Friday, July 20, 2012

Kuih Sagu yang cantik dipotong...


Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. memasing dah datang mood untuk menyambut bulan Ramadhan esok. Harus la disambut dengan penuh azam untuk memperbanyakkan ibadah dibulan yg mulia ni. Jangan tersilap sambut dengan sambutan makan banyak2 pulakkan. Hehehe..

Nak share satu jenis kuih yang evergreen pada saya. Kuih ni menjadi kuih kegemaran saya sejak kecik2 lagi. Kalau mak buat kuih ni mesti la melonjak2 gumbira n dgn ringan tulangnya tolong mak kacau kuih ni. Sejak pandai buat kuih ni, sya tak pernah lagi pandai nak buat kuih ni sampai boleh dipotong. Biasanya saya akan sudukan ke dalam pinggan kelapa parut n golek2 kan aje. Tapi kali ni dengan tak sengaja saya terjumpa satu resepi yg menggunakan tepung jagung. Bila dah siap, mmg elok dipotong dan rasa masih maintain. Tetap sedap. Resepi dari Kak As yang slalu saya kagum hasil kuih muihnya yang indah2 dan kemas berseni. Tq kak..


Kuih Sagu
resepi: kak As

2 cawan sagu - basuh dan toskan
4 cawan air
1 cawan gula
2 sdb tepung jagung bancuh bersama sedikit air
Kelapa parut + sedikit garam

Cara2:

1. Didihkan air bersama gula, masukkan pewarna.
2. Apabila mendidih masukkan sagu
3. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
4. Masukkan bancuhan tepung jagung
5. Angkat, tuangkan dlm acuan yg telah digris dgn minyak
6. Jika menggunakan loyang, alas loyang terlebih dahulu dengan plastik.
7. Setelah sejuk boleh la dipotong dan digaul dengan kelapa..




BAJU KURUNG PAHANG ENGLISH COTTON
BERGAYA SEDONDON IBU DAN ANAK












31 comments:

❤Kamsiah❤ said...[Reply to comment]

kalau kat kelantan,kuih ni namanya kuih pak abas demam hehe...

izahdaut said...[Reply to comment]

kamsiah..wahh klasiknya nama..hehehe.. apa apa pun ni kuih lama yg mnjadi kegemaran hingga sekrang kan ;-)

Kak Nita said...[Reply to comment]

Salam...

saya pon suka kuih ni tapi belom penah try lg...ni dah ada resepi boleh try nnt...tq ya..

adda syuhada said...[Reply to comment]

suka sgt kuih ni..tp xpernah wat lagi..

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

kalau buat macam ni, dia goyang Inul tak, Izah?

Salam Ramadhan dari akak.

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

salam...
sedap kuih ni...anak2 suka tak bubuh kelapa....

salam ramadhan......

Asmara said...[Reply to comment]

Salam Ramadhan buat Izah n family. waa.. rindu kat Izah,;D. suka tengok hasil masakan Izah. Kuih sagu ni antara kuih wajib bulan puasa gitu kan. :D

Tina Othman said...[Reply to comment]

sedap ni, nanti boleh try untuk buka puasa, naknya kalau kelapa tu ada rasa masin2 sikit kan

selamat berpuasa izah & family

Lya Colours said...[Reply to comment]

boleh buat pemanis mulut untuk berbuka nanti. bahan pon mudah

selamat berpuasa =)

aizu's life said...[Reply to comment]

slamat berpuasa kak..

sejak mggu lepas, kuih ni la jd punca side income sy.. jual kat opis. Dah berhengget-hengget la wit masuk.. Kirenye ngam2 la akak post pasal ni. Buleh tambah tepung jagung pasni.. Idok la die melekat2.. huhu

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

suka kuih ni...masuk list dulu yer...tq Jah

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...[Reply to comment]

terima kasih berkongsi resepi.kuih kegemaran saya.tp selalu je susah nk potong.

ummiaisyah said...[Reply to comment]

selamat berpuasa zah! semoga makin murah rezki ok...nnti g jamu mata tgk baju kurung..cantik2 nmpknya tu!
tak sangka plak ada resepi boh teppung jagung ekk..nnti ai nk try...takyah pakai sudu lagi kan!

Mas said...[Reply to comment]

jahhhh...ko tahu kan aku peberet kuih nie...
tak pernah buat lagi versi boh tepung jagung ni..
boleh try nnti..
agak2 ko..
lama tak nak kacau sampai putih2 sagu tu jadi jernih....

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

salam ramadhan dari kami sekeluarga... alahai windu sama kamu Izah... nak sket kuih sagu tuuu...feveret saya gak

Balqis Nazid said...[Reply to comment]

salam Ramadan Izah..

Ni kuih feveret Hubby, hari2 mesti ada kuih ni..
tahun ni azam nak cuba buat sendiri..

Minta share resepi ya..

tun_telani said...[Reply to comment]

salam kak izah~~ kalau guna resepi yg kukus tu pun, tun xde problem nk potong cantik kak ^^

dZana said...[Reply to comment]

salam rinduu izahhh.. udah jadi bisneswomen ni sibuk yer.. hahahaha.. usik2 jer.. msti buzy mgurus anak2 tu.. biasanya kuih ni mmg susuh nk potong.. akk main sudu2 jer.. hihihi.. lagi2 jenis tak sabo cam akk ni.. salam ramdhan buat izah skrga.. smga ibadah kita sama2 diberkati,, amin

Mas Sani said...[Reply to comment]

lama hilang, mano poie hihihihi....

Itu kuih peberet mama sy, kalo bulan pose wajib beli kuih tu...

Slm ramadhan dan slmt menjalani ibadah puasa ye :-)

Nieza said...[Reply to comment]

sedapnya kuih telur katak ni..lama tak buat.hehe kalau kat utara memang panggil nama gitu. memang suka nanti nak buat jugalah. Selamat berpuasa buat Izah sekeluarga:).

quinnie said...[Reply to comment]

izah..selamt menyambut ramadhan almubarak :)

lain la resepi ni ada letak tepung jagung..bleh cuba :)

Liza @ Adzriel AB said...[Reply to comment]

suka benor kat kuih ni..

Rinah said...[Reply to comment]

Buat kuih ini untuk juadah berbuka 1st puasa.. tapi tak letak tepung jagung..

Selamat berpuasa kak Izah :)

Umi E-ca (Sms@017 - 3 3 1 0 4 0 5) said...[Reply to comment]

salam perkenalan...
nak share n link resipi ni ya.. tq

http://girlynicknack-twins.blogspot.com/2012/07/kuih-sago-yang-senang-nak-dipotong.html

mrs kayrul said...[Reply to comment]

boleh cuba bulan puasa nie..selalu buat jenis kena cedok memanjang

Gonzalez said...[Reply to comment]

terima kasih berkongsi resepi.kuih kegemaran saya.tp selalu je susah nk potong.

Anonymous said...[Reply to comment]

MOHON COPY..

Anonymous said...[Reply to comment]

mohon copy yer resepi ni

ali naa said...[Reply to comment]

Hehe..tq for the recipe....InsyaAllah menjadi. ...

Anonymous said...[Reply to comment]

2 sdb tepung jagung bancuh bersama sedikit air

nk tny "sbd" stand 4???

Anonymous said...[Reply to comment]

sdb stand 4 sudu besar.hehehe..