Wednesday, June 13, 2012

Perkhabaran Disertai Kesyukuran...

Assalamualaikum..

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar

Hampir sebulan saya tidak meninggalkan sebarang post baru di Izah Muffin Lover. Dan dalam tempoh hampir sebulan ni banyak perkara- perkara diluar jangka terjadi dan  menjadi misteri.. Haa yoolah tu. Misteri la seyyngaaatt. Hehe.. Apa khabar semuanya? Semuanya saya tahu sangat positif dan ceria dengan warna warna masakan baru dan gambar2 yang mantap. Pula bila disertai oleh blogger2 baru yang teruja melawat blog2 masakan dan menjadikan sesetengah blog masakan sumber inspirasi. Tak lupa blogger baru yang berkunjung ke sini, TERIMA KASIH.. saya akan menjenguk blog anda nanti. Tungguuuu :-)


Setiap perkhabaran disertai kesyukuran..
Seperti bersyukurnya saya dapat mengutip raja buah ini ^_____^


Seingat saya, saya dah tak ingat pernah tak saya melalui pengalamn mengutip buah durian di kebun. Rasanya tak de. Biasanya kebun durian kat kampung2 dulu *tu pun tumpang kebun orang* semuanya jenis berbukit daan tak brapa sesuai untuk anak dara sunti cam saya nak masuk. Ececceehhh.. Tapi pengalaman ni saya dapat setelah memasuki umur 28 tahun. Ngeee 28 khaaann kak Noorrr ^____^

Saya  kongsikan dulu kesyukuran saya lalui di sebuah Kota di Rembau. Di rumah dan dilokasi kebun seorang teman dan sohabat baaik kakak kita tuuuu :-) Terima kasih sangat, sesungguhnya tiada perkataan yang setanding untuk diungkapkan terima kasih saya sekeluarga buat kakak sekeluarga. Yang pasti sepanjang pengalaman dan perjalanan doa2 terbaik kami pohon buat akak sekeluarga,.



Suke.. tengok buah durian. Tapi nak makan banyak2 sangat tak berani :-)



Permandangan biasa kalau pengeluaran mengatasi permintaan. Hehe.. 



Kami sampai ke Rembau dah petang. Dan ini adalah hasil kutipan sebelah pagi. Kata abang Tapa.



Dah nak masuk kebun durian ^___^.  Tengok tu hasil yg Allah kurniakan 




 Kutipan di pokok pertama. Tinggaalkan dulu di situ. Nanti kalau bawak skali berat keretaa sorong :-) Sambung abg Tapa


Ini pula pekerja yang diupah oleh tuan kebun ^___^



.Hasilnya.....





 Yang ni saaya tungu tunggu kan. Nikmatttttt!!!! Laksa utara kuah pekat! Hehehe.




Perkhabaran lain sesenyap nyer Blog IML ni, saya telah bersama2 sedang memajukan bisness online. Boleh nampak iklan di atas tu. Ada baju yang cantik2 dan menarik. Kawan2 FB ada yang dah tahu dan dah ada yang membeli, Terima kasih kerana sudi menyokong bisness baru usahasama saya ni. Bukan milik saya, cume saya membantu sedaya mahu :-)

Bagi kawan2 yang sudi melihat blouse muslimah dan pakaian kanak2 boleh la berkunjung ke 


Antara yang ada di sini:










Akhirnya.. satu lagi perkhabaran saya akan reserve untuk entry seterusnya..
Sampai jumpa lagi semuaaaaa
SALAM SAYANG DARI SAYA..

^___^




48 comments:

Ucu Faridah said...[Reply to comment]

alhamdullillah...semoga iza berjaya dlm business yg baru ini..walaupun hanya membantu (katanye..)..

teruja tengok buah durian...seumur hidup x pernah lagi dpt peluang ke dusun durian sbb x de dusun n x de kawan yg ada dusun.....

