Thursday, February 23, 2012

Kuih Kaswi Citarasawan


Assalamualaikum..

Huwee huwee.. saja wat gelak ngengada. Maklom jaman sekarang memacam words baru yang digunakan anak2 muda. Apa ke benda tu? Apa celop? apa ceelloop.. haisshh.. celop celop.. celop karang.. ngeh ngeh. 

Yuhuuu.. ada yang muntah kedarah ke dengan gambo kuetiaw saya tu? Ko Mas, dah muntah belum? Hahaha.. sabor jela makcik. Dek kerana mak yung teringin nak makan kaswikan, jadi saya mempersembahkan rupa kaswi saya yang tak seberapa ni, tapi pada saya sangaaaat kena ngan selera. Adik IKA pun  ada mintak resepi, saja lambat2 kan entry, mungkin bulan depan baru bagi. Tapi sebab mak yung sorang tu nak jugak, kena la rajinkan mengonline depan lappy. Hehe.. guwau ek. Jangan maraaaa.. Ni la adik IKA ku, kuih yang ala ala kaswi kak Q. Cume maybe kalau goyang kaswi kak Q tu rate 10, goyang kaswi kak 1 ni rate dia maybe 8. Still goyang dan sangat cantik warne dia. Rasanya banyak2 kaswi, resepi yang ni sangat saya berkenan kat warne dan kejadiannya dan kesedapannya. 

Kak Che CT pun dah cube dan anak2 kak Ct pun suke katanya. Sampai tak cukup 1 adunan. Kena buat 2 adunan ye kak. Memang masa tengok resepi ni kat blog kak 1, terus tergoda yang amat. Tengok lak testimoni kak Ct lagi la teruja. Terima kasih banyak kak Wan. Haiss bila la nak jumpa kak Wan ni. Masih teringat janji2 hari tu. Bila masa bz, teringat nak jumpa. Tapi time lapang, terlupa lak. Bila la kita dijodohkan ye kak. Hehe.. Dan kepada peminat kaswi, jangan lupa try resepi ni. Mabeless..

KUIH KASWI
resepi: kak Wan
yang dah cuba: kak Che Ct


Bahan A
1 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan, disimpul
(jadikan 2 cawan air gula)

Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3 cawan air
2 sudu besar air kapur

Bahan C
Kelapa parut dicampur sedikit garam

Loyang 9" atau acuan lompang

Cara-cara :
1. Satukan bahan A, masak di atas api sederhana hingga larut. Sejukkan.
2. Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk.
3. Satukan bahan B dan bahan A, kacau rata dan tapis. Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam. Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.



27 comments:

mala said...[Reply to comment]

salam izah - bawak kaswi pandan utk izah :-)

http://alamroon.blogspot.com/2012/02/kaswi-pandan.html

umi's cup cake said...[Reply to comment]

salam kak izah,
rajin betul buat kuih kaswi ni kan..umi suka makan tapi belum rajin buat lagi

tun_telani said...[Reply to comment]

wahh.. kaswi lagi... mmg peminat tegar kaswi nih. tun baru je nk menegor ke mana menghilang. hihi...

ps: cellop tu ape? hehe.. tun kalau msg ngan adik2 tu mmg pening. tambah2 bila dieorg stat guna rojak ganu. dh la tulis abih ringkas, 2-3 kali baca baru faham. hehe..

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kakak Izah! alaaaaaa... itu bukan ketawa ngada2 lagi tuuu itu kategori miang, kita upkan sikit! ahahaha... mmg lerrr ank2 muda mudi skrg niiii, dah tua kita ni ya rupanyer :D kdg tu post2 kat FB tu naik geram tgk, melampau lampau dia punyer spelling tuk singkatan setiap word tuu haish! klu adik kita mcm tu mmg awal2 dah kena basuh huh! neway, macehhhh!!!! klu tak saboooooo ptg niiii g godeh tp bdn kureng sihat pulak :(

F.A.R.A.H. deeb said...[Reply to comment]

Suke kuih ni tapi malas nak buat hahaha... ape celop! :P
Meh Jemput Singgah Ye :)
Resepi Kek Ceklat Deeb punye style!

quinnie said...[Reply to comment]

ooo resepi kak wan la yg dak ika duk carik2 tu..hehehhe....kita izah kalau goreng tahap 10 tu memang segala lemak bergegar...hahahha

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Izah nak join lepak makan kaswi sini.. nampak sedap n lembut..nyum3 tak cukup sepotong ni he he he

Gee® said...[Reply to comment]

Dik Izah oiii, setuju sgt dengan kata2 kat perenggan atas tu... mmg byk perkataan2 rojak ler ni... ntah hape2 kan... pencemaran bahasa la tu...belasah jer bebudak tu... keh keh keh
Pepon kuih kaswi memang best!!

