CSS

Wednesday, July 11, 2012

Gulai Lemak Ikan Keli Salai dan Promosi Baju Kurung Pahang Sedondon (Family Theme)


Assalamualaikum..

Alhamdulillah saya diberi sedikit kesempatan untuk update blog yg daah lama saya tak jenguk.
Tak sempat, dan kerinduan saaya terhadap dunia blog sukar untuk saya jelaskan :-(
Tapi kerana ada sebab musabab lain maka masa untuk berblog terpaksa saaya korbankan.

Gulai lemak ni memang igauan tekak saya.
Pulak2 mengenangkan air tangan kak Nim Rembau tu buat saya melihat gulai kuning paling best adalah dari Rembau. Hehehe.. Saya buat guna resepi2 yang slalu kak Nim letakkan dlm blognya. Secara umumnya gulai lemak negeri sembilan sama je kaedahnya cume kena disesuaikan dengan bahan utama yg hendak digulaikan.
Yang penting santan tu kene cukuuup lemak baru la sesuai dengan cili yg digunakan.
Segala bawang mak nenek mmg tak diperlukan dlm gulai org nogori.

Terima kasih kak Nim. Ikan keli salai dan belimbing tu pun dari pemberiannya. :-)
Tapi hencik suami saya komen, jauh lagi dari gulai ori kak Nim.
Sentap makk.. kikiki.. 


Resepi yang saya rujuk
GULAI IKAN SEMBILANG SALAI
*kak Nim gunakan rebung, tapi saya sesuaikan dgn bahan sedia ada.

resipi by: Anymz@mykitchen
bahan2

3 ekor ikan sembilang/3 keping ikan tenggiri-di bersihkan di lumur dgn garam dan kunyit dan kemudian di salai atas bara atau masukan sebentar ke dalam oven

segenggam cili api (boleh kurangkan kalau takmo pedas)-di kisar
sedikit kunyit hidup-di kisar bersama cili padi
1 paket rebung-di toskan airnya
4 cawan santan pekat + 1 cawan air



cara

jerang santan bersama cili api dan rebung
kacau hingga mendidih
didihkan hingga keluar sedikit minyak
masukan ikan yang sudah siap di salai dan di kerat tiga.
gaul rata dan kacau perlahan agak2 dlm 5 min.
tutup api dan sedia untuk di hidangkan.


*kebanyakkan resepi kak anim sangat simple dengan penerangan yg juga mudah, dan jika perlukan rujukan tambhan bolehlah inbox beliau di fb nya. :-P





Kat bawah ni pulak saja nak tayang rezeki dari Banting masa hencik suami visit ke sana. 
Terima kasih kepada staffnya di Banting :-)





Mangga Epal yg dh berkurun xmakan. Masha Allah.. enak bangat





PROMOSI TERKINI DI MYBESTBUY.SHOP

BAJU KURUNG PAHANG SEDONDON FAMILY THEME

JENIS KAIN: ENGLISH COTTON

SIZE: KANAK ( 1 tahun hingga 10 tahun)
DEWASA ( S,M,L,XL)

HARGA : BERMULA RM45 KE RM95








19 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

sentap jugak ni tengok gulai lomak keli salai di petang hari... dan baju ibu anak tu, kain jenis apa tu??

Anonymous said...[Reply to comment]

As salam Izah..nk tanyer kalau akak from spore nk oder mcmaner n baju tu ader measurements dier tk? Tks..misah..

myBESTBUY.Shop said...[Reply to comment]

@Sari Yusa Ibrahim
akk kain tu english cotton. sejuk je pakai n terletak

myBESTBUY.Shop said...[Reply to comment]

@Anonymous
kalau akak adaa facebook akak boleh add saya n inbox order akak. kalau tak, akk masuk mybestbuy.shop dan pilih patern waarne n size yg akak nak. kat web tu ada size ukuran semuanya la. dan nanti akak emel mybestbuy.shop@gmail.com

myBESTBUY.Shop said...[Reply to comment]

@Anonymous
web nyer http://mybestbuy-shop.blogspot.com/

Rohah said...[Reply to comment]

mengancam jiwa dan mata tgk gulai nie..keli yg mnjadi pebret, tak tau nak kata pebretnye tu...ari ni akak pun masak keli juga...bagai hari2 mkn ikan ni pun tak ape...

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

Salam Rindu Izah ku cayang...bucuk2 hehehe kemain lagi
amboi2x lemak negori!!! Nie kalau kak anim msk lagi pekat mekat.. Mama mmg blm pernah mkn ikan salai/daging salai mesti sedap kan Izah?

Semoga maju jaya dlm bidang perniagaan on line yer..

psst.. ada mangga ehem2x

sitiezahim said...[Reply to comment]

ishk ishk ishk gulai lemak nogori mmg the bes la kak kan...hehehhe

anymz said...[Reply to comment]

hepppp...babab en daut tu..haha
kira dah nampak okay dah tu jah.
mungkin kurang cili padi kot..lenkali letak dua genggam cili padi tu jah..biar berasap mata en daut makan..hehe

Mas Sani said...[Reply to comment]

lama x dtg sini, sekali masuk dia hidang gulai ikn keli campur belimbing buluh..perghhhh meleleh air liur kita ni hah, dan2 rasa nak gigit2 lappy ni menahan kecuran air liur ku hehehehehe....

C'Jai said...[Reply to comment]

meleleh air liur tengok gulai lemak keli salai...

AZLINA said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah..lama rasanya tak mai sini, sekali dtg tengok2 tuan tanah dah jadi tokey ada bisness dahhh..tahniah dari akak ya! bertambah lagi usahawan wanita di negara kita ni..mudah2an berjaya & dimurahkn rezeki...:)

P/s : terliur tgh2 mlm ni tengok keli masak lomak belimbing buluh tu..rasa mcm nak msk je besok..hehe

zila norazila said...[Reply to comment]

rindu benar rasanya kt izah nie..terasa terhibur pulak baca ctatan izah he heee..btl tue yg pnting mmg wajib didulukan..aritu ada jgk ngendap mask lomak kt dapur kak anim nie..mmg best sbb x der guna bawang bagai...:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

payah nak jumpa ikan keli salai.. dulu pernah beli kat pasar pagi temerloh yg tepi sungai tu ada jual ikan2 salai ni.. kat sini jarang berjalan mungkin ada akak je yg tak tau.. hihi...

akak terliur gak tgk mangga epal tu.. mmg sedap tuh!

Amie said...[Reply to comment]

Sedapnya menu Izah kali ini! terbayang kuahnya lemak ikan salai dengan seekor keli tergolek atas nasi panas!

Kak Amie terpikat pula tengok corak baju kurung pahang yang simple tu!

HaSue said...[Reply to comment]

Jahhh..si bais ngan muaz makan gak ke lauk ni jah?.mmg thn podeh kuarga ko yer..kuarga aku mmg x berapa nak thn..huhuu...cili padi buh suploh bijik pun mmg nangis ngadap nasik...tp tak tau la kalo kak nim atau ko yg masak kan..cer masak utk aku..kot2 leh thn..hihi

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

Banting mmg top dgn kerepek, taksah kalau tak beli.
Akk belum pernah masak gulai lemak nogori, mkn rmh ipar je, mmg sodap.
Izah...buka butik ler..

RedTable said...[Reply to comment]

Ade any pink color for m for mummy n 1yo baby x? Kindly pm 0122576033 or email nurain.anwar@gmail.com

Silvia Jacinto said...[Reply to comment]

I really love your blog there's a lot to share. Keep it up.Visit my site too.

n8fan.net

www.n8fan.net