Wednesday, May 2, 2012

Kek Batik Coklat Cheese Pesona


Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. berkesempatan lagi saya mengonlinekan diri.
Nak saya kongsikan satu gabungan kek batik dengan cheese yang sangaaaaaatt hebat gandingannya.
Pulak2 buat penggemar kek raasa coklat dan gabungan cheese. 
Memang kena dan serasi.
Kejadian kek ni pun, atas nak clearkan stok2 cheese yaang dah digunakan.
Yela, cheese ni bila dah digunakan separuh, separuhnya lgi bukan boleh disimpan lama.
Jadi kebetulan belen2 milo pun ada, untuk mengelakkan keras kejung gitu je.
Kalau  'cik embun' tu dekaat boleh jugak bagi milo tuk diratah kaaann. ^___^
Gabungan kek ni adalh  dari KEK BATIK COKLAT BERAGAR-AGAR dan KEK LAPIS CHEESE PESONA RYO. Terima ksih menyumbangkan resepi yang hebat dn saya satukan dalm satu kek. tq



KEK BATIK COKLAT CHEESE PESONA
by: izah IML

LAPISAN COKLAT
sumber: DI SINI

Idea :nOORHSA
Sumber : Hasue

Bahan-bahan

2/3 cawan air
1 sk serbuk agar-agar
250 gm butter
125 gm milo
3 sb serbuk koko
1/2 sk serbuk nescafe
1/2 tin susu pekat (tin 505g)-hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing2
1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit


Cara-cara

Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar2. Kacau sehingga cair.*kacau hingga serbuk agar2 larut dan air mendidih.
Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali...
Apabila sudah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya sebati.
Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
*boleh rasa cicip kemanisan yang disukai.
Setelah pekat(adunan yang mengandungi agar2 ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal),boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...
*untuk kek batik coklat beragar2 ni tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti es, sudah boleh dinikmati dan dipotong.





LAPISAN CHEESE
sumber: DI SINI

KEK LAPIS CHEESE PESONA
*izah buat half

resipi : Ryo@Ryoazhar
sumber : K.Nor@SecubitGaram  & Mas  & Zaliedana

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
*ikut kak Nor guna perisa kopi 
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar *izah lebihkan 1 sb
1/2 cawan gula halus

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.






35 comments:

Asyifa Mustaffa said...[Reply to comment]

Salam Izah,
wah...berganda ganda sedap tu...choc + ciz...huhu..mmg abis ler diet cmni...udahle mkin naik lak berat nie....
hari2 duk on9 tgk resepi msti teringin nak buat...last2 diet ntah hilang kemana.......

nOOrsha said...[Reply to comment]

Mantop..aku sika rasa ciss yg dikawenkn ngan coklat...sungguhhhhh ermmm..heavennnnnnn..sedapnye..dah terasa2 kt tkak ha...aku pun niat nk kawenkn kek batik mila ni ngan sesuatu..tp bkn ciss la..nntila klo da jd aku tunjuk ek..hehe

tun_telani said...[Reply to comment]

uwaaaaaaaaaaaaaaaa~~~~~~~~~~~ tengah diett!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! stress je nengok nih.

Watierman said...[Reply to comment]

Assalam Dik Izah...Akak tahu kejadian dan hasil tu memang mantopsss..tapi Ya Allah Kau kuatkanlah Iman ku agar tak tergoda...Akak sedang cuba menurunkan berat badan ku yang makin berlemak....!!! Terjilat skrin lah pulak...tak pe...tak mengemukkan!!hehehe

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

Izahhhhhh!!! akak dah teruja ni nak buat sedappppp tu nak kena gi kedai lah gamaknya lepas ni cari bahan aduiii terlioqqqqqq sesangat ni

Nina Mirza said...[Reply to comment]

As'salam Izah ...

Aduh duh duh duhhhhhh ....!!
Mau fengsan (pinjam ayat CMG jap yea) Nina jap tadi pas tu bangun tengok fengsan semula ...
Hahahaha ....!!!
Dasyattt seyh ~~~

Sari Yusa Ibrahim said...[Reply to comment]

Salam, Izah, pengsan dua kali akak.. adeh.. nak pengsan lagi nih!

