Tuesday, June 19, 2012

Sayur Goreng Tepung dan Stokin Comel!!!


Assalamualaikum.

Alhamdulillah, Allah memberi lagi kesempatan buat saya untuk share resepi yang sangat simple tapi sangt sedap buat selera kami. Sayur2 yang digoreng bertepung. Dicicah dengan cili sos sahaja atau saambal belacan atau tempoyak atau budu. Slrriipp teteibe rasa air liur menjejes nak keluar. hehehe... 

Resepi yang simple dimple. Ritu dah jumpa tepung bestari *yeke namanyer ni MAS and kak Nor?. Tapi pack tepung tu besorr sangat, rasa cam kalau gune mesti lepas tu masuk bubuk je. So saya hold dulu tuk beli tepung goreng segera tu. Untuk yang ni mcm biasa saya mixkan tepung2 sedia ada kat rumah. Sayur digoreng gini tak berminyak dan rangup enak dan segar.

SAYUR GORENG TEPUNG
by: izah

sayur seperti cendawan, terung purple, bendi atau jenis2 yg difikirkan boleh digoreng tepung.
Dibersihkan dan ditoskan kering airnya.

Campuran tepung:
(nisbaah bancuhan tepung adalh sama )

3 sb tepung gandum
3sb tepung jagung
3sb tepung beras
1 sk garam
1 sk kunyit serbuk
*jika mahu rasakan sikit ngan serbuk kari atau serbuk cili pun boleh
1-2 biji telur

cranya:

telur dipecahkan dan dipukul sedikit.
Sayur2 yang telah dibersihkan dan dikeringkan tadi digaulkan sekali dlam telur.
Campuran tepung, kunyit n gram di letakkan didalam bekas yang besar dan bertutup.
Masukkan sayur yg telah digaulkan dengan telur ke dalam bekas campuran tepung.
Tutup bekas dan goncangkan bekas supaya tepung bersalut rata dengan sayur.
Goreng dengan api yang betul2 pnas.
Angkt bila garing dan toskn minyk.
Sedia dihidangkan panas2.

nota: sesuaikan bancuhan tepung dengan bnyak sayur yg hendak digoreng. Lagi banyak tepung pun tk mengapa untuk salutan yang maksimum :-)




PROMOSI TERBARU DI KEDAI MYBESTBUY.

STOKIN COMEL!!

UNTUK 0-12 BULAN.

STOKIN LEMBUT BERSAMA KARTUN 3D.

RM14 

 BB star


 BB bee


 BB kitty


 BB smile


 BB ladybug


BB bear


 Juga boleh dilihat di sini




19 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

waa comelnya stokin bb..dah bsr dah bb aku ni jah..hehe..

ogyep yummy mellow said...[Reply to comment]

tempura gitu... sukeeee.... cicah dengan sambak kicap lah Kak Izah... baru ada kick...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

kalo sayur.. biasa grg cendawan je.. mmg bestestlah@ & baru2 ni grg peria (dek terkenang2 sbb ramai kata sedap) sedap la jugak bg peminat peria.. hehe.. tp sayur2 lain mcm yg izah grg ni rasanya lom pernah lagi digoreng & dimkn mcm tu jer.... leh try one day.. ala2 tempura kan..

aeinio said...[Reply to comment]

terung yg sedap tuuu...

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

nampak sedap lah Izah macam style Jepun ni boleh lah try tapi kena buat sambal kita lah bacan ke kicap ke budu pun sodappp

Amie said...[Reply to comment]

Terima kasih Izah, kongsi resepi goreng sayur bertepung yang sedap2 tu,
comel stoking...

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

wow...cicah syoyu...sedap

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

sedap jgk sesekali mkn sayur goreng bertepung mcm nii..ratah jer..bendi yg best tuu hihii..

comel stoking..nnt nk pilih dulu ^^

rahel said...[Reply to comment]

Waw..sedapnya kalau makan sayur goreng tepung ni...stokin tu pun cantek2 semuanya...

Ilhamkreatif said...[Reply to comment]

Salam Izah..first time makan seyuran celup tepung ni,masa Iza pergi cameron highland.Sedap....Balik rumah terus buat.

farahtaufik said...[Reply to comment]

hai izah...sedapnye tengok resepi ni..dah salin..malam nih confirm nak buat...heheheh

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

Izah, stokin utk 'baby tua' takde ke? Hehe...bz dgn bisnes sampai tak sempat jengok dapur pondok burok eh?...
Sodap sayur goreng tu, senang ler mcm ni. Trtamu dtg kita hidang mcm pisang goreng:-)

HaSue said...[Reply to comment]

kiut miut stokin tu jahh.. Rambang mata nengoknya.hehe..

Aku x cuba lg resepi nih..mcm pnh ko pos sblum ni kan..cndawan tu kn..lenkali nk try..tq jah

Nur-nba said...[Reply to comment]

Sedapnya lauk tu..

Stokin pula comel2 belaka.. :)

Shahriah Abdullah Novelis said...[Reply to comment]

As'kum Izah cayangg waduh semenjak berniaga ni.. resipi bukan main UPDATED lagi ehehee.. cepat dan ringkas dan senang.. akak suka resipi macam tu..:))

Wahh stoken comelnya siapa yang akak nak belikan ni?? stokin saiz akak ada tak? serius ni ekk bukan memain okeh..:)

quinnie said...[Reply to comment]

comelnya stokin...geram nengoknya...eeeee.rasa nak rembat je..tapi sape nak pakai kat dlm rumah ni? hahhahah

best la resepi sayur goreng cam gini..nanti nak cuba lah....:)

Outbound di malang said...[Reply to comment]

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

Liza @ Adzriel AB said...[Reply to comment]

sayur goreng tepung memang suka sangat.

Erika said...[Reply to comment]

nampak sedap lah Izah macam style Jepun ni boleh lah try tapi kena buat sambal kita lah bacan ke kicap ke budu pun sodappp