Tuesday, July 31, 2012

Agar-agar Kemenyan


Assalamualaikum..

Alhamdulillah segar betul pagi ni selepas hujan lebat 2-3 minit ye kak Liza. :-)
Matahari pun dah cerah, sempat kot kering baju hari ni.
Cemana ngan puasa anda anda semua? Dah masuk fasa tengah puasaa dh kan.
Pasti kaum hawa siok mengskodeng resepi sekut2 yang best tahun ni.
Tak kurang pulak dah stanby duit tuk sekut tunjuk.
Standard la tu, sekut tunjuk kene ada gak..kan.. ngeee

Semalam berbuka puasa n kudapan malam kami, kami layan agar2 ni.
Sedap sungguh skali skala makan agar2 lemaak manis harum pandan n gula merah tu.
Saya kenali kewujudan agar2 ni dengan nama agar2 kemenyan.
Biasanya kalau resepi org lama, menggunakan agar2 tali.
Tapi skodeng punya skodeng saya jumpa satu resepi di blog kak Jum yg menggunakan agr2 serbuk
Walau nama berbeza, dpanggil agar2 santan gula merah atau lumut tapi kaedahnya sama.
Sukeeeeeeeeee... Dan memang sedap ngam elok kejadian agar2 ni.
Terima kasih kak jun sudi share resepi ni.
Jom layan resepi nya.



AGAR AGAR SANTAN GULA MERAH/AGAR2 KEMENYAN
resepi: kak Wattie
dikongsi oleh: kak Jun

10gm agar2 *izah guna agar2 serbuk
1/2 cwn gula merah
1/4 cwn gula putih
1150ml air
120ml air + 1 paket santan serbuk *izah guna santan perah
1 biji telur (pukul ngan santan tadi)*izh guna gred C
secubit garam
1 helai daun pandan


masak air dgn gula n daun pandan, tapis. masukkan agar2 n masak lagi hingga semua larut. kecilkan api, tuang campuran santan, garam n kacau hingga mendidih. masukkan kedalam acuan n sejukkan.





15 comments:

azian said...[Reply to comment]

Salam Izah, akak panggil ni agar-agar gudil. Sedap..sejuk ajer mkn bila berbuka....

izahdaut said...[Reply to comment]

kak azian.. banyak betul rupanya naama agar2 ni ye. tapi yg pasti bahannya sama kn. :-) dan enakkk

UmmiSyarni said...[Reply to comment]

dah lama teringin nak buat agar2 ni tp xtau nama.bleh la try pasni :)

Masya said...[Reply to comment]

hihihihi takut sy baca nama agar² ni tau ....

Ucu Faridah said...[Reply to comment]

salam izah....

ucu panggil ni agar2 gula merah je..tak tahu pulak ada nama lain...tapi nama ni lagi mengancam...hihihi..

Nina Mirza said...[Reply to comment]

As'salam Izah...

dari sehari ke sehari Nina plan nak buat agar-agar nie....
tup-tup Izah dah buat dulu... hehee
Baru tahu namanya unik :)

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah...
Ni lagi best ni...Agar2 Kemenyan! tapi kalau dibakar dah tentu cair mcm kemenyan..hik3 jgn mare Izah, gurau jer...

Insya Allah Kak Lin ada niat nak cuba jugak buat agar2 ni...bila ditenung ditelek dah tau sedap!!!

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

Salam dik Jah..akak dah plan nk buat agar2 ni, tp vitamin R tu lom datang lagi... rasanya nk tukar kaler biru lah....hehe

Puan Ros said...[Reply to comment]

Salam,

Dah lama jd pembaca setia izan ni.. tp malu nak bersuara...

nak ty sket.. kalau pakai santan kotak Harmuni/KARA tu jadi tak?... sbb santan fresh agak suka utk ditemui.. i mean kena g pasar la dulu..

sukatan dia mcm mana? 120ml santan KARA. tak yah cairkan?.. sbb santan kotak kan ala2 pekat sket..

tkasih yer..

tun_telani said...[Reply to comment]

nama dia agar2 kemenyan?? mikir 2kali tun nk makan.. hehe..

izahdaut said...[Reply to comment]

Puan ros.
boleh gunaa santan kotak. kalau guna cap ayam tu lagi lemak n sedap rasa santan nye. insya allah menjad sebab kka jun yang saya amik resepi dri blog ni oun guna saantan kotak :-)

mama sara nur said...[Reply to comment]

mesti rumah izah smlm bau asap kemenyan kan he he
gurau je, memang sedap layan agar2 di bln posa ni, kalu kat kg setiap hari mesti terhidang agar2 tak kiralah jenisnya

HaSue said...[Reply to comment]

Betul jugak kan,bila dah dipotong tu mmg cam kemenyan..baru tau nih.hehe.unik2

Kamalia said...[Reply to comment]

tu dia..agar2 kemenyan, terus trbayang mak bomoh..haha
izah,yg ni mmg sesuai tuk ko makan sefamily ye?(yela,kalau banyak aku nak buat half dr resipi bi je)..

Nieza said...[Reply to comment]

ada bau kemenyan tak agar-agar ni Izah?...hehe gurau jer. bln posa ni agar-agar dan puding memang menjadi pilihan...terasa sejuk jer tekak ni.