Monday, July 23, 2012

Kangkung Goreng Belacan


Assalamualaikum..

Update blog petang2 sambil menunggu time berbuka. best jugak.
Ni kes nak update tengahari tadi tapinya disebabkan lappy buat hal pulak.
So, saya masukkan sayur paling sempoi tapi best.
Tapi klau badan tak tahan tak brapa boleh jugak makan kangkung kn. Takut sengal satu badan.
Kesian orang yang sengal badan tu, mujur tak mc hari ni. Hikhik..
Resepi ni simple je, tapi maybe jugak ada yang nak buat sebagai rujukan.
Biasa guna resepi style hasue ni mmg kene ngan selera n senang nak ingat. 
TQ Sue..i lebiu.


KANGKUNG GORENG BELACAN
Resepi: Hasue

Bahan-bahan ( Semangkuk besar )
1 ikat kangkung segar
1 tangkai cili merah(nak pedas,bubuh la cili padi ikut citarasa)*
2 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
Segenggam ikan bilis/udang kering*
1 sudu makan(atau lebih) belacan*
Garam dan perasa(ajinomoto) secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menumis


Cara-cara
Potong kangkung mengikut citarasa,bersihkan dan toskan.Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat
Bila minyak sudah panas,tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan..
Masukkan garam dan perasa. Kacau jap then masukkan kangkung.
Gaul rata dan kacau sehingga masak(jgn terlampau masak,x sedap plak) Bagi yg suka berkuah tu,leh bubuh sedikit air dan bila kuah dah mendidih padamkan api..
Hidangkan segera dengan nasi panas..! (hepp!org dlm pantang takleh mkn kangkung,org tua2 ckp takut sejukkk)huhuu.. :P




9 comments:

adda syuhada said...[Reply to comment]

umh adda klu kangkung msak cmni mmg laku sesgt la..masak penuh kuali pun hbis jer 2org makan..siap ratah2 lgi...sedap...

nOOrsha said...[Reply to comment]

waduh..kangkung goreng belacan ni ratah je sodap mek... haish.. peberet aku nih... :)

Mas Sani said...[Reply to comment]

Baru smlam mas grg kangkung tp x buh belacan takut tgn gatal...kekadang derhaka gak bedal je kalo dh tringin nk mkn hihihi

Qasey Honey said...[Reply to comment]

menu fav ni...aduhhhh sedapnye...mesti licin kalau masak lauk gini...

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

Fuhhh...kangkung goreng belacan memang best... feveret saya ni selain kailan ikan masin...

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

huhuu..sape dlm pantang tuh ekkss.. kita belum lg hikhikk..dapat semangkuk besar pun best gak nii..ratah mcm tu jer..sodappp ^^

Gee® said...[Reply to comment]

Ermmmm...k.gee pon sukakangkung belacan... time menggoreng satu rumah terbersin... makan dengan ikan goreng dan nasi panas mmg sedap, kannnn Izah....

HaSue said...[Reply to comment]

Aku mcm dah lama lak x mkn kangkung..ku tanam kangkung segan jer nak idup.huhu
ni kegemaran seisi kuarga ni jah,jah..x boring ngadap ngan nasik.hehe

Duck said...[Reply to comment]

Baru smlam mas grg kangkung tp x buh belacan takut tgn gatal...kekadang derhaka gak bedal je kalo dh tringin nk mkn hihihi