CSS

Wednesday, March 13, 2013

Red Velvet Cake


Assalamualaikum.

caakkk..
yee saya masih ada..
mengupdate blog dengan jaya nye..
yahh aku berjayaaa..
lah sangaattt untuk kali ini tanpa gangguan bunyi bunyian yang comel


Dah laaama buat kek ni.
Nak jugak share resepi kek ni dengan err dengan.. dengan sapa ya..
maklomlahhh pembaca blog pun ntah ada ke idak lagi ni..
Tak pe.. share tetap share. Org kata ada ilmu sikit pun kena share mcm kita ada ilmu banyak.
muehehehe..


Membuat kek perkara paling kene sabar ialah ngan anak2.
Rengekan mereka yang mahu kan kek yang kita tengah deco ala ala martha steward tuh... ha koo.
tak mo kalah kan.
Kesian pun ada.. naik geram pun ada.. kadang2 naik hantu pun iye..
So time senggang2 tak de order saya buatkan la permata2 hati saya tu ngan kek comot2 ni
Kata orang comot2 ala omputiss..khaann
Tersedak ahkak tu dengor kang
Dan mcm biasa.. orang yang saya seksa nuraninya untuk bertanya kan perihal kek ini adalah Anna Qawina ituu.. tq yunk.. buweekk :-D



RESEPI RED VELVET CAKE -MOIST


 
Bahan-bahan



A:

300 g tpg gandum

2 camb serbuk koko

2 camt baking powder

1 camt soda bicarbonate

1 camt garam


B:

125 g mentega tawar*Ana guna buttercup

280 g gula castor


C:

2 biji telur (gred B)


D:

1 camt esen vanilla

1 camt cuka putih @cuka kurma

1 camb pewarna merah


E:

240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)





CARA-CARA:

Ayak (A)-ketepikan

Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi

Masukkan (D)-pukul hingga sebati

Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.

Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.

Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.

Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.





RESEPI KRIM CHEESE :

500 grm whipping cream-brand VIVO

250 grm cream Cheese-brand Phillidephea

60 grm gula icing

110 grm butter

2 titik lemon paste


 
Cara -cara :

Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan

Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.

Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.

Boleh digunakan untuk menghias kek anda






so nicee...






19 comments:

Gee® said...[Reply to comment]

Izaaaah.... miss you so much!

CT Delima said...[Reply to comment]

As'alam Izah, RVC ni tang mana yang orang tak suka, semuanya suka termasuk akakkkk! hehehe

very mois. masuk molot kompom tak perasan hilang 2 keping hehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

ada..... sentiasa ada pembaca blog mu dik...
pantang nampak izah update berdesup akak dtg.. hihi..

apa khabar budak tecik tu? hmm.. tak sempat2 nak gi melawat... byk benor rintangannya...

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
rajinnya mengekek bagai..siap deco segala...mmng menguji kesabaran kan kalau tngk deco kek anak2 dah tak sabar..hilang fokus gitewww..tapi takpe, biarkan mereka kacau2 kita..bila dah besor nnti, maunya dah takmo ngacau punyerrrrr..nak tlng adalah...he3...kira samalah gak ya...ntahlahhhhhh...cantik kek tu..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...[Reply to comment]

mesti seronok derang dapat kek upin ipin, heheh

tun_telani said...[Reply to comment]

Lalalalalalaalaaaa..........nak RVC jugakkk!!!

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Laa ada blog rupanya ko izah? Baru buat blog ke? Ke baru ingat password? Muehehehehe..yela..mmg akula plg seksa tiap x ko buat kek..x aman langsung..susah tau berkawan dgn ank didik martha steward neh..hakhak..

Sury Abil said...[Reply to comment]

Salam izah....mmg moisttt nmpk kek tu..x jemu ngn kek merah ni..tang cis tu yg tak tahan...:-D

Marsita yahya said...[Reply to comment]

emmm yum yum

Mas said...[Reply to comment]

jahhh,..misss u
meh kek sepotong...
dah abisss..
gi godek buat lain...

Tina Othman said...[Reply to comment]

adeh dahlah tgh craving nak makan rvc ni, alih2 ada kat sini pulak

Ummiarissa Mahdi said...[Reply to comment]

lama tak buat kek...nampak semnagat pulak nak buat bila tengok kek ni...

Rohah said...[Reply to comment]

sehari semalam duk tenung resepi Anna Qawinna,baru je simpan resepi dia kat lappy,rupanya Izzah muncul dengan keknya...insyaAllah mmg nak cuba juga resepini..

cheq da said...[Reply to comment]

merah...nampak sungguh sedap....

sitiezahim said...[Reply to comment]

fuh mantop

deeTha H said...[Reply to comment]

salam kak Izah,
apa kabar?
lama tak singgah sini,
ternyata ada red velvet cake yang sedap :)

hana said...[Reply to comment]

eh! ada kek! eh! ada izah! hihihihihi....... red velvet tuh klu ltk durian kat tgh2 agak2 ok tak jah? nk yg tuh boley? hihihihi

Ummi said...[Reply to comment]

Izaaaaaaaaaaahhhh....assalamualaikum...RVC sepotong...!! ^__^

Liza Abu Bakar said...[Reply to comment]

ishhh..ish... velvet menggoda tul