CSS

Thursday, January 16, 2014

Buttermilk Pancake Mudah dan Sedap






Assalamualaikum

Ini adalah sarapan kegemaran anak2. Anak saya terutamanya si abang Bais. Muaz agak klasik skit sarapan pagi2 dia. Tiba2 je nak nasi umi. Owhh sangat la cemas kalau tak de nasi dalam periuk. Nak mujuknya mmg kene bersabarrrr banyak.

Sebenarnya pankek ni resepi asalnya tak guna buttermilk pun. Tapi apa2 yg jenis gebu gini kalau ditukarkan kpada buttermilk mmg walla.. cer terai nanti pankek gini. Mudah pun mudah. Kalau tetiba anak2 lapo.. bancuh sat je dah siap terhidang. Jom mamam!!

*Dalam gambo tu jem strawbery ngan coklat mencair sebab penkek masih panas. :P



PANKEK SEDAP
by: dermakasih

Bahan 
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar baiking powder
3 sudu besar gula pasir
1 cawan susu segar *izah tukar buttermilk
1 telur ayam
1 sudu tea esen vanilla kalau suka
2 sudu besar butter yang dicairkan
sedikit garam

Caranya
Telur ayam dipukul sedikit dan dicampurkan dengan esen vanila.
Masukkan garam, gula pasir dan butter yang dicairkan tadi kedalam telur dan gaul dengan sebati.
Kemudian masukkan susu segar.
Tepung gandum hendaklah dicampurkan dahulu dengan baiking powder dan digaul sebati
Akhir sekali masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan dan di pukul sehingga tidak ada tepung yang berketul.
sekiranya ada tepung yang berketul hendaklah ditapis dahulu dan  mendapatkan hasil yang memuaskan
Rehatkan adunan tadi lebih kurang 15 minit hingga 30 minit. *izah rehat 10min je
ini adalah supaya mendapat hasil Pancake yang lembut dan gebu.







27 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...[Reply to comment]

Aduh... memang nampak gebus izzah... akak nak terai lah... simpan dulu resepi ni :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
umi's cup cake said...[Reply to comment]

izah..pepagi dapat penkek panas2 memang best

Gee® said...[Reply to comment]

Mak ai..!!! menggodanya pankek cik Jah ni...

Umie Jazz said...[Reply to comment]

Aduh izad menu barat ek...mmg sedapkan sesekali berpankek ni..bila dah sekali nak berkali2 pulak buat.yg penting mudahkan...

cheq da said...[Reply to comment]

Nampak sangat gebussslious

cikla said...[Reply to comment]

salam izah..sedapnya...lapo pulak lah rase lum bekfast ni

cikla said...[Reply to comment]

salam izah..sedapnya...lapo pulak lah rase lum bekfast ni

cikla said...[Reply to comment]

salam izah..sedapnya...lapo pulak lah rase lum bekfast ni

Zura Rahman said...[Reply to comment]

sangat mengiurkan...pankek...dah lama tak makan ni.selalu makan mcd punya pankek je...

DVitamin eStore said...[Reply to comment]

dah tu goreng ke kak?
mfla tu pn nk tnye,hik2
x pndai msk..sob2

izahdaut said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
izahdaut said...[Reply to comment]

DVITAMIN..
lpas tu guna pan non stick. tuang satu senduk ke dalamnya. nonstick tu xmelekat so oles ngan butter je sikit permukaannya. kalau tak oles/sapu pun xpe.

izahdaut said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
izahdaut said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...[Reply to comment]

tak suke la bace entry akak ,wt pewot kite nih lapo jekk .. dahlaa tak mkn lg , makin byk tgk entry akak , makin kebuluq rasenye nih .. knp menggoda sgt eh ??

Chrysalis Nurul said...[Reply to comment]

Saya dah cuba resepi pancake ni...memang sedap...tp saya tambah coklat chip...budak2 suka...😊

iraa said...[Reply to comment]

sis..buttermilk tu apa..?? say nak try buat niee...time kasih yee

Anonymous said...[Reply to comment]

Maaf..Btul ke 1 sudu bsr bakig powder?? Sbb sy buat jd pahit sngt..rasa kapur..bntuk dh cntik..

miss zinziemeewah said...[Reply to comment]

Assalamualaikum.. jalan2 sini cari resipi uk brkfast pagi ni. thank u for sharing :-)

obat alami tanpa efek samping said...[Reply to comment]

penampilan kue - kue nya sangat menarik dan keliatannya sangat enak . jadi pengen nyoba !!

http://bit.ly/210LBmH

Bunda_nora said...[Reply to comment]

Cantek warne pankek nyer.....golden brown...

syazwin amira said...[Reply to comment]

Tima kasih sbb share ni ... Saya buat memang jadi! Cantik... Terima Kasih Kak Izah

syazwin amira said...[Reply to comment]

Tima kasih sbb share ni ... Saya buat memang jadi! Cantik... Terima Kasih Kak Izah

Unknown said...[Reply to comment]

Mohon share ye

Luna Merza said...[Reply to comment]

Lembut Dan sedap ja masuk mulut.Akhirnya jadi juga my pancake.key dia ialah mskkn baking powder Dan mst bagi msa utk bubble kluar.Terima Kasih banyak2 dengan resepi ni :)

Unknown said...[Reply to comment]

satu sudu teh jelaaa awak