Tina Othman said...[Reply to comment]

alahai sedapnya, teringinnya lah tapi kemalasan nak buat hehe

lama menyepi, alih2 bawak kaswi ye

fara dean said...[Reply to comment]

Nak cikitt..sedap sgt ..smpi terliurr

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Assallamualaikum Izah.
Kehadapan adinda Izah yang lama rasanya tidak diketahui khabar berita di alam cyber.. Harap adinda sihat walafiat hendaknya..Cehhh..cehh.. dah macam bahasa surat lak bunyinya..hehehe..

Sihat ke Izah? Sihat lah tu sbb buat kuih sedap ni.. Akak nak satu pinggan besor tau.. Nanti bila dah rasa Izah nyer, akak buat lak akak nyer sendiri..boleh gitu??

Yat Maria said...[Reply to comment]

Zah

ko tayang plak kaswi yg dah lama tak makan apa lagi buat..tu gula merah is palm sugar yg hancur kan..yg kaler coklat, is it?

CT Delima said...[Reply to comment]

As'salam Izah

Ni nak komen kat kue teow goreng tu, menikam kalbu. kalau dibukak dada dah bocor dah..hahaha. super3x yummy! tangkap ngences tau, memang hantu kue teow goreng ni..lamanya tak makannn!

bila tengok kuih kaswi ni macam sekarang juga nak mengodek2 ni Jah, tapi kepala ni berdenyut2 dari malam tadi tak kurang2. tu yang nak duk depan laptop kurang sikit rasanya. Mintak Jah hulur jerlah kat tingkap ker, tak pun k.ct tunggu bawah Jah hulur dengan tali eh..hehehehe

Ida,Japan said...[Reply to comment]

dh masuk list masa k'1 tayang ari tu..bila ntah rajin cam izah ni..sedap erk izzah...k'ida suka menda ni yg kaler itam gelap gitu..yg ni nmpk itam gelap..suka2,tapi kan yg kurengnyer bila k';ida buat, tak dak kelapa fresh...tu yg tak syiokkk

Kamalia said...[Reply to comment]

Ok..ni harus dibuat jugak ni bila ramai yg kata sedap dan goyang tu pun ade rate dia jugak ek..macam2 la korang ni..ekeke

Mas said...[Reply to comment]

jahhhhh...he3
aku tngh makan kaswi resepi ko ni haa...
apa macam..
cepat tak aku buat...
dah tak sabo2 dah nak merasa kaswi resepi ni..
hmm..memamg sedappp....
maceh makcik..
nanti2 aku entrykan..
biar aku nikmati kaswi yg panas2 lagi ni...
tak sabo nak merasa...
cedok ngan sudu dulu...muahahaha

tadi tak mo komen dulu...
biar buat dan makan, baru komen..he3
memang sedapp kaswi ni..
i like...

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

kuih kaswi ni tak jemu makan...
belum pernah try buat sendiri lagi..

dZana said...[Reply to comment]

aslmkum izah.. akk pun suke kaswi .. n plig best klau dpt yg boleh goyang2 tu..

maz said...[Reply to comment]

Salam izah...adusss sdpnya kmaz tgk kue tew tu...tu blum kuih talam lgi...bak la 5 ktoi..leh wak srpan esk..kmaz ni bru nk smbung pnaskan enjin blik..huhuu...

Nina Mirza said...[Reply to comment]

As'salam Izah,

Aduyaii ~~~ nie antara kueh FAV Nina nie ...
Dan tak sangka anak Nina yg sulung pun penggemar kueh tradisional. ( Dia tu oldies sikit tasted dia) Hehehee ....
Harus cuba resepi nie nanti !!!

Kakwan (K1) - citarasawan said...[Reply to comment]

Salam Izah,, hiss kuat betul makan kaswi ni macam2 kaswi ada.. bila nk jumpa yer senang2 dtg laa umah K1 kat jln kucing okey.. borak2 smbil makan kuih kaswi pandan pula hee hee :)

IeRA said...[Reply to comment]

Salam Izah...

Kita singgah ni. Nanti singgahlah teratak baru kita ye

Yatie said...[Reply to comment]

sedapnya kuih kaswi..kuih2 mcm nilah yg akak suka sangat..mmng tak jemu2 dan tak muak...akak sbenarnya nurun kat mak sbb mmng suka kuih2 mcm ni..adik beradik yg lain taklah suka sangat..

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam izah
apa celop ha ha pelik kan ..celop dlm air ada la kan hi hi
kaswi lagi izah..sedapnye..akak nak wat tak buat2 lagi he he c/p resepi dulu ye

Rohah said...[Reply to comment]

salam Izah, akak ni rindu nk buat kasuwi dah bertahun, tapi tak terbuat-buat juge..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah...
apa kbar sekarang nie.. moga izah sihat sejahtera hendaknya selalu...

kuih nie mmg akak suka.. kalau nampak mmg p beli terus.. suatu hari nnt teringin nak buat sndiri.. tp nak parut kelapa tu yg kena pk 2 kali tu... Hehehe

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Izah..Antara kuih kegemaran gak ni...Lagi2 kalau dapat yan gstruktur dia kenyal-kenyal siket