Thursday, July 26, 2012

Burger Malaysia dilapis telur


Assalamualaikum..


Menu sampingan ni yang wajib time bulan puasa. Idak le hukum wajib, tapi mesti terliur time pose2 nak makan beger mesia ni. Biasanya kalau buat menu ni, memang tak berbuka dengan nasi. Cukup dia menjadi menu utama dan yang lain2 ditop up dengan dessert dan buah2an je. Resepi beger mesia dari kak Yani ni rasanya mmg antara resepi yang suka diulang2 buat dan menjadi kegemaran ramai orang yang dah tahu kelembutan begernya dan lembut walau dah sejuk.

Terima kasih lagi dan lagi kak yani dan semua yang mempopularkan resepi ni.


BURGER MALAYSIA
resepi: kak yani  

Bahan-bahan ( 8 biji )

*200g tepung gandum
*140ml susu/ air
*2 sudu besar butter/margerin
*2 1/2 sudu besar gula halus
*1/2 sudu kecil garam
*2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
- sambal ikan bilis
- timun
*izah tambah hirisan telur rebus 


Cara-cara

Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis

*kalau nak burger ni comel2 sikit, bahagikan doh kepada 10-11 biji. 






19 comments:

hana said...[Reply to comment]

syyyhhhhh.. aku tgh jaga pekse.. skodeng keja kejap.. jgn bos aku dtg sudah! hahahahaa... psttt tapau tapau.. doploh bijik.. melantak bukan makan! hahaa

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

Aii...cukup ke buka dgn burger yg comel lote ni? Ntah2 mendiet tu.....betul tak?
Lama akk tak buat burger mcm ni, mulutnya tiga......faham2 je.

Nuridah said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,

sihat ke??Lama kak Nur tk dengar khabar Izah...al maalum lah kak Nur nie selalu tertinggal ketapi...hehehe..maaf ya lambat buat kunjungan balas...aduh akak semput skrg nie...hahaha...

burger tu nampak sedap...kalau anak2 kak Nur suka nk burger tuna resipi chef wan...mcm2 kan budak2 nie...Selamat menjlnkan ibadah puasa pada Izah,moga sentiasa dlm rahmatnya...agak2 thn ini brapa helai baju raya...hehehe.

Mas said...[Reply to comment]

kak hana...
guru besauuu datangggg....kikikikikiki


jahhhhh....
ko ni memang..
sajerkkk goda aku pepagi ngan burger msia....
aku posa nie.....

FARAH deeb said...[Reply to comment]

Ini pun menu wajib saya sebab feveret! Theee.. tapi kena tengok gak ade org tak pandai wat tepungnya berminyakkan?
My latest Entry :)
JJCM: Day 5 Ramadhan 1433

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

ini kuih kegemaran akak dari zaman sekolah sampai sekarang, semalam pun makan jugak, hihi

Nazrah said...[Reply to comment]

paling suka makan ni...tapi nak buat lambat ler..eehhehe

tun_telani said...[Reply to comment]

antara kuih yg palingggg tun suka makan.. yg penting sambal tu kene sedap ^^ tun pernah try resepi ni, tp bila goreng kan, dia serap minyak la. maybe tun ada buat salah kt mana2 kot. org lain nyer komen ok je.

Mamasya said...[Reply to comment]

Slmt berpuasa Izah.sedapnya burder Msia....suka mkn burger Msia tp dah lama tak buat....2 minggu lepas baru mkn masa potluck...

nOOrsha said...[Reply to comment]

pergh..klo dkat nak je aku bertukau2 hidangan ngan ko..ko rasa burger mesia aku.. aku rasa burger mesia ko.. besnyaa kan kan..hehe

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

salam....

ni baru betul burger malaysia....

Ayu said...[Reply to comment]

Assalam izah, slam ramadan buat izah & family ya..
burger malaysia ni nampak sedap sanagt..akak pun berbuka ni pada hari pertama..tapi tak update lagi..recipenya selalu guna recipe dari yanilah..but that day guna recipe lain pula saja nak try2..

zila norazila said...[Reply to comment]

tk berani kesini dr tadi kecurr amat..:) dah ptg2 nie x per jap lg nk buka..he hehe molek sungguh burger tu pose..nmpak sopan:)

Balqis Nazid said...[Reply to comment]

kuih paling glamour masa sekolah dulu..
beger sambal dengan timun sekeping.. kira dah heaven dah masa tu ha..ha..

faa.rosli said...[Reply to comment]

mesti sedap ade rase telor rebus..hihi

Rohah said...[Reply to comment]

terpandang burger Izah, bagai tersenyum akak tengok burger2 tu..lama sudah akak tak makan burger ni...nak buat, M pulak...hmmm

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

haishhh...terguda saya dgn beger msia nih... tgh2 mlm kul 1 pagi dtg cni tau... cedap nye...

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah
Salam Ramadhan
Mesti sedap ni...anak2 Kak Lin tentu suka...tapi entah bila lah nak membuatnya...

Mas Sani said...[Reply to comment]

Suka...suka....nakkk....
Mintak resepi ye :-)