Friday, February 3, 2012

Cucur Udang Tembam


Assalamualaikum..


Memang tembam, montok dan sedap. Cucur udang ni saya buat untuk hidangan diri sendiri for berbuka puasa. Sahla ketika ketiadaan suami. Kesian pulak nanti kalau saya hidangkan dengan udang2 yang menjadi kepantangannya. Pantang nampak pun iye, pantang makan pun iye. Terima kasih Cik Mat Gebu untuk resepi yang sedap ini dan kuahnya juga memang ngam dimakan dengan cucuq tu. TQ.. 

gambo kelabu hasap snap malam hari. tak weti nak setting. mencik..


CUCUR UDANG TEMBAM
resepi : CMG 


BAHAN-BAHANNYA :
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel


BAHAN SOS LADA :
5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam


CARA MEMBUATNYA :
Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.

UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan

UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!...






51 comments:

Gee® said...[Reply to comment]

sedapnya cucur udang tu... terlior i...

anymz said...[Reply to comment]

wow gebuuuuuuuuuuu..
tak makan dgn sos ai tu ke..malas nak buat eks?..kira dpt sos pree lagi sedap kan?..haha

Sally Rashid said...[Reply to comment]

saya suka cucur udang..letak udang 2-3 ekor lagi..tapi malas nak buat sebab time goreng tu, cucur payah sungguh nak tanggal dari senduk..grrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Mas said...[Reply to comment]

kenapa mataku nampak udang tu tembam sangat jahhhh...he3

hmmmm....apa daya...
lap air liur menitik jerk la......

HaSue said...[Reply to comment]

Ni agak2 kalo mkan cucur ni bleh tembam tak zah?haha..
aku suke cucur udang yang dah buka baju pasal malas buka masa nak makan tuu..?ko paham x maksud aku? kalo mkn ngan kulit skali tu,kalo yg kulit nipis leh lg.kalo kena yg kulit biasa tu mencik..

apa lg aku nak bebel nih? incik daut xleh makan udang yerr?nanti ko dtg laaa sini leh mkn udang puas2 jah..nanti incik daut tu suh makan ikan jer..nak mkn yg mentah pun ok,sebab masih fresh kan..umai ko reti mkn x jah?ko ni kan semua x reti..hahaha..saja nak panjangkan komen..adeh

Yatie said...[Reply to comment]

pepagi tngk cucur udang ni wat perutku lapar lerrrrr....kalau akak wat mcm ni, abes di kejekan Hamka udang tu...maunya di tanggalkan udang kat atas tu, pastu dia suruh kita makan cucurnya...itulah yg selalu di buatnya..so nak selamat akak gorengkan udang khas utknya supaya cucur udang akak tak cacat..he3..

inaku79 said...[Reply to comment]

nak udangnya aje aci tak? cucurnya bagi kt izah....hehehehe

mimie@Sugar 'n' Spice said...[Reply to comment]

wahhh...jahhh....nampak mmg gebuss...sedap3x.... teruja jg ler tgk n bace..... nexttttt....

Ryo Azhar said...[Reply to comment]

ayoo..tembam?montok???
huhuhuh....nak cari udang..nak cari udang...

Qasey Honey said...[Reply to comment]

wow memang tambam dan gebu la...bleh cuba nti ni...tp xtau la bile...hehehe

faa.rosli said...[Reply to comment]

nak try nak try!

Kamalia said...[Reply to comment]

memang tembam..aku tak pass lagi buat cucur udang tembam macam ni..selalu semua leper je..

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah cayangg

memang tembab bam bam..geram dah tengoknya. penat sangat ni, baru habis mengeas rumah tak pernah stop..hahaha. bukan apa En Hubby sedang bercuti2 seminggu jadi kenalah rajinkan diri buat2 kerja rumah, nanti gaji naik lagi dan bonus dapat lebih dari tahun lepas..hehehe


Jah..buat dalam acuan apa tu nampak sangat kegebuannya, bikin hati terpaut mesra macam nak buat juga minggu cuti2 nanti..hehehe

Ayu Safieza @ Humaira' said...[Reply to comment]

Assalamualaykumwbh Ijzah....wah bam bam bam nyeeeeeeee cucur....nak cket!!!!

