Thursday, May 3, 2012

Puding Mangga Kak Shiela


Assalamualaikum..

Pagi ni langit cantikk sungguh. Subhanallah..
Saya tak sesibuk mana pun pagi ni, cume lepas subuh merenung langit yang sangat indah diciptakan Allah. Pagi ni saya tidak perlu menyabarkan diri melihat lampu traffik yang walaupun bertukaar hijau keadaan trafik tetap merah itu. *kan kak Madiha kan. :-)
Bais kurang sihat dari semalam. Batuk dan lesu.
Jadi saya tidak menghantarnya ke sekolah.
Tapi bila matahari menampak kan sinar suamnya, elok la pulak dia melompat. Haisss
Semalam saya nampak Zila tayang puding mangga CMG.
Teringat pulak saya keenakan puding mangga resepi kak Shiela ni. Memangggg sedap enak lemak dn kurang manis. Manisnya dibantu oleh buah mangga itu sendiri. Sedapp.. memang ramai yang memuji puding kak Shiela ni masa openhouse last year kan kak. 
Saya buat half dulu, sebab nak test market dulu. Test menjadi dan puding ni dibuat dah lst 2 week hari tu .. kan Anna kan. :-)
Terima kasih kak Shiela dan boleh jugak tengok hasil puding kak Noorma menggunakn resepi yg sama.



PUDING MANGGA KAK SHIELA

Bahannya:
I kotak susu kotak Full Cream/low fat (1 liter)
I peket serbuk aggar-agar
Sedikit perasa manggo
Sedikit pewarna kuning
1 cawan gula - ikut kemanisan masing2* saya kurangkan
1/2 biji buah mangga ambik isinya dan potong dadu *1 biji



Caranya:
Dalam periuk masukan susu , gula dan panaskan hingga gula larut
Masukan serbuk agar-gagar dan kacau sebati
Masukan perasa manggo dan pewarna kacau, bila agar2 dah mendidih matikan api
Sediakan acuan/bekas comel2 masukaan adunan ke dlm acuan , tabur isi mangga yg di potong dadu tadi
Sejukan dlm peti






37 comments:

Qasey Honey said...[Reply to comment]

wah jeles2 ni...sgt geram tgk puding bentuk love yg comeiii tu...lps ni kena beli lagi la buah mangga...selalu jugak beli buat mangga ni tp biase buat makan gitu aje...xsempat nk buat ape2...hehehe...ok terliur dh ni...slurpppp

CT Delima said...[Reply to comment]

As'sala Izah

cunnya bentuk hati.. I lap you Jah..muahhh!

k.ct copy dulu resipi, cuti nak buat insya'Allah, tq Jah :D

Shahriah Abdullah Novelis said...[Reply to comment]

SAlam Adikku Izah yang comel lagi rajin dan sangat kreatif.. wahh puding tu memang nampak sedap dan mengiurkan...

nanti akak nak cuba. dah masuk list yang ke 101 ni... tak pe setahun kan ada 365 hari hehhee... tiba masa menjadilah tu nanti..macehh dear... muahzzz

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak izah! kita beli 5 biji mangga itu hari, masih tegang lagi kulit2 luar dia tuu sampai skrg tak guna, kalau dah berkedut tu harus guna :D tp kan kan kan, resepi yg SATU tu mmg tak akn guna lagi lerr, nak cari resepi yg lain dr yg SATU tuu, boleh masuk list menu nii. Bila masa akak buat rumah terbuka ni?? ooo... last year :D bais, cepat2 sembuh ya insyaAllah! budak2 kalau dah batuk2 mmg liat sikit nak baik lagi2 di iringi air yg sentiasa mengalir kat idung tuu :D kita bz sikit lah kak, ronda2 pun mana yg sempat huhu..

HaSue said...[Reply to comment]

Alaa..sian bais krg sihat lak..cepat2 sihat ye nak..

kat sini takde mangga la skrg. aku ganti ngan tomato ok kot ek jah

Ilhamkreatif said...[Reply to comment]

Salam izah....cuaca panas ni,sejuk tekak kalau makan puding cam gini,kena pulak ada mangga dalamnye...sedap tu...

Mas said...[Reply to comment]

makcikkkk...
sajerkk jerk ko nie...
buat aku tergoda jerkkk..
kat rumah aku strawberi jerk yg ada...
macam manaaaa...he3

Chah said...[Reply to comment]

saje lak dak bais tu..ikut pangai kak nabiha ni malas sekul..dua2 aku sekeh kang..err jah bak dak bais tu dua tiga mlm tido bwh tiak ai, nak tarbiahkan dia sikit suh wajin gi sekul cm kak nabiha...kuikui...sambil anto bais ke mari, bak mana2 puding mangga, cis pesona keta persona sekali ngan preve ye anto ke mari...berrrr!!!!

Asyifa Mustaffa said...[Reply to comment]

Salam Izah,
pagi merenung ke langit...tgk cahaya pagi...mmg la mcm satu terapi kan...melihat kebesaran yg Maha Esa...
hari nie pagi2 ramai benor le yg buat n3 dezet ni...trmasuk K.Ita tdi....smlm dah tgk dah dezet nie....hri nie pun nmpk lagi....aduh..mmg mcm sruh buat je...tp malas tu masih ttp ada...hehe...

FARAH deeb said...[Reply to comment]

Susu pekena ngan mangaa yg fresh itew? Hadehhh... bleh try! :)
My latest Entry :)
Hari Sukan Rakyat & Usahawan SKDK 2012

Gee® said...[Reply to comment]

Izah cayang... samalah kita pon ada lap-lap u jugak... tukar suka sama suka nak?

Norzie hany said...[Reply to comment]

Salam Izah.
Tergoda tengok puding tu....mesti sedap kalau makan sejuk2.

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

salam Iah hheheh cuaca pi ni naik cantik panas ni kain di dobi pg td pun dah kering....

tq sudi mencuba ...mmg sdp kan rasa lemak2 manis dari susu...megancam negok puding izah tu cute lah...grm pulak akk negoknya..lama x buat ni....

tun_telani said...[Reply to comment]

tun stress nengok ni sbb terkenangkan buah2 mangga yg memenuhi pokok keliling umah kat kampung... uwaaaaaaaa!!!!!!!!! raya nnti baru dpt blk kampung.. :( :( :(

Mama Ann said...[Reply to comment]

Sedap nya...

Mieza said...[Reply to comment]

Salam izah..cantiknya puding mangga ni..tadi nampak puding mangga juga kat umah zila..mesti sedap!

K.Nor said...[Reply to comment]

ishh sedap jer nampak tu jah.. lama ai tak memuding

AbbotCottage said...[Reply to comment]

Zah, kalo takat puding mangga ko ni, sekali seploh bijik masuk lam mulut haku, skali makan je tau! betapa nikmatnya kebesaran mulut aku umpama hagemaru mintak barang kat mama dia, hah ko bayangkan ah? bleh? tu blom tahap aku mintak kek batik cekelat chis pesona ko, lain plak cara...tang tu aku kena nuntut perguruan dgn limah londeh, ko kenal?

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

alaa..mangga br je abis semalam.. klu x bleh dicuba puding comel lote nih hikhikk..

Yana Shaiful said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

langit pagi ni cerah sangat... berebut2 menjemur kain, especially kain semalam x kering...

selelsai kerja, nampak pulak puding mangga, simpan sejuk dalam peti ais.. dah kena sangat lah tu..

zila 4ever said...[Reply to comment]

salam izah
lap lap.lagiii..resepi nie nnt zila keep jgk..smalam zila try yg CMG punya..yg kak shiela punya pun nampak sedap jgk tue....dapat seketul..sedap tue..:)

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

salam Izah akak pun nak copy jugak resepi heehe tapi buat nya tak tau bila kena tunggu ramai2 baru best makan..

TopsyTurvyMum said...[Reply to comment]

Ahhh...syoknyerr langit cerah kat sana..sini mendung manjangg.
Nyampessss..
Mangga takdek lagi, belum musim:(

Yatie said...[Reply to comment]

uwaaaaa mmng syokk abes makan puding mangga ni...akak takde stok mangga, stok peach dlm tin adalah..he3...kalau nak buat pun kena sorang2 kat umah, kalau tak, Hamka ngadap dulu peachnya setin sendiri..he3...

IdA *SetulusKASIHummi* said...[Reply to comment]

elok jer entri izah nie kuar..mangga kat umah ida bru abiss..kihkih..jd kita tgu ler mangga yg berikutnya utk try yea...nyumm2

Nina Mirza said...[Reply to comment]

As'salam Izah ....

Cantik nyer LOVE tuu .....
Masuk dlm list nie, dulu Nina pernah gak buat puding mangga tapi ada kelainan tang susu tuu
Nanti nak try~~~

rahel said...[Reply to comment]

Waw..pasti segar dan nyaman lalu kat tekak..adeii tergodanya gue..

dZana said...[Reply to comment]

tgh cuaca panas ni.. hish..hishhh.. sejuk jer lalu kt tekak.. tak cukup seketol ni izah..

Cendana Kasih said...[Reply to comment]

salam Izah...

alamak, mangga kat belakang rumah masih muda laa...nk tunggu masak, mungkin tak sempat kot, asyik kena cicah ngan kicap jer...

sedap kan,kan... lama dah akak tak buat...suka tang rasa susu tu...

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Assallamualaikum Izah..

Izah, akak betul2 terliur tgk puding mangga awak tu.. Akak puasa sunat ari ni. Tula gatal lak gi bukak blog petang2 nak senja ni. Perut bukan berkeroncong sangat tp tekak mmg kering yg amat. Dah la skrg mmg panas terik jer kat sini. Puding tu benar2 menguji keimanan ku..huhuhuuuu

Rohah said...[Reply to comment]

ngencess tengok puding mangga kuning vs putih susu tu..dapat 2 ketul pun jadilah kan..cuaca hari ni pun dah melonjsak balik suhunya..elok sesangat ngadap mende ni..

Nieza said...[Reply to comment]

uishhh sedapnya puding...bilala nak musim mangga kat sini..tunggu mangga stroberi lak yg keluar..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

bais kurang sihat yer... moga cepat sembuh yer...
anak2 akak pun kurang sihat lately ni.. apakah faktor cuaca yg buat jd gitu.. entahlah.. apa2pun.. kena byk minum air masak..

pasal jem dipagi hari tu... memang begitulah kekdahnya setiap pagi yg akak tempohi... dah lali.. hehehe..

p/s: akak dtg c&p resepi donut kentang cakcibur... TQ!

quinnie said...[Reply to comment]

tomeinya bekas puding....isi pun byk...suka buah byk2...hehhehe...musim panas ni memang elok sgt makan puding biar sejuk tekak..kekekke

Balqis Nazid said...[Reply to comment]

wahhhh...cunnya..
nak terai jugaklah... share resepi boleh...?

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

mmg cantik kejadian puding tu izah... akak kalau puding mangga mmg x perna tolak... suka sgt makan... baru jer makan semalam puding mangga pemberian adik akak... tgk puding mangga yg izah buat nie.. membuatkan akak terbayang2 plak kat mangga.. heheheh... mmg fav kat mangga sebenarnya.. ;)