Wednesday, July 25, 2012

Kuih Cara Manis


Assalamualaikum..

Sama pulak dengan menu Nieza di Finland nun. Kuih cara manis yang menjadi kegemaran saya. Resepi pun menggunakan resepi yang sama.  Memang feberet kuih menggunakan daun pandan. Wangii je. Tak kesah la Nieza hari2 pun kuih warne hijau. Hehehe.. 

Terima kasih buat empunya resepi.



Kuih Cara Manis Resepi Warisan
Sumber: CMG,  Kak Nannie

  
Bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh)
2 biji telur
3 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan




Cara Membuat:
Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. Hidangkan untuk minum petang.... Selamat mencuba.









21 comments:

aizu's life said...[Reply to comment]

mOnrning kak izah..
cam best je.. simple.. bhn pn senang nk dpt.. Tp xde acuan. So kne tolak tepi dulu la resepi ni.. huhu..

izahdaut said...[Reply to comment]

aizu.. akak dulu gitu gak. simpan je resepi. bila nampak je acuan nyer terus rembat. hehe nanti beliacuan bentuk cermai tu lagi cantik :-)

NORLYDA YUSOFF said...[Reply to comment]

Salam Izah.
Lama tak tegur IZah.
Teruja tengok kuih ni. Rasa hari minggu ni nak cuba. Akak ni tak pro buat kuih tradisional ni, anyway must try. SELAMAT BERPUASA

Nina Mirza said...[Reply to comment]

As'salamualaikum Izah ..

Wah wah wahhh ...!! pepagi dah tayang kuih cara manis. FAV Nina juga kuih yang berasaskan pandan dan hijau nie...
Nasib baik lah puasa, kalau tak dah tumpang minum pagi kat dapur Jah nie...
ehhee . . .

Mas said...[Reply to comment]

kalau kuih lama2 mesti warna hijaukan jah...
yerk la...dah letak daun pandan...he3
tak kisah la jah...
janji sedappp dan family suka....
dah kluar balik cik acuan ko tu..
acuan aku gak yg dok tido lagi...
nnti2 nak buat gak kuih ni...
daniel gemar sangattt...

Gee® said...[Reply to comment]

Menggoda la kuih cara Izah ni... cantik kejadiannya... tapi hati2 makan kuih cara ni tau, kena tunggu sejuk dulu takut air gula nya yg panas tu terkena bibir melepuh pulak nanti...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

kuih kita tak sama Izah.. tp acuan kuih cara tu yg sama.. hehehe.. akak gerammm nih.. nak cari acuan cara bentuk cermai tu pulaklah.. hishh.. sabor jelah.. ni kes geram tgk kuih cara Nieza tu ler..haha...

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

salam Izah,wah ada lagi cara ni,hari tu tengok kat blog Sha,wah teruja ni nak buat tapi belum ada acuan lagi sekali kelaur kt blog kenkawan mesti kena beli acuan ni hhaha

Mama Ann said...[Reply to comment]

Hai la Izah. sedap nya tengok kueh cara tu....Puasa2 ni buat teliur aja..

nOOrsha said...[Reply to comment]

wewwwiitt... antara menu kuih yg x leh tinggal time buke pose.. hehe...da masuk list ni :)

faa.rosli said...[Reply to comment]

wahhh..sedap sedap..

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah:)
Salam Ramadhan;
Sedapnya kuih cara manis lama tak beli...hik3..

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

kita pun suka jgk kuih berdaun pandan ni..wangi ajer..kuih cara manis slalu beli jer tp slalu mengecewakan.. keras xde kelembutan..maknanya kna bt sndiri br puas ati ^_^

Rohah said...[Reply to comment]

selamat berpuasa Izah,
beberapa ari ni nengok kuih cara ijo2 kat Blog kawan2..Asyik bahkan teruja nak buat, tp asyik tak buat je..

mama sara nur said...[Reply to comment]

selamat berpuasa Izah
sedapnye...akak memang suka kuih cara ni nak lg berbuka memang makan kuihmuih je
insyaallah blk KL nanti, teringin jg nk buat sendiri

Sally Rashid said...[Reply to comment]

kalau malas nak oles minyak setiap kali nak bakar..masukkan satu sudu besar minyak jagung/butter cair dalam adunan. Terus bakar..senang & cepat..hehehe

azian said...[Reply to comment]

anak-anak akak suka sgt kuih ni..belum sempat buat lagi utk berbuka..

Nieza said...[Reply to comment]

give me 5 Jah!...sama lak citarasa kita semalam yer.:) memang mudah dan sedap kan kuih cara ni. acuan ni saya ada gak tapi jarang guna dia suka melekat. guna yang jenis buah cermai tu ok lak.

Marina Ina said...[Reply to comment]

Mesti try ni ...tp sblum tu kne cri acu dlu..tq yer bg resepi

Marina Ina said...[Reply to comment]

Mesti try ni ...tp sblum tu kne cri acu dlu..tq yer bg resepi

Marina Ina said...[Reply to comment]

Mesti try ni ...tp sblum tu kne cri acu dlu..tq yer bg resepi