Ezadlieza said...[Reply to comment]

Salam Izah....wallah wallahhhh...tembam tu bukan sebarang tembam tu izah..nampak menyelerakan sungguhhhh...dah mcm pipi akak yg dah sedia tembam nih ha...geramnya nak ngap cucur tuuuuuu...

~K Ham~ said...[Reply to comment]

As salam...hari ini kak ham datang dgn perut kenyang sbb bfast ngan cekodok pisang tp kakak cleaner yg bagi...kak ham amik utk minum petang tau...tq

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Zah selamat berpuasa.. wah memang montoks n tembun nengoknyer.. memang pantang tgk udang yang lepak manggis atas tu he he he

tun_telani said...[Reply to comment]

uwaa.. tun pun nk puasa gak, tp x terbangun sahur :( bgn semput2 je utk qiam 2rakaat.
montok betul cucur udang ni.. udang tu mkn ngan kulit2 dia ye.. hasben tun ni cerewet sket bab udang ni, agak2 mesti tun kene buang kulit dia baru goreng. nnti nk cari udang jugak lah.

Mas said...[Reply to comment]

as salam izah :)
meggiurkan sungguh cucur udang tembam itu... nak seketul dua boleh?

Liza said...[Reply to comment]

salam izah...mmg bam bam cucur tu, tp kalau mkn xjd bam bam cmtu kan....ekekekeekeke

Kak Sam said...[Reply to comment]

Weekend ni kalau terjumpa udang, confirm dapat makan cucur montok ni.

Chah said...[Reply to comment]

tang tembam tu slo sket...terasa ai...huhuhu...sedapnya jah...

Mamasya said...[Reply to comment]

Aslmkum Izah. cucur udang tembam....sedapnya but minum ptg. tembam tu yg buat geram nak ngap..hi..hi..

nOOrsha said...[Reply to comment]

salam jah..terliyor aku..lame x mkn cucur udang..mmg tombam cucoq ko ni..huhu..nakkk!

Mama Ann said...[Reply to comment]

cucuq udang izah tembam mcm mama aja..tang udang tu yg tk tahan tengok ..cantik2 pula tu..macam nk ngap aja..tentu sedap..rajin sungguh Izah ni..

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak Izah,uii tembamnyer cucur tuh,ai kalo mkn lagilah bertambah tembam kan,hihi..Nmpak sedap tuh kak,sy skang nih nak kna pantang cfood jugalah,sbb syifa cam gatal2,kan dia bf,adeiii tapi pntang nmpak juga tuh,camner tuh kak izah oi..
Psttt tq kak utk komen akak tuh ya,sgt2 sy hargai n terharu..

Melly Octaviana said...[Reply to comment]

wow..memang tembam lah cucur udang nya, melly juga suka makan ini.. nyam..nyam

Anonymous said...[Reply to comment]

salam,Izah...cedapnyerrrr cucur tu!!!!!..akk tumpang minum ptg kt sni ya..bleh lh...bleh ya ^_^ zila66

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

memang menu wajib dibuat bila setiap kali tiba bulan puasa... cantik warna kuningnya tuu....

anak akak haziq mcm dah tau je yg dia kena berpantang mkn udang.. sbb dah beberapa kali bila dia mkn udang badan dia naik gegata.. kesian lak kat dia.. baru ni masa besday dia.. dia request mkn pizza.. so order la pizza dengan 3 perasa & ada pizza baru yg ada udang tu.. dia kata udang abg taknak laa.. abg tak boleh mkn udang kan bu..alahaiii.. cian je mendengornya.. masa ayah dia pi mancing udang galah kat rompin aritu pun tu pun dia taknak mkn padahal dia suka sgt2 ngan udang2 tu..

eehhh! terpanjang lak luahan hati kali ni.. hehe.. soriiii...

dZana said...[Reply to comment]

mmg tembam.. jrg buat.. beli pun jrg jugak.. nk mkn free jer kot.. hihihi..