K.Nor said...[Reply to comment]

ish... kuat betul menggoda mek nih.. balik dulu la.. :)

quinnie said...[Reply to comment]

wah izah...gabungan yg mantap nih..kekekek..adehhh bila la kita nak cuba ek...tunggu raya la..ramai skit tukang makan...kekekke

quinnie said...[Reply to comment]

wah izah...gabungan yg mantap nih..kekekek..adehhh bila la kita nak cuba ek...tunggu raya la..ramai skit tukang makan...kekekke

a'in fajar said...[Reply to comment]

salam izah
fuhh estnya cheese + coklat..mcm tau2 je ain mmg nak buat kek batik nie..leh try resepi nie lain la sikit kan..bgs2..nk buat...nak buat..idea yg best nie, tq

dapurCikWan said...[Reply to comment]

Wah. kombinasi menarik nih..pandai kak izah ye..menggoda betul! =)

Mas said...[Reply to comment]

perhhhhh...dasyatt ko jahhhh...
mewahhh bebenar rasanya kek tu..
mabelesss habissss...
buat aku tergoda tahap gabannn dah nie...
sabar2 dulu....
nnti2 akan aku try juga kek ni...

sitiezahim said...[Reply to comment]

giler respek kat kak ijaaahhh...wahh tabik tabik toink toink

HomeKreation said...[Reply to comment]

Walaaa Izah.... mmg geliga lah buat gandingan yg hebat ni...!

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

terbaekkk punyer gandingan hihiiii.. seru vitamin R dulu..nk try bt jgk.. sedappnyaaa ^__^

norhanim md zain said...[Reply to comment]

aduhsss...sedapnyaaaaa...

Tina Othman said...[Reply to comment]

hoho cis & kek, memang heavenlah gandingannya

bertambah lelemak lah nanti hehe

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

Izah...kreatif nya... gabungkan coklat ngn keju untuk kek batik...

ummiaisyah said...[Reply to comment]

terernya ko zah...menggagbungkan sedap dan sedap jd sedap kuasa dua....ai ni kek batik biasa pon tak penah buat lagi....

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

sejukkan hari ni, dapat pulak makan kek batik bercheese ni emm nikmatnya. Tu pun kalau Jah nak bagi rasa. kalau tak jilat jari jerlah..hehehe

Alhamdulillah..satu perkongsian resipi yang sangat menarik, pandai adik2 k.ct ni mencipta resipi :D

Kak Noor said...[Reply to comment]

Salam kenal Izah,

Dah sedia maklum kek batik memang sedap. Dah banyak kali Kak Noor buat, pasti clear. Ni ditambah pula dengan cheese, x tahulah macam mana kesedapannya. Kena cuba buat ni... baru tahu hasilnya kan! Nak cuba buat guna resepi izah ni.

zila 4ever said...[Reply to comment]

salam izah
dah lama cheese kita terperap jew kt esbok tue..entah nk buat apa pun x der idea lg..nk buat kek malas benor rasanya..idea yg molekk nie..dua jiwa satu hati..h ehehee sedapnya nengok..pic pun cantik..mesti sedappp:)

Gee® said...[Reply to comment]

Wow!! bery mabeles wooooo..... well done dik...

Melly Octaviana said...[Reply to comment]

wuihhh..kebanyang enak nya.. masih ada ngga.. ?

rahel said...[Reply to comment]

Konpem sedap hingga menjilat jari..

Rohah said...[Reply to comment]

uissshh, kompem sedap, ada cheese2 tu,mmg mengiurkan

HaSue said...[Reply to comment]

ni aku dtg lewat2 nk nepung tawar kek ko ni jah..xkan xde belen2 utk aku kot..aku x biasa laa kuruss2 gini..hahaha..padahal!
Weh cantek kejadian 'pengantin' nih..rajin ko jah..bagus2. .suapkn aku 2 ketul plis

Nieza said...[Reply to comment]

perghhh gabungan yg mantop sgt tu zah ...cheese kalau kahwin dgn coklat memang best. yang tak bestnya bila bab tambah lomak tu...hehe

Yatie said...[Reply to comment]

gandingan yg mantop ni Izah, coklat dngn cheese mmng takleh di pisahkan..mmng serasi sangat..terliur je tngk..

Ryo Azhar said...[Reply to comment]

amboiii..kretip betol yerr...berlapis2 tetap mempersonakan....hantar sket leh tak kak izah?nak amek g rmh akak tinggi sgt..huhu

hana said...[Reply to comment]

ya salammmm... macam nih diet aku mmg punah ranah!! eeeee nyampah!

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

akak dah cuba dah.. mmg sedap sgt!.. idea izah untuk gabungkan kedua resipi nie mmg pilihan yg tepat.. sedap!! terima kasih izah.. :)

Anonymous said...[Reply to comment]

nk tny..lapis cheese ni di susun atas lapisan coklat ke?

sri deeyah said...[Reply to comment]

menu xde cheese pn,plik..