Thursday, February 16, 2012

Kue Teow Goreng dan bebel bebel aje..


Assalamualaikum..

Sebelum blog ni suram, baik teman up sket ngan gambor kue teow ni. Walaupun rgupenya macam tak ngancam je, teman sukeee pada rasenya yang enak. Ate, teman yang masok, musti le teman suke akan rgasenya. Kikiki.. 

Ni teman nok bebel sikit. Siapa nak baca silakan lah.. Siapa nak tengok gambo kue teow je, teman suka aje. Tukor tune.

Tadi saya ada terbaca seorang teman jauh tapi mesra update status FB, tentang topik membebel kat suami. Eh eh menarik la pulak. Boleh buat hobi katanya ye bebel ni.  Kikiki..makna kata hobi, idok ler semua mokcik mokcik ni ada hobi yang sama. Nostalgia kalau sebut  perkataan 'bebel' ni. Kalau orang kampung saya kata 'merebek'. Contoh ayat " weh deme, cepat la bangun sahur, mok doh merebek te." Atau ayat orang Keyel,  "wahai kamu semua, lekas kita bangun sahur, emak sudah mula membebel tu". Ayat orang KL ke tu, ke ayat buku. Heee..

Hobi ni sinonim dengan emak saya. Banyak faktor yang menyebabkan berlaku hobi ni pada emak saya. Pada jangkaan saya la, sebab mak saya ni seorang yang pendiam, tak banyak cakap. Bukan jenis orang yang sangat ramah tamah. Orangnya biasa biasa aje. Kalau kita senyap, maka tiada topik yang nak dibualkan. Cume senyumannya saja dibibir yang sukar ditafsirkan. Jadi, dia bukan lah suke nak bebel2 tanpa sebab munasabah.  Hehe.. Tapi masa saya kecik2 dulu, mak kuaaat membebel. Sebab tu saya katakan banyak faktor yang mencipta hobi yang tak rela tu pada emak.

Mungkin faktor, ramai anak. Ye saya memang ramai adikberadik. Biasala, kalau kat rumah tu, berat montot belaka. Sah sah la berdesing telinge kena bebel kan. Faktor lain, keletihan seharian kerja dibendang. Kerja tengah panas, kulit hitam dibakar panas matahari. Balik2  rumah, tengok anak tebongkang tengok tv, tanpa membasuh pinggan mangkuk atau mngemas meja makan, atau melipat kain, sah sah kene setepek bebelan dari emak. Ditambah pulak faktor ramai anak perempuan, sah sah la kena dibebelkan. Biasanya hal hal kerja rumah ni la yang selalu anak anak ni kena bebel.

Faktor lain, yela.. itu jela cara nak ngajor anak. Ni kira dulu2, kalau bebel ni minimum jela. Walaupun mcm keluar je lava dari telinge bila mak start membebel, tapi itu ok lagi. Belum bab kena rotan lagi. Kena jolok ngan galah sebab lari dari kena rotan. Tu pulak kisah kakak saya, lari lintang pukang takut kena rotan, dia panjat pokok jambu. Atas pokok jambu ada sekor ular, kat bawah pulak mak pegang penjolok galah. Mana satu pilihan anda? Wakaka... kenangan..

Ada jugak yang kena baling ngan kayu api berbara, ada yang sampai kena kejar tengah bendang dengan rotan. Ada yang pura2 solat. Terus2 pakai telekung n solat. Ingatkan boleh lepas dari kena rotan, hahaha.. rupanya berbelang jugak punggung kena rotan time rukuk. Teringat lagi penangan rotan dengan pokok puding. Dulu2 emak suka tanam pokok puding keliling rumah. Ada yang berdaun merah, ada yang berdaun kuning hijau dan banyak dahan kecik2. Kalau kena rotan dengan pokok puding tu... waduhhh perit!! Tak suka bila tengok pokok puding. Keliling rumah banyak pokok puding patah dek anak2 yang nakal. 

Tapi kata emak, anaknya yang kebawah2 ni tak sukar nak handle. Time kena rotan semua duduk menghimpit dinding atau celah pintu aje. Tak macam kakak kakak. Semuanya jenis lari lintang pukang. Tu yang sampai panjat pokok tu. Paling baik pun sorok dalam almari baju. Dan yang pasti kalau menyorok tu agak lama tempohnya, ada la supplier dalam diam2 kena hantar biskut kering. Maklom kelaparan dalam almari. Takkan nak makan lipas lak kan. Hahaha.. kenangan yang sweet bila diingatkan. Itulah antara kenangan yang dilalui oleh kami adikberadik.

Berbalik pada bebel ni, hmm for me, untuk bebel pada suami tu..  tak sampai lagi la tahap nak bebel. Mungkin sebab saya sendiri suri rumah, jadi kalaulah, selonggok kain pelikat berbentuk O dilantai, tak de la sampai tahap nak bebel. Dan rasanya tak sampai hati pun nak bebel. Cuma dengan anak2 ni, pun, rasanya tak sampai tahap bebel. Cume tegur sesuai dengan umur mereka. Lainlah kalau masing2 dah besar, lain pulak cara teguran nya kan. Rasanya tu bleh la dikategorikan membebel. Semuanya akan berubah mengikut peredaran masa. Betul tak... 

Aaa panjang saya membebel. Dah cukup ler. Letih dah menaip. Nak memasak tuk anak balik skul pulak. Time limited betul la sekarang ni.



Resepi nak? Saya ejas2 mengikut bahan yang ada dari resepi Mas Duniaku.






36 comments:

mala said...[Reply to comment]

panjang nya membebel izah .. relaks-relaks ...

http://alamroon.blogspot.com/2012/02/satay-drimba.html

quinnie said...[Reply to comment]

hahahaha..kain pelikat bentuk o yg tak tahan tuh.kekeke...

betul tu izah..kuetiau goreng sendiri memang sedap...kekeke

cik cek said...[Reply to comment]

Emmmm....membebel....org pendiam pun leh tukar jadi pembebel bila dah tuko status dari anak dara kepada isteri dan ibu...kan Izahhhh....
He he...arwah mak akak...bebel lain citer...cubit ...rotan lain citer lagi...tapi bila kita dah berkeluarga...kita lak melalui fasa tu...akak bebel suami tak boleh oooo...bebel kat anak2 masa diorg kekecik dulu pun dah kena tegur ngan cik abg...masa tu kalau nak bebel kena tunggu cik hubby tak de...boleh ke gitu...he he...skrg fasa bebel kurang dah...anak2 beso dah....tapi sesekali meletup gak...masa tu memasing diam seribu bahasa...Wah! pjg lak akak membebel pepagi ni...uppsss! sorry ya Izah cayang...:)

hazila said...[Reply to comment]

Izah,
teringat pasal berita kat Metro semalam, akibat bebel kat suami, kena pukul, cerai dan tinggal kat tepi jalan....

Anna Qawina said...[Reply to comment]

kahkah...hobi ko..hahaah
adoi..gelak sakan aku ni Jah...macam2 kan..nostalgik..

AbbotCottage said...[Reply to comment]

Mengkeme suka bebeno tajok deme aghini.

Amie said...[Reply to comment]

Ha hahaaa.. kelakarnya cerita pasal bebel membebel ni..bebel lagi panjang-panjang ye Izah, suka Kak Amie baca sampai terlupa udang sedang menunggu kat kuey teow tu!

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

sekarang saya kuat bebel tapi pada anak2 je...sampaikan anak dah mula cakap mama ni kuat bebel sekarang huk3...

sedapnya kue teow goreng nