Friday, May 18, 2012

Sapa blogger suam2 kuku makan KUIH TIRAM?



Assalamualaikum..

Amacam tajuk macam blog gosip gosip tak? hehehe... Tidak tidak, anda yang klik ke tajuk ini masih melihat blog Izah Muffin Lover yang agak suam2 sikit lately. Bukan ler banyak norr tempahan bagai dibayangkan, cume blogger suam2 kuku ni malas betul nk ngadap laptop sejak akhir2 ni. Bukan je malas nak ngadaap lappy, gambor masakan pun boleh snap sebelum dimasaak je, lepas masak lupa nak snap. Boleh gitu?

Lupaa nak tanya kabar. Yela, ala ala rancangan tv, klau memula rancangan kene la tanya kabor dulu kan? :-) sehat ke mekome mekome semua? Harap sihat ler ye. Saya ni mood sebak sebu jek. Maklom anak gi lawatan half day je pun hari ni. Pertama kali gi lawatan ko.. sebenarnya tak bagi dia gi pun, sbb tempat biasa2 jek pun, kecuali kilang coklat. Rege lawatan pun leh tahan, boleh mokcik balik kampung 2,3 trip. Ngee.. tapi disebabkan si Bais ni ase balik dari sekolah jek, cerita perihal lawatan.. siap kata nanti nak tengok fish ngan obor2 laa. Nak makan pinggan coklat la.. *compius sikit? Jadinya, last minit masukkan la jugak dia dlm senarai lawatan berbaju hijau pagi tadi. 

aaa nak cerita apa lagi ek? oo terima kasih yang sudi tanya kabar saya kt komen box.. kat fb dan tru telepon. mekasih semua ye. kerana korang ai gigih mengadap lappy hari ni. haha... jom tengok kuih tiram yang dah berkurun saya buat pas hasue buat ritu,krup krap jap jek habis. best.. tq sue dan tuannyer resepi. :-) 





KUIH TIRAM
Resepi: SHAMEN

Bahan-bahan:

500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung**
**6 sudu minyak**

Cara-cara

Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)

Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D

Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.

Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari..untuk mendapat lapisan yang banyak,kena la canai adunan panjang agar gulungannya pun banyak kali.
Nipis dan tebal terpulang kepada selera masing2 ye

Tekan sedikit dengan jari agar mudah untuk dicanai

Amik doh kecil tadi & canai leper..bila dah agak leper,nak canai 2,3 sekali pun boleh..
Dah canai tu,susun atas permukaan(seperti atas talam) yang sudah ditabur tepung agar tidak melekat satu sama lain.

Panaskan minyak yang banyak dalam kuali..

Goreng hingga kekuningan(api jangan terlalu kuat), toskan minyak & sira @ gaul dengan gula halus..






38 comments:

Mas said...[Reply to comment]

Lamanya suam2 kuku... Hihihi mas pun sama suam2 gak....

Sy suka.suka...sukaaaaa! Bak semangkuk tu nak krup krap krup krap smbl bw :-)

desperate mama said...[Reply to comment]

selamat bertabah hati kerana melepaskan demi kasih sayang terhadap bais untuk lawatan sekerat hari itu... *kalau lawatan mcm tu, kalau ibu bapa nak ikut, cikgu bagi tak?*

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

Salam Izah..apa kabar?bila tgk kuih tiram Izah ni tingat kat Arwah mak k.atie..klu nak raya bertin2 dia membuatnya.
Time salut gula tu mmg best..sambil masukkan dlm tin..sambil masukkan dlm molot.hihihi

Mas said...[Reply to comment]

jahhh....
mis uuuuuuuuuuuuuuuu........
ko sajerkkk tau.....
sekehhh sekali....
naik boring aku nengok donut ko tu,.,.
mentang2 la ratu donut....hahahaha
wehhh...
kuih tiram nie...
aku baru plan nak buat ahad nie...
sebab ahad ni laki aku keje...
tak de la aku kemana2...
jadi boleh la aku menirammm...
aku suka kuih ni jahhh...
klu mak aku buat...
sah2 untuk aku ada 1 balang...
tak mo kongsi2....
dah abisss yerk jah kuih tiram ko nie...
balikkk la...
nampak balang pun tinggal gulaaa jeerkkkkk...hahahaha
ambikkk ko..
sajerkkkkk komen panjang2.....

K.Nor said...[Reply to comment]

nak tumpang mas sekeh 5x lg .. huh.. sj duk ngeram dgn dot dot dia tuh.. :)

Asmara said...[Reply to comment]

sedap2! suka kuih ni zah. haritu mak dtg bawak 2 paket, berapa hari je selesai. hehe..

Norzie hany said...[Reply to comment]

Salam Izzah.
Saya memang suka makan kuih tiram ni,pernah dulu2 tolong mak buat...sambil susun dalam balang,sambil ngap.rangup dan mmg sedap.

Shahriah Abdullah Novelis said...[Reply to comment]

Salam Izah cayang manja mucuk wangi wangii... selamat kembali dear!!!