KakAsma said...[Reply to comment]

Zah,
dah lalu depan umah takmo hon hon kereta..ecececeh...maklumlah takdo buah derian..hihihihi yang ado padang lapang ajer..
len kali nak poii sanun tu ajak ajak ler akak nie..seronok nyer dapat makan derian fresh gitu..
sama kiter yer lama tak berblogging.
sibuk pendek malasnyer panjangggg!!!

Acik Erna said...[Reply to comment]

assalam izah..semoga berjaya dalam bisnen online.
dapat jugak perkahbaran izah dah sampai kekampung acik tu..tuan rumah yang bagi tau..

Nuwairani Ismail said...[Reply to comment]

lama betul kak izah menyepi. rupenya mengutip buah durian ye. sedapnya durian putih..dah lama tak makan. masa balik kg hari tu eksen tanak beli. bila dah balik sabah mulalah rasa teringin. gatei betol

HaSue said...[Reply to comment]

Uik jah..cam buat pakatan jer nak ngupdate belog arini setelah coti2 panjang kan..meh lage2 vontots!hahak

Eh,blog ko mmg dah byk iklan bergerak ke,atau tenet aku dah mereng nih jah?siyes ni tanya sbb dier x sempat loading abis td,aku stop kan,lepas tu terus kuar iklan gerak2..hee
Ah,apahal tyg2 doyan lak ni..dah2. nak balik ah.
Yg perkhabaran yg satu lg tu paling best! cepat update.

Shahriah Abdullah Novelis said...[Reply to comment]

Welcome back! Izah cayangg lama betul tak update blogs yaa.. akak dah lah demam terus terbatuk2 datang sini sebab dah bersih sawang2 hehehhe...

wahh banyaknya durian.. kat kampung akak pun sedang lebat berbuah sekarang ni... waduhh nak di apakan cik raja durian tu???

pengsan kalau makan durian banyak camtu hehhee.. wahh dah ada bisness baru yaa.. Syukur Alhamdulillah akak tumpang bangga kat izah.. moga terus berjaya dan suksess... muahzzzz...

all the best! take care muahzzzz

ain sweet thots said...[Reply to comment]

tahniah izah ... diam2 berisi. raja buah lak tu (^__^). blog baju muslimah tu, dah pasti akan akak lawati ... bestnya. dah ada 1 berkenan ni.

thanks sbb sudi singgah kedai ye, maaf la x sempat beramah mesra, kes bz satu, terkejut pon ye, dah nak maghrib lagi kan.

Nor said...[Reply to comment]

salam izah. lama tak muncul tup-tup gi kutip durian rupanya. wahh sangat best pengalaman kutip durian, rindu saat2 itu.

diam-diam ubi berisi ye, moga bisnes baru akan berjaya dan maju.

tun_telani said...[Reply to comment]

mantap betul kebun doyan abang tapa kita.. penuhh doyann!!! harap2 kebun kat kg tu walaupun x sepenuh ni,ada jugak hasil tahun nih. x sabo nk balik makan doyan nihh..

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

wah best nye Izah banyak nya buah tu cam geram ja nengok kan,tahniah dah jadi bisniswomen walaupun membantu lama2 insyaallah akak guna pembantu hehee..

Asyifa Mustaffa said...[Reply to comment]

Salam Izah,
wah..! lama nyepi tu...sebulan....sekali kuar n3...hah...! ngan raja buah kuarnya....hehe...

selamat maju jaya utk bizz baru ye....:)

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

Assalamualaikum..harap sihat selalu di samping keluarga tersayang...cewahhh cam lama x tulis surat kat cini kikiki

tahniah dah ada biss...moga bejaya insyaAllah.....sesekali masuk kebun pegalaman tu..best...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

assalam izah...

syoknyer mengutip deriyan.... mmg tak daya nak mkn deriyan byk2... tp kalau tak abis boleh dibuat tempoyak.. tempoyak boleh simpan bertahun2.. kat rumah mertua akak mcm tu ler.. bila pengeluaran melebihi permintaan biasanya tak berlaku pembaziran sbb mak rajin lecek buat tempoyak.. hehe.. anak menantu dia tau ambil tempoyak yg siap ajer... bertuah betul kan? good luck in your new business!

