said...[Reply to comment]

Salam Izah, whipping cream jenama Vivo ada jgk ya? Ingat Non Diary Whipping Cream jer ada jenama tu? Hehe...selalu beli whipping cream Anchor ataupun Emborg apa ntah...haha

ain sweet thots said...[Reply to comment]

cantik je akak tgk. ni turqoise hijau kot ;)

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

cantik sangat macam nak buatttttt jeeeee blue2 gitu loh

izahdaut said...[Reply to comment]

kak noor..
buat la kak. pastikan biru yg betul2 biru. mmesti kek cantikk je kan. kalau nak ikut resepi ni kene kurangkan gula tu. saya dah kurang pun rasanya manis lagi

izahdaut said...[Reply to comment]

kak ain..
a ah kan. hijau turq.. suka jugak warnenya. tapi janji ngan budak2 kaler biru mcm smurf. dah pelik la budak2 tu kan. haha

kak ummi..
non diary kak jenama tu. betul la mcm akak kata tu.

kak atie..
ni mmg geng ngan hasue. peminat kalaer biru kan. tapi sayang bila dtg kaler ijo ye kak. ehe

izahdaut said...[Reply to comment]

kak sari yyusa..
insyaAllah kak.. setuju

Anonymous said...[Reply to comment]

Warna 2nd choice.......yg penting rasa...setuju xsemua

Anonymous said...[Reply to comment]

Salam Warna kek yg sggtt cnntikk

Rizkian Adi Putra said...[Reply to comment]

Aku ingin membuatnya di rumah, izin untuk menyalin resep !!

http://obatgondoktradisional.jellygamatluxor.biz/pengobatan-terbaik-untuk-sinusitis/