Wah rindu dengan Izah.. rupanya ada penyakit 'M' nak menghadap lappy yaa... memang penyakit tu normal hehhe

wahh itu kuih tiram tu kuih raya jaman dulu2 kalau beraya rumah orang kampung mesti ada kuih tu.. memang sedap! rangup dan lemak aje kan kan.. dulu kaksha panggil kuih ni apa yek.. lupalah pulak.. tak pe nanti bila ingat.. bagi tahu kat sini hehehe..

All the best! take care muahzzz

Liza said...[Reply to comment]

salam Izah...akk pun suka mkn kuih tiram tu, dulu2 pun arwah ma selalu jugak buat, tp skrang kan kalau akk buat asyik xmnjdi je, terbuka masa grg...menciiii

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
syukur alhamdulillah semuanya baik2 saja, akak dok terfikir..ntah2 diam2 berisi lagi kot..manalah tau kan..kalau iye pun, alhamdulillah....rajinnya wat kuih tiram ni, akak paling malas wat kuih goreng2 ni..teringat dolu2 mak wajib buat kuih ni utk raya..masa tu mmng syeronoklah main tepung...kih3..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

tulahh.. ramai lak otai2 blogger yg suam2 kuku... ngapa eik? heran gak ni... tetiba jer.... peminat2 semua tertunggu2 jer entry terbaru tau...

pasal anak pi rombongan tu.. serupa mcm akak dulu gak ler.. 1st time lepaskan dini ikut rombongan masa tadika dia dulu mmg risau le jugak.. hehe..

Tina Othman said...[Reply to comment]

bestnya tadika ada lawatan sekolah, pastu kilang coklat mmg antara tempat wajib kan, tapi time anak saya aritu takde pun

kuih tiram ni ingat lg, time masa tunggu spm, duduk rumah, ada org jual kuih tiram ni sedap sangat, mmg hampir tiap minggu beli, untuk buat kudap2

jadi makanya sekarang ni, udah jemu hehe

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

Kome niiiiii.....kalau iye pon nk bercoti, jengah la jugak kwn2 kome ni. Sian dia org.....kate syg....teman ni naik bebolu mata tgk tajuk entry tak berubah...hehe...akk suka loghat perak sb dulu tinggal sana lama.
Jah...kuih tiram ni takut akk nk buat, takut dia tersengeh bila goreng....ngeee.

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

sukanyer kuih tiram...tp tak brapa rajin nk buat...Jah, cer ko pek kecik2 dan jual kat akak...bleh?? hehehe....

Si Baiz pegi Aquaria KLCC ker?

umi's cup cake said...[Reply to comment]

Rindunya kat izah,..tertunggu jugak kabar berita...kot2 ada berita istimewa lagi sensasi..hehe

Asyifa Mustaffa said...[Reply to comment]

Salam Izah,
suam suam pun...skali kuar..ambik ko...kuih time raya tunjuknya...!

skrng nie sek tadika pun dah ada lawatan kan...time sy dulu jgn harap ler nak lawatan bagai...mmg x de dlm plan tadika pun....

pnjng pulak citer nie....hehe....

tun_telani said...[Reply to comment]

asssalamualaikummmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tun baru sampai miri nih, check-in, bukak lappy, terus nmpk blog suam2 kuku ni haaa.. kui kui...
ingatkan lama beno demamnyer, rupa2nya si bais bkn setakat dh sembuh, siap dh gi lawatan tu. kecik2 dh gi lawatan. x aci! x aci! tun 1st time gi lawatan masa tingkatan 2! nmpk x ketidak-adilan itew. hihi..
kuih tiram ni yg kalau wat baja, pokok dh berbuah ye. hehe.. pat! gi wat yang baru! pos ke bintulu 5 peket! sepeket berat bersih 500g okey!

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

baru ni ada beli kuih tiram..keras tak sedapnya...

dapat 2 nih alangkah bagusnya....

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

salam izah,mmg lama akak tak nmpak izah, rupanya dah suam2 kuku ya biasalah kita moody selalu kan,apa2 pun welcome lah nak tiram sekeping dua je nak rasa mesti krup krap krup krap ni kan..

ummiaisyah said...[Reply to comment]

salam rindu jah...hambooi..suam2 kuku ekkk..ai ni blogger takde kuku langsung!hahaha....takpe le sesekali hibernate...ai pon ada mood gak berblog ni..cam dulu ms peknen..mmg menci tgk komputer..walhal kalo tak tu asik nk tgk komputer je...ko uwek-uwek ker?