Liza said...[Reply to comment]

salam izah, alhamdulillah, semoga terus dimurahkan rezeki ye...woowww nanti makin tebal la poket Izah ye....ekekekekeke
Bestnya dpt g dusun doghyan, akk pun dah lama xrasa pengalaman tu....

Mama Ann said...[Reply to comment]

Salam Izah..patut la lama menyepi rupa nya diam2 berisi..Kalau ada baju 3xxx L..jgn lupa taq mama ok..banyak nya durian..tapi mama tak boleh makan banyak takut pengsan sbb darah tinggi...

anymz said...[Reply to comment]

alhamdulillah terima kaseh atas di entry ini zah..
yang sebeno2nya akak sendiri tak pernah nengok buah di kebun akak tu..seyes..bila tgk gambar di IML ni rasa bergenang airmata..betapa izah dtg dari jauh dan dgn keizinannya en daut dan isterinya berkesempatan masuk ke kebun akak tu dan kalian hargai apa yg ada di kebun kami sdgkan akak tuan punya nya hanya selalu memandang saja dari ceruk dapur rumah..

abg tapa kata,"tu lah lain kali masuk..exercise sikit vontot tu katanya"..haha

insyaAllah kalau buah2an ini menjadi , setiap tahun kami akan alu2kan kedatangan teman2 blogger semua ke telapak akak yang seadanya ini..kacil tapak tangan nyiru kami tadahkan.impian dan harapan akak semoga kita semua dapat berkumpul setiap tahun di bumi nismilan ini dan kalian merasai sendiri pengalaman mengutip buah2an dan kenduri makan..hehe

*pstt
zah o zah,..buah rambai dan cempedak akan menyusul tak lama lagi nih..nak join?.wakaka

anymz said...[Reply to comment]

*apa la asyik type error aje..arrghh gasak lah..dah lama tak mengupdate ayat asyik tunggang langgang je..

akak sekeluarga mengucapkan terimakaseh di atas kesudian izah sekeluarga utk bertandang ke telapak kami dan terimakaseh jua atas doa yg baik2 itu..doa yang baik2 juga akak pohonkan buat izah sekeluarga..

kalau ada sumur di ladang
boleh kita menumpang mandi
kalau ada umur yang panjang
boleh kita berjumpa lagi..

Masya said...[Reply to comment]

banyaknya durian.. x sabar nak tunggu entry seterusnya...

inahar ali said...[Reply to comment]

woww..tahniah ye izzah cayang!! moga bisnes berkembang maju..amin!i loikke!

AbbotCottage said...[Reply to comment]

byk bebeno perkhabaran misteri ko tu, iskkk buat aku berdebo je. baks ini duyan sebijik.

atie @ ejay said...[Reply to comment]

bestnya... nati mcm2 leh buat. kek doyan,talam doyan,binga doyan,mapin doyan,puding doyan,eskrim doyan..
eh,eh...donat doyan boleh tak?hihi
cantik la izah baju2 tu.. baji kurung budak tu pun lawa2..
eh..umur 28?biar betul?? ku duk panggil kak izah hihi

mala said...[Reply to comment]

tahniah izah!

Gee® said...[Reply to comment]

Salam rindu jah dan kak nim... nanti kirim sikit tempoyak untuk k.gee yer... Jah, kalau anak umur 7 tahun muat tak baju kurung saiz 6?

Ilhamkreatif said...[Reply to comment]

Salam Izah..ooo..berkampung kat dusun durian rupenye..patut la menyepi je..Tahniah dah jadi bisneswomen,moga sukses yee...

EmbunRosaliza said...[Reply to comment]

Assalam izah, best tgk model durian tu comel je, bestnya dpt merasa kutip durian dan mkn durian yg segar dari ladang.

