Monday, July 30, 2012

Karipap Frozen tanpa digoreng


Assalamualaikum..

Saya suke karipap yang difrozen tanpa digoreng terlebih dahulu.
Tapi cara nak frozen tu ada tertibnya.
Dan sesuai untuk kegunaan dirumah sahaja, untuk jualan susah sikit.
Belajor masa nyembang2 kat rumah Mas n menyembang dengan Anna Qawina.
Tak silap tips ni dikongsi oleh kak Nor atau Tun Telani.
Resepi karipap untuk doh dari Tun Telani dan untuk inti dari kak Nor.
Elok la tu kan kombinasi tu :-)

Ok, cara nak frozen tanpa goreng ni, lepas je dikelim kemas karipap tu, susun satu2 karipap atas bekas tak melekat. * di alas plastik pun boleh. Atau bekas apa2 la kan. Pastu masukkan ke tempat sejuk beku. Bior dlm sejam ke sejam lebih baru disusun tanpa lapik mcm dalam gambor di atas ke dalam taapuware. Bila karipp tu dah keras ianya mmg tak melekat dah. Bila nak goreng defros dulu dlm 1/2 jam dengan susun satu2 karipap dlm bekas. Sebab kalau defros gitu je takut bila karipap lembut ianya akan melekat antara satu sama lain lak. Sekian :-)



DOH KARIPAP
resepi: Tun Telaani


Bahan :
4 cawan tepung
2 tbs margerin
1/2 cawan oil
3/4 cawan air
1/2 tsp garam

Cara membuatnya :
Panaskan margerin + minyak dalam periuk. Tutup api.
Tengah panas2 tu, masukkan tepung dalam periuk tadi dan gaul guna garpu ( jangan guna tangan, melecur nnti ).
Dah sejuk siket, campur garam dan air.
Uli-uli.. siap! Buleh wat karipap ikot suka inti apa..




INTI KARI AYAM DGN KELEDEK

Bahan:
400gm daging ayam kisar ~ brand Ramli (boleh juga guna daging kisar)
1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
2 sudu besar cili mesin
1sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah gulai ~ boleh skip kalau tak ada
1 biji (saiz besar) ubi keledek ~ boleh gantikan dgn 2 bj ubi kentang
1 cawan air
garam
minyak

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan serbuk lada hitam, tumis lagi hingga garing.
Masukkan pula rempah kari dan rempah gulai yg dibancuh dgn sedikit air.
Goreng hingga pecah minyak dan masukkan ayam/daging kisar dan keledek yg dipotong dadu.
Goreng sebentar hingga ayam/daging berubah warna.
Kemudian masukkan air dan garam secukupnya, masak hingga keledek empuk dan inti menjadi kering (mengikut selera masing2).
Angkat dan biarkan sejuk, kemudian bolehlah dijadikan inti karipap, pau dan sebagainya..



27 comments:

Gee® said...[Reply to comment]

Terima kasih Izah info yg baik tu...k.gee mmg suka mkn karipap... bak la seketol dua...

Cheq Sue said...[Reply to comment]

aduhhhh...sedapnya karipap jah oiii... apa kata pos sikit yang frozen tu ke sini... ^^

Zaliedana said...[Reply to comment]

Hehe tokey karipap wat karipap kemas jer kelim tu.Sy pernh juga wat gini,pas baca tun punya tips tuh dulu,tapi,klo nk cepat goreng juga dulu,haha..Eh kak izah karipap yg da jerawat cam akak nyer tuh sodap kan,kdng sy suka yg da jerawat gitu,lagi rangup,hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

akak dulu wt karipap frozen utk jual tak goreng pun.. terus susun dlm plastik satu layer & terus masuk freezer.. tak reti plak nak buat karipap frozen yg dimasak dulu tu sbb tak pernah pegi kursus.. hehe... biasa kalau msk dulu kena goreng kejap ehh izah? ke kena bakar? malas betul dah nak buat karipap skrg ni... nak masuk bulan puasa baru ni ramai yg tanya karipap frozen... tp tauke karipap dah pencen.. hehe..

tun_telani said...[Reply to comment]

tun kan... dh 2minggu inti karipap tu duk frozen dlm peti.. smp skrg x buat2 karipapnyer.. huhu.. mcm bz beno bunyi nyer kan. nk order karipap ngan tokey makanan la ;)

Tina Othman said...[Reply to comment]

kemasnya kelim, saya mesti herot berot karipapnya kalau kelim sendiri, tapi klu guna acu tu lambat

kalau nak frozenkan cara mcm tu, kena peti ais besarlah kan, sebab nak layer satu2 tu, biasa saya goreng dulu je, mcm penah terbaca cara ni tapi tak ingat kat mana

Kak Sam said...[Reply to comment]

Assalamualaikum..
Orang ghajin macam saya memang takan buat camgini sebab terus minta je kat orang yang buat.
psstttt mai karipap yang kat atas sekali tu boleh tak?