Ryo Azhar said...[Reply to comment]

murai dot kom la sgt!!hahaha
salam satu malaysia,
jenuh2 makan donut labu akhirnya dpt gak makan tiram..ku belek2 takde pulak tiramnya.. ropanya kueh tiram ekk..hihihi

IdaShazana said...[Reply to comment]

suam kuku?
rasanya macam menggelegak je. telur pun boleh masak ni

ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

Akhirnya, terbuka juga pintunya, Lepas jenuh mengetuk.. Sib Baik Ada Kuih tiram.. Selamat kembali Izah..

chah said...[Reply to comment]

Aii..cm apaa guna berjanji...tengteng, kalo tk ditepati..tengteng.... Lak kita jemah oiii... Ingatkan batuk kokol berterusan smpaikan nk hapdet belog suam2 susu ni pastu terkencing dlm kain mbuatkan dirimu itew ditahap dewi remaja malasnya itu...gegege...
Dakupun samo la jemah weiii...tetiba rasa nk ada lappy warna pink muda ngan kilauam batu berlian kelilimg kibod baru ler ghase nk pikul kamera ambik gmbor...malas tul ni jemah oiii...sama mlsnya nk ganti pose yg x habeh2 lg ni walopun aku tau setan pose ngan setan blog ni model lain2 tp kuat tul pengaruh mereka bertanding nk mmemenangi pilihanraya dihatiku. Bior ko baca smpai ko ghase nk baling tin kuih tiram tu ke muka aku sbb nyampah baca komen ni, ai rela jah.... Babai bais! Untie kim beli fridge magnet yg model cekelat pinggan tu yer, nk doblas dozen...duit pinjam duit ummi mu hasil dia ngedotdot n jual apam dia...eh bkn apam dia, apam je...krrrrrr

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

salam Izah...lama nye sy tunggu ...akhirnya... pos ke sini sikit Izah...hehe...

dZana said...[Reply to comment]

aslmkum izah.. akk dah lama join kelab suam2 kuku ni izah.. boleh dpt lebih kuih tiram ke ni..

Amie said...[Reply to comment]

Memang kena layan dulu suam2nya tu Izah, sebab kalau dipaksa panas lain jadinya ha ha hahhh... normal tu, kalau panas sepanjang waktu boleh meletup macam gunung berapi ha ha hahhh
ooo kuih lidah ye, sedap, rangup2 rasanya ye Izah.

Mama Ann said...[Reply to comment]

Izah..tadi mama baru saja beli kuih tiram ni kat masjid...tengok blog Izah dah buat...rajin sungguh...buat sendiri lg sedapkan..

HaSue said...[Reply to comment]

Suam2 kuku tu kalo tapai kira dah masak tu jah.
Bais gi lawatan?wahh teruja aku mmbayangkn..ko x ikut skali ke jah?ntah2 ko yg eksaited lebih nengok ceklat lebih2 dr anak lak..hahak..untung2 bleh beli ceklat masakan dgn harga murah kan(pulok dah)

Cantik aje kejadian kuih tiram ko tuh jah.. ko biasa tak buat kuih ni time raya ? <-sopan je soalan aku kan

Nieza said...[Reply to comment]

Assalam Izah, salam windu...ingat kan masih tak sihat atau demam tempahan..rupanya penyakit M yer..samalah nieza pun.mcm bergilir-gilir jer penyakit M tu kan kejap dia singgah sana kejap singgah sini kalau kuat antibodi kuat lah tahannya..haha merepek pula saya memalam buta ni..hehe

kuih tiram ni saya panggil kuih kapal terbang..ada seorang kwn brunei saya panggil kuih lidah.lain benor namanya kan tapi sama lah teringat masa dulu kalau nk raya memang buat berbalangx2 tu pun kejap jer abis...hehe

mizzmiaizzati said...[Reply to comment]

alahaii cedapnyeee...lama tak makan nihhhh

Nur-nba said...[Reply to comment]

Takpe, walaupun blog ni suam2 kuku, tapi blog ni ramai peminat.. Lihatlah senarai komen, ramai rakan2 yg tinggalkan komen.. Memang prihatin betul geng blogger masakan ni.. Kagum sangat!

inazamri said...[Reply to comment]

ni kuih peberet arwah nenek akak.Akak pun suka krup krap...sedap.

GreenJade said...[Reply to comment]

wow best nye blog ni..byk resepi best2..kuih tiram ni mmg sedap rangup2 santai2 mkn dpn tv or petang2 mmg heaven.


salam singgah & salam ukhwah :)

Rohah said...[Reply to comment]

lamanya Izah memerap..alhamdulillah muncul dalam keadaan sihat rupanya..akhir ni pun asyik teringat resepi tiram yg kruk krak2 ni, tp ntah bila nk mula projek pun tak tahu..

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...[Reply to comment]

ermm sedap...kuih tiram...fav saya gak ni

sitiezahim said...[Reply to comment]

@Mas
amboi kak mas panjang beno komen..ekekeke...
kak ijah ni suam2 kuku sbb ada perojek lain kan..hihihihi

Donovan said...[Reply to comment]

jahhh.... mis uuuuuuuuuuuuuuuu........ ko sajerkkk tau..... sekehhh sekali.... naik boring aku nengok donut ko tu,.,. mentang2 la ratu donut....hahahaha wehhh... kuih tiram nie... aku baru plan nak buat ahad nie... sebab ahad ni laki aku keje... tak de la aku kemana2... jadi boleh la aku menirammm... aku suka kuih ni jahhh... klu mak aku buat... sah2 untuk aku ada 1 balang... tak mo kongsi2.... dah abisss yerk jah kuih tiram ko nie... balikkk la... nampak balang pun tinggal gulaaa jeerkkkkk...hahahaha ambikkk ko.. sajerkkkkk komen panjang2.....