Tahniah dan selamat maju jaya dlm bisnes online tu.

Dan perkbaran seterusnya tu akk rasa pertambahan ahli keluarga kut heheh, memandai je heheh, apa2 pun kita tungguuuu

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah..rindunyaaa ^^.. lamanya menyepikan diri sejak jd bisneswomen nii hihii..
Best kan dpt kutip durian kat dusun..tringat pulak zaman bdk2 dulu..klu msk dusun doyan nk pkai topi keledar sbb takut doyan jatuh ats kepala hihiii

sitiezahim said...[Reply to comment]

28?? tak aciiiii...hahaha :P
dan ehem ehem perkabaran gembira tu apakah? sbb before tu ada statement akak - tak berani makan durian byk2..ehem eheeemmmmmm....
p/s: jeles nengok akak kutip durian...mau maaaauuuu

Tina Othman said...[Reply to comment]

sawan tengok durian2 tu semua, ingat lg dulu2 best je dpt kutip durian kat kg

moga bisnes lebih sukses lepas ni ye, psst kengkawan ada diskaun tak hehe

gerhana luka said...[Reply to comment]

seronoknya dapat masuk dusun kutip durian, kali terakhir masuk dusun kat lenggong masa anak sorang lagi. dusun atas bukit letih kaki nak memanjat tapi berbaloi dapat makan durian terbaek dari dusun heee..

Rohah said...[Reply to comment]

wahhh..ada syokkk tengok model angkut durian..kekiri kekanan bijimata nengok longgokkan durian dalam nie..angkut2..jangan taj angkut,puas makan ni..tp akak pun tak beranijuga makan banyak2 ni,nti badan dedauuu smacam je..

Mamasya said...[Reply to comment]

Salam Izah syabas dah mula bisnes on line...moga maju jaya. seronoknya dpt kutip durian kat dusun.....pengalaman yg menarik....lebat buah durian atas pokok tu....menjadi betul.

Ezadlieza said...[Reply to comment]

salam izah... lama nya gi kutip doyan...berbakul2 tu...pstttt cantik2 baju tu... semoga sukses yer izah...

ummiaisyah said...[Reply to comment]

windu kt ko jah.....ai doakn yg baik2 je....kalo dh derian berbakui2 tu mmg kabo baik le kannnn

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

salam Izah...aduh...terasa nak balik makan durian la pulak...macamla dekat...hmmm

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam izah
rindu la kat Izah he he
musim durian kembali lg, nostalgia akak dulu2 ni susah payah panjat bukit sb ambik durian. Skrg lg tak mampu nak panjat2 bkt tu jadinya suh org je tgkkan, seronok pengalaman kutip durian ni kan
sebaik syah akak dah tanam durian belakang umah skrg senang ank cucu kutip
tahniah bisnes baru, cantik blouse tu, nanti kena tgk mesti berkenan

Chah said...[Reply to comment]

Hamvoi amvoi... Cm x sesuai jer attire ru ngan kebun...anggun bebeno! Errr ambung nya mana nk kutip derian tu?? Jah vogiu de vas gitu dh jd bisnes mak gitu .. moga sukses ya! Patutla ai dok nyebut3 je namamu dibibir ku .2,3 ari ni...windu gamaknya..choi!!

Nieza said...[Reply to comment]

Assalam Izah yg dirindui..chewahh ayat jiwang dulu..hehe betul la lately ni terasa sunyi jer blog mskx2 bila Izah sepi saya pun sepi dok berjln jer kejanya..hehe

sakan la dok kat kebuh doyan tu saya lum ada pengalaman masuk kebun gitu lagi..bila la tuan kebun tu nak jemput saya pula tu..kalau jemput nak gak saya terbang ke sana nanti..hehe

semoga bisnes Izah bertambah maju yer..lum ada anak nk beli baju baby tu InsyaAllah.. nanti kalau nk beli boleh saya cari Izah:)

Amie said...[Reply to comment]

Bestnya! Semua best! Duriannya... bisnes barunya...baju baby tu cantik!

