Tuesday, February 28, 2012

Muffin Coklat Mentega


Assalamualaikum..

Ni ler muffin yang saya post gambarnya di FB. 
Simple muffin yang sya amik resepinya dari buku masakan.
Nama buku ialah Aneka Kek Pilihan oleh Zarina a.Aziz.
Hmmm yang paling saya tak tahan ialah bau muffin ni.
Bau coklat berselang dengan butter.
Dari segi texturenya biasa2 aje. 
Macam muffin yang agak padat tapi lembut dan sedap dimakan panas2.
Tapi rasa muffin ni mmg yummy sebab ada campuran coklat masakan.



MUFFIN COKLAT MENTEGA

resepi dari buku: Aneka Kek Pilihan oleh Zarina
by : izah

bahan:
2 cwn tepung gandum
3 sk baking powder
1/4 cwn gula
2 biji telur
2 sk esen vanilla
1 cwn susu segar
50 gm mentega *cairkan
1/2 cwn coklat masakan dicairkan

Cara memasak:
Ayakkan tepung dan serbuk penaik ke dlam mangkuk.
Buat 'perigi' ditengah bahan2 kering tadi . Kemudian masukkan gula.
Pukul sebati telur bersama vanila esen dan susu segar dan mentega cair.
Masukkan ke dalam bahan kering tadi dan gaul sebati.
Jangan overmix. Masukkan coklat cair ke dalam adunan dan gaul perlahan2.
Jika terdpat tepung berketul2 tidak rata biarkan. Jika kita terlebih2 sebatikan adunan, nanti adunan akan keras.
Bakar pada suhu 190 C selama 15-20 minit atau hingga muffin masa.
Siap dan hidang.






16 comments:

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izah.. lamanyer tak wat muffin.. tapi terbayang baunyer.. ader butter n coklat fuh.. wanginyer.. tapi betullah muffinni memang lagi best makan time suam2 tu nyum2 join muffin Izah dulu he he he

tun_telani said...[Reply to comment]

muahahahahaahahahaha~~~ buat 'perigi' ye.. kui kui.. direct translation.. biasa kan dlm buku tulis make a well in the middle of the dry ingredients. hehe...
apa2pun mapin coklat mmg menjadi kegemaran!

IeRA said...[Reply to comment]

Teringinya...

Gee® said...[Reply to comment]

Jah, k.gee angkut masuk list dulu lah... tak tahan nengok muffin mu itew...

Kak Sam said...[Reply to comment]

huyooo ada mapin cekelat kat sini. ermmm macam nak rasa je

Ucu Faridah said...[Reply to comment]

lepas hujan2 ni terbau2 pulak dapur muffin...nk minta jauh sangat...

rahel said...[Reply to comment]

Petang2 cam ni memang sesuai sangat pekena muffin...tercium baunya sampai ke dapur Rahel..

Tina Othman said...[Reply to comment]

dan dan terasa lapar hehe

sedapnya mapin, tak penah lg buat mapin, tunggu angin rajin dtg dulu

AZLINA said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah..tengok muffin izah ni geram la sgt, kiut miut cam tuannya gak, betul kan! Sedapnya kalau dpt ngap 3 ketui tgh hujan2 ni, lapo manjang.... :))

dZana said...[Reply to comment]

jln2 ptg.. lama tak memafin.. malas tul nk mgasap2 dapur akk tu.. buzy menanda kertas ujian... hohoho.. bila la nk siappp...

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam
cantik muffin izah ni naiknya, akak lum penah wat muffin camni sbnya takda yg nk tolong habiskan he he anak2 masa br masak panas2 tu suke la pastu ... terbiar kat atas meja hu hu

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...[Reply to comment]

Dah lama rasanya kak Ros tak lkawat Izah.Muffincoklat kegemaran anak2 K>ros juga walaupun dah besar panjang.

Melly said...[Reply to comment]

Malam Kak Izah... pengen nyomot muffin nya, boleh ngga.. ? hehe

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

alamak sedapnye...terus rasa lapar

HaSue said...[Reply to comment]

Ayat buat perigi tu mmg x boleh blah..tetibe terbyg org gali perigi..pastu bwg merah bg mkn ikan kaloi kat situ..kakaka..ampunn jah..adeh,lama x berguro senda kat blog ko kn..meh laa seketui mapin nyer tuuu..

normah a.k.a noorez said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.