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

Saya pun selalu buat karipan frozen sebab sekali buat 50biji sape nak habiskan ye tak...so simpan freezer je... kalo buat nugget ngn burger frozen pun gitu gak. letak satu2 dulu sampai beku pastu baru leh tindan2...dah beku tak melekat dah bila ditindan.

cantik sungguh kejadian karipap ni Izah...nampak sangat rangup kulit nya tu

noradzlina.kamdani said...[Reply to comment]

lin mmg xtau nk frozen kn camne jd adik ipar ajo srh lin baked dlm oven dlu sehingga agak kekuningan br frozen...

Kak Rose said...[Reply to comment]

kak rose pun sllu wat cam ni... popia pun sama, x melekat dah bila simpan dalam zipper bag tu.

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

Suka karipap yg berjerawat huhuu.. nnt ikut tips ni plak..slalu klu frozen mst nk goreng dulu..tq kak izah share tips niii..

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam Izah
selamat berpuasa ye
cantiklah karipap frozen, anak dah mula mintak buatkan tu, kalu dekat leh order dgn izah je ni

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam wah.. Izahhhhh .. kuih kegemaranku.. sedapnyer.. tak kira inti aper memang feberet tau.. Terima kasih berkongsi ilmu.. memang selama ni kalau wat frozen erma akan goreng 1/2 masak karipap tu.. tqvm atas info yang sangat baik.. eh info..info gak.. takde karipap lebey ker he he he

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

Style ni boleh guna utk simpanan kt rumah tp kalau bisness, kena bakar dulu kan?

zila norazila said...[Reply to comment]

wahhh karipap tu posing ..memanggil2 namaku..lpas digoreng lg la..kerangupanya amat jelasss..tun mmg xprt bahagian frozen nie..thnks izah share info nk teknik..lain kali leh tiru:)

hana said...[Reply to comment]

aku pon guna cara gini.. sbb klu goreng dulu agak berminyak.. tak dan nak defros kdg aku terus goreng.. hahaha... ok je xde mslh kecoli sengaja bermasalah.. hahahahaha

dh 2 taun aku tak mengelim.. hahahahaha

Mas said...[Reply to comment]

jahhhh...
aku pun sekarang dah ada stok karipap frozen buatan sendiri..
guna kaedah mcm yg ko cakapkan tu..
aku kak nor yg ajar frozen karipap cara gini...
lagi bestkan karipap tu..
tapi aku, terus jerk goreng karipap yg kluar dr esbok tu kejung2....
ok jerk..
janji minyak sederhana panas...
dan karipap tu tenggelam elok dlm minyak...
masukkan dlm minyak yg sedia panas dlm suhu sederhana la...
baru cantikk karipap tu garing...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

salam Izah.Slmt menjalani ibadah puasa.

Dln bulan Ramadhan ni,k.atie jarang buat kuih...suami beli jer dlm 5-6 ketui.Mkn berdua..cam malas nk buat :D

sitiezahim said...[Reply to comment]

wahhh sekarang baru saya tau. selalu saya frozen, goreng kejap dulu.ni mcam lagi senang..yeeeee time kasih kak izah besar pahala mu kakak ku yg comel hehe

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
Izah jual yg frozen ni ke? Macam mana kalau Kak Lin nak order boleh??

Mas Sani said...[Reply to comment]

Hakikatnya karipap itu sgt kejam sbb buat tekak kita sgt teringin nak mkn dia....aihhhhh pose lah! Hehehe....

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
cantik dan kemas je keliman karipapmu itewww..akak suka makan tapi malas tul nak wat karipap...kalau dah mengidam sangat barulah buat...he3...

hmylieen said...[Reply to comment]

kalo saya buat frozen saya bakar dulu dlm 10 minit, bila dah sejut masukkan dlm freeze mmg tak melekat bila nak goreng nanti...ni sy tgk dlm TV yg IKS buat biz frozen foods ni

Nieza said...[Reply to comment]

lawanya karipap mu zah...terasa nk buat karipap jugalah...hehe

Anonymous said...[Reply to comment]

sy ad dgr klu nk wat frozen tu, tpung kn pki tepung timbg bkn packet tol ker?

Azie Kitchen said...[Reply to comment]

As salam. Saya pun buat spt ini juga. Tapi skrg saya dah goreng atau bakar seketika utk matikan tepung. Lebih mudah

fairuz faiz said...[Reply to comment]

SALAM..SAYA BERMINAT HENDAK MEMBELI KARIPAP FROZEN SECARA PUKAL UNTUK PASARAN LUAR NEGARA....BOLEH KITA BERBINCANG KUANTITI DAN HARGA...
SILA HUBUNGI 012-7373330 EN RAMLI