Ain Fajar said...[Reply to comment]

ya allah bestnya tengok durian yg byk tu..teringinnya nk pg dusun buahan..huhu..lg best yg izah pegang2 beso2..

Hanim said...[Reply to comment]

Wahhhh bestnyer dapat kutip duyan....teringin la huhuhu.

hana said...[Reply to comment]

jeles tahap gaban otromen superman posmen... huh! apa nak buat tadak reseki.... lenkali la aku serbu ngan kebun2 kaknim skali aku bwk blk.. hahahahaha...

eh br tingat lom bank in.. hikhikhik... eh mcm nk tambah order.. er.... kasi mimpi dulu.. kekekekeke

Nur-nba said...[Reply to comment]

Wah banyaknya durian.... Pengalaman macam ni memang tak semua orang boleh rasai.. Izah muda dari Kak Nur rupanya.. :)

Baiknya Kak Anymz sudi jemput Izzah datang ke kebunnya.. Tahniah kerana dah ada bisnes baru.. Semoga bisnes Izzah berjaya dan sukses..

sury_masury said...[Reply to comment]

salam izah..wahhh best nye g kutip duyan..fresh dr kebun kan..mesti semerbak jak bau duyan kat sana..cantek2 blouse tu...:-)

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak Izah,
:D Alhamdulillah, banyaknya durian wo.. kalu saya, tak larat kopek, tapi larat nak makan sampai pening2. hehe... seronok gi kebun kan?
Kak, buka kedai ya? dari atas dah nampak iklan tu. Congrats ya kak. Alhamdulillah, moga ia mmberi banyak keuntungan dan rezeki yg tidak putus. Dah rasmi kak? nak tolong potong riben ni. hikhik

quinnie said...[Reply to comment]

seronoknya dpt kutip durian...saya pun tak pernah kutip durian sebab tak dek kebun...bestnya gi jumpa kak anim...kalau saya mesti request gulai lemak..hahahahha

tahniah izah..moga business maju dan berkekalan..:)

Norzie hany said...[Reply to comment]

Assalam Izzah.
Patut la sunyi aje blog ni rupanya bercuti.Bestnya kutip durian dan semoga berjaya dlm bisnes baru tu.

Anonymous said...[Reply to comment]

To K.Anymz & A.Tapa..Assalamualaikum..

Terima kasih byk2 di atas layanan mesra dan ikhlas untuk kami sekeluarga...hanya Allah dpt membalasnya.

Sebagai balasanya kami mendoakan semoga rezeki bertambah ruah, sihat walafiat dan mencapai apa2 yang di cita2kan tahun ini dan tahun mendatang...amiin.

Sebenarnya saya memberi kelulusan pd izah di sebabkan ayat sms izah kpd saya seperti kata dua...nak pergi rumah k.anymz atau rumah a.tapa? I have no choice....both the same...ok jom kite..

Ada rezeki jadi sampailah kami melalui klinik bongek tu....hehe


Mr:-D
Sampaikan salam rindu pd a.tapa tu....hehe

anymz said...[Reply to comment]

salam kembali kpd en anon..

alhamdulillah kami gembira jika tetamu kami berpuas hati dan gembira dgn layanan yang tidak seberapanya dari kami itu..bak kata abg tapa,kalian begitu dekat di hati kami walaupun kita baru saling mengenali. [mungkin tabiat kita semua (kecuali izah yg manjang masa speechless) yang suka bercakap dan berceloteh tu kot..]

to izah
hahaha...tergelak besar kami di sini..pandai ko ya jah..bagi kata dua..lenkali akak pun nak guna pakai jugak lah ayat tu bila nak mengajak abg tapa kemana2...insyaAllah dlm seminggu dua ni kami pula akan ke rumah izah utk menghantar benda2 yang di salai tu..kalau ada apa2 nak pesan list down sekali ya..^__^