Wednesday, June 20, 2012

Kari Telur Bergaya? ^___^


Assalamualaikum..

Bergaya la sangat stakat kari telur ek? hehehe... alkisah terjadinya kari telur ni sebab bila si anak teruna dah pndai deman nak makan roti canai dengan cicah kuning. Cicah kuning nyer tu merujuk pada kuah dal, tapi kat rumah tak de stok dal. Yang paling cept pun dlm pikiran buat kari je. Tapi nak defrost ayam smua lambat pulk. Jadinya saaya gugel resepi kari telur je. 



Yaang dimakan dengan roti canai yang dibeli pada pakcik yang berjual kat masjid. Pakcik tu buat sendiri, masa tu panas2 lagi roti canainya, balik rumah just gorengkan lagi sikit tuk masakkan keseluruhaan roti tu. Memang elokkk lembuut makan ngn kari telur kak Wana yang sempoi. Walaupun tak cukup bahan tapi ok la kat tekak anak2. :-). Terima kasih untuk resepinya kak Wana Potret Kasih.



Resepi Kari Telur


6 biji telur
4 biji bawang ( di tumbuk/dihiris )
3 ulas bawang putih ( ditumbuk/dihiris )
1/2 inci halia ( ditumbuk atau di hiris )
2 sudu makan serbuk kari ( gaulkan sengan sedikit air )
1 cawan santan pekat @ susu cair
1 keping asam gelugur
1/2 bawang goreng ( optional )
daun kari
daun ketumbar ( tabur )
daun bawang ( tabur )
air secukupnya
garam secukupnya
1 kiub ayam
minyak untuk menumis



Cara penyediaan
1. Tumis bahan tumbuk dan daun kari hingga wangi.
2. Kemudian masukkan serbuk kari yang telah dicampur dengan air, asam gelugur, kiub ayam, sedikit air dan santan.
3. Bila kuah mula mendidih kacau sentiasa supaya santan tidak berketul-ketul.
4. Pecahkan telur satu persatu kedalam kuah yang mendidih tadi.
5. Bila telur beku masukkan garam, bawang goreng yang telah di tumbuk dan daun ketumbar, daun bawang

6. Kacau seketika dan angkat. 




Promote lagiiii.. jgn marah ye. Maaklom la, blog ni dengan blog kedai MYBESTBUY tu bagai aur ngan tebing. Hehehe

BLOUSE BERGAYA

3 WARNA

FREE SIZE (OREN, COKLAT, BIRU)

BAHU 15.5
DADA 40
PINGGANG 37
PUNGGUNG 46
LABUH 32



PRICE : RM59





 BOLEH KLIK TERUS KE SINI








23 comments:

zila norazila said...[Reply to comment]

salam syg izah
simple tp sedappp..kari telur tu klu kasi kt kita berbiji2 leh habis..cicah roti..waallaaa..kecurrr:)

Amie said...[Reply to comment]

Memang ada gayalah kari telur tu Izah he he hehh.... memang sedap buat cicah roti canai!

Tina Othman said...[Reply to comment]

alamak, dahlah mmg tgh craving nak makan kari, sedapnya kari cicah roti canai, lapar lah pulak hehe

Rohah said...[Reply to comment]

akakpun jadi teringin semacam je tengok kari telur izah yn oren2 tu..

ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

Memang bergaya kari telur tu... lagi2 posing dengan promo MYBESTBUY tu... hehehe

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

salam Kak Izah..best jgk kari telur bergaya nii..biasa buat kurma jee.. pasni bleh try ^^

sitiezahim said...[Reply to comment]

bergaya...mmg bergaya...tambah2 baju kat bawah tu...hehehehhehehehehhe

Nieza said...[Reply to comment]

hebat nama kari telur mu ni zah..kalau makan kari ni dan pakai pula baju kat bawah tu sure lagi bergaya kan..hehe

umi's cup cake said...[Reply to comment]

Salam izah, yang simple tu memang menarik dan izah memang debom...hehe, rindu izah

ummiarissa said...[Reply to comment]

hmmm roti canai,asalkan cicah kari memang sedap...kari apa-apapun okay kan..

Shahriah Abdullah Novelis said...[Reply to comment]

Habis bergaya dah telur tu dik Izah cayang hehee.... kecur memandang..dapat calit dengan roti putih.. waduhhhh sedap

quinnie said...[Reply to comment]

kita rasanya kelmarin masak kari telor izah..hehhehe...kari memang fav kita..suka sgt2..hehehe

izah..awak perasan ke komen awak di spam lagi? hehehhe...ke kat blog kita je ek? tak pe...kita tetap akan publish kan..:)

Chah said...[Reply to comment]

cam hidden mickey kari ko tu jah....errr maaflah kalo ko pomot kt aku blos syantik tu tapi aku buat derkkk jer..sbbnya jah, kopun x sanggup tengok ada adegan hulk tgh koyak2 blos2 cantik tu walopun saiz yg paling 'kecik' ko sua kat aku...sobsobsob...

errrr lama x ;jumpa' kan jah.... kelulak lidah aku ni ha,...

HaSue said...[Reply to comment]

Hidden mickey kata kak chah..nampak sgt selalu join anak tgk disney channel..kekeke..eh?
Nmpk menyelerakn kari tu jah..baju tu pun...kusss smngt..rmbang mata!

Qasey Honey said...[Reply to comment]

wah kari telur la pulak..nmpk sedap tu...bleh buat jugak la hujung mgu ni..kecur tgk..

psttt...xde jual dress pjg ker...tp yg saiz plus2 sikit..hehe

mrs kayrul said...[Reply to comment]

terliur tengok kari telur nie...idea sudah mari nak masak apa petang nie...hehehe

Azie said...[Reply to comment]

Memang bergaya pun

Aymy With L♥ve said...[Reply to comment]

Wah bergaya sungguhhh... Nasib baik bergaya bukan seksi... Eheee... Kari bukan setakat roti canai, dgn roti kosong pon sodappp... Anyway mmg nampak sgt kelembutan roti canai pakcik tu... :)

Nor Zilla Sensei said...[Reply to comment]

pergh...resipi meleleh air liur..hehe

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

Terus terang je la Izah nak promote baju petak2 tuuuu...kari telor bergaya la, anak nak makan la...hehe..tektik bijak.

Agak2 badan mcm akak rendang2 ni, sesuai tak dgn baju petak2 gitu? Tak nmpk mcm tong gas bergerak ke? hehe...tau dah jwpn Izah, takde halnya kak!! org berniaga mesti semuanya sesuai.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...[Reply to comment]

Hi Izah..apa khabar dear? Lama tak dengar dari kawan ni sorang? Miss u and ur muffins la :)

Wahhh bergaya kari telur tu..my fav!! Roti canai tu puffy betul...yumm! :)

..... said...[Reply to comment]

izahhhh.....lama tak jenjalan kat rumah izah....akak nak wat kari telur bergaya tu jap lagi....babai...

..... said...[Reply to comment]

memang sedap....