EmbunRosaliza said...[Reply to comment]

Assalam izah, rupanya mcm tu caranya untuk buat bentuk cucur, akk selalu je ada alasan bila nak buat cucur ni, tak reti nak bulat2 leper tu, rupanya letak lam senduk. Kenyang juga kalo buat buka,

K.Nor said...[Reply to comment]

tak leh makan minyak2 nih.. ai batuk lagi ler.. buatkan lain kali ya.. :)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Gee®
skali skala kak gee makan cucur udang. sedap la pulak digandingkan dengan kuah homemade tu

izahdaut said...[Reply to comment]

@anymz
bukan gebu kak, tembaammm... ye la kak nim, sos free lagi sedaaap. ala kak nim punya sos kena ada tomato puree kan. tak de lam stok la kak

izahdaut said...[Reply to comment]

@Sally Rashid
sally cer try lama sikit rendam senduk dlm minyak panas tu. akak rendam dalam 4-5 minit. alhamdulillah tak melekat. masa masuk dlm minyak tu gerak2 kan senduk. senang je nak tercabut tak yah cungkil2 pun

izahdaut said...[Reply to comment]

@Mas
ala mas, apa susuah. gi pasor tani cari udang. ko senang anak beranak boleh amakn udang. aku ni udang sorok2 je la. anak aku muaz pun tak leh makan udang naik gatal

izahdaut said...[Reply to comment]

@Yatie
hmm lebih kurang la kak yatie. si bais gitu la jugak nak udang aje. tapi si muaz makan cucur la sebab dia tak leh makan udang. alergk

izahdaut said...[Reply to comment]

@inaku79
aa buat perangai ye. cubit paha nanti. hehehe.. sama la cam Bais. ratah udang nyer aje

izahdaut said...[Reply to comment]

@mimie@Sugar 'n' Spice
amboi kak mimie..apa yang nex tu? hahha.. sabor jela kak ni

izahdaut said...[Reply to comment]

@Ryo Azhar
lerr srwak kan udang semua murah2 n besor2. apalah sangat ko lihat cucur hakak ni ryo

mala said...[Reply to comment]

salam izah - amboi! tembam nya coq udang ;-)

izahdaut said...[Reply to comment]

@Qasey Honey
time ada udang 5-6 ekor pun dah boleh buat ni. boleh buat secawan tepung je. tu pun dah dapat banyak dah cucurnya

Wani said...[Reply to comment]

montoknya cucur udang dia .. aih x pernah wat lagi cucur udang camni ...emm dah terasa dalam tekak dah keenakan cucur udang tu .. hihi

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam Izah

sedaplah cucur udang , akak suka gak ni, tp Izah punya ni betul2 mengoda tau..he he tembam-tembam ..

Miss. Tina said...[Reply to comment]

You make my mouth watering now after seen your yellowish cucur udang...:-)

Cheers,
Miss.Tina
www.mylittlewing12.com

HaSue said...[Reply to comment]

Eh...aku dr ari ko publish aritu komen aku x masuk2.smpai aku kat kpg ni aku tgk mmg x masuk..
cucuq tembam ni agak2 leh wat kite tembam x?hehe..apapunya soalan kan..patut x masuk2 komen kot..ke ko dilit?hahah..
nampak menggiurkan tu..aku rimas je nak buang kulit udang tu sbb x suka mkn ngan kulit skali..ehee

Jay said...[Reply to comment]

wow..sounds scrumptiously tasty..
just found your space...amazing space you have..
excellent posts with stunning cliks..
Am your happy follower now..;)
do stop by mine sometime..

Tasty Appetite

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah....
Waaaah mmg nampak tembam cucur udang tu ... Sedaaapnya nie... Cucur udang mmg fav keluarga akak... Mmg lama dah x buat cucur udang... Terliur akak tgk cucur udang yang tembam nie... Sedaaap!!

cik cek said...[Reply to comment]

Sedapnya Izahhhh...lama betul tak buat cuk udang ni....

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Izah..emmm memang betul2 tembam nampaknya cucur ni..buat minum petang sedappppp ni

Anonymous said...[Reply to comment]

Use stainless steel long handle spoon sold at indian crockery shops. Turns out beautifully. Just turn spoon upside down and knock it down gently at the tip of the wok.