CSS

Tuesday, March 19, 2013

Kek Marble Putih Telur


Assalamualaikum..

Ya Allahh.. teharunya
*kipas2 muka ngan tangan ala2 retis menang awod..hakhak
Mekasih kepada pengunjung yang masih sudi datang n mengomen2 kat blog ni.
Kembang kuncup teman baca komen dari anda semua.
Walaupun ada juga komen2 yang berbunyi "ko ada belog ke jah"..
Tapi ai tak marah.. betul tak marah dan tak sakit hati pun.
Betul takkk.. *sambil hiris bawang laju2 ngan pisau baru pas asah.. :-P

Okay.saya nak share resepi cubaan saya pada beberapa minggu sudah.
Tapi bila melihat pada photonya di atas masih terasa2 keenakkan kek ini.
Serba serbi lengkap dengan texture, rasa dan kejadiannya.
Moist, gebu dan sedap.
Cepat aje licin dingap.
Yang ada banyak belen putih telur boleh mencubanya ye..
Antara resepi gerenti sedap.
Terima kasih banyak2 pada kak Fida yang banyakk dan sudii share resepinya.


KEK MARBLEPUTIH TELUR
by: izah

Bahan-bahan ( loyang 9x9 inc. )

A - 250-280 g putih telur
2 biji kuning telur
200 g gula halus
57 g air (paip)
250 g tepung gandum- diayak
1 sb ovalette

B- 200 g mentega cair
1 sb susu manis
1 sk butter oil-(sejenis flavour terdapat dlm botol esen kecil)

C- pewarna merah, kuning, hijau dll..


Cara-cara
1.pukul kesemua bahan A dgn kelajuan tinggi hingga kembang.
2.bahan B digaul rata dan tuang kedlm adunan A sambil digaul perlahan2 menggunakan senduk atau spatula hingga sebati.
3.bahagi adunan kpd 3-4 bahagian dan warnakan setiap satu.
4.bubuh adunan berwarna berselang-seli hingga habis kedlm loyang yg beralas kertas minyak dan disapu butter.
 5.bakar kek hingga masak pd suhu 175C selama 40-45 min atau ikut kepanasan suhu oven masing2.








18 comments:

tun_telani said...[Reply to comment]

Morningggggggggggggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!
eh.. Assalamualaikum kak izahh... terexcited nk komen nengok kak izah wat n3 baru.. kui kui... moga2 pasni kak sue pon smp seru nk mengapdate.. hihi....

nmpk gebus mcm kek chiffon kek nih.. suke! tp tun xpenah ada belen putih telur.. huhu.. nk wat kene cari satu lg resepi yg byk guna kuning telur supaya x mmbazir kuning telur tu. biasa kalau tun wat resepi yg guna putih telur nih, mesti wat perkasam kuning telur dlm peti pastu jd santapan cik tong...

hmmm... nk merepek ape lg nih.. bkn senang nk dpt komen kt n3 baru nih.. haha..

Ema Rie said...[Reply to comment]

sedapnya.... terliuq dah nie..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Assalam Mek jahhhh,cun seh kek tuh..yerlah ank didik Martha steward lah katekan,jgn msk wad udah ler,hihi..Kak pae xmarah khan khan..Ai ade gak belen ptih telo,tapi xbyk ler,huhu nti dlu himpun putih telo,pastu nk gak terai keke nih,kale2 gini ank2 dara aiii sure suka sgt,si nana tuh pntng wat kek jerk sure nk wak p skola..
Uikkk tun hawa oiii nape kunen telo bgi kat cik tong dik oiii,cer wat buter prawn ke,wat donut fatma tuh ke,creme brule ke,mnyak ooo leh wat ngan kunen telo..
Pstttt kirim ciummm nn gomol2 geget pipi utk Alfateh yer..

rahel said...[Reply to comment]

Morning Izah...nampak sangat halus dan gebus teksture kek ni...bole cuba ni..

atie @ ejay said...[Reply to comment]

kalerpulll :)

Tina Othman said...[Reply to comment]

sedapnya

Gee® said...[Reply to comment]

cantik kejadian kek tu... gebuuuussss....

zana fahmi said...[Reply to comment]

Alaa..akak tak boleh la kalau resipi yg ada putar putih telor ni, Ngeri tak menjadi selalunya.
Kek tu gebu gebass...takde gigi pun boleh kunyah ni:)

Mas said...[Reply to comment]

kejapppp ada..
kejappp tak deeeee....
kikikiki
amboiiii ko jah....main nyorok2 lak yerk..

wewitttt...sweeetnyaa kek tu....
cantikkkkk.....
tengok pun dah tergoda...
nmpk moist gebu jerk..
in shaa Allah nnti2 aku buat..

siti sabri said...[Reply to comment]

Xnk buat kek ni..xnk buat..(tangan duk timbang putih telur...hehehe)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

cantiknyerrrrr...

Bbwana adienia said...[Reply to comment]

kek yang gebu dengan warna yang sangat menarik..

Nooriah Abdullah said...[Reply to comment]

gebusnya kek ni warna pun lawaaaaaaaaaa macma nal letak dlm frame je kek ni ..

Ummi said...[Reply to comment]

Waaahh anak murid Martha rupanya...pastu masuk kelas xyah bayor eks...mmg kelasss gitu! Akak pulak konon2 baru nak jadi anak murid Chef Amer, tp x tau laaa, tangan yg keras ni kena rendam dlm air panas dulu kata Chef....apa jadi nnt kat kek2 tu pun tidaknya kan..seriaauu ai..hehe

Rohah said...[Reply to comment]

Izah, cam span la akak tengok..sure sedap kemam ni...

sitiezahim said...[Reply to comment]

lawo lawo...100 punke...hihihih

zila norazila said...[Reply to comment]

salam syg izah..alahaii sihat x baby?..lambat sikit myinggah kt sini..cantik btl kek tue..akk tgu mood rajin nk try:)

Anonymous said...[Reply to comment]

telur tu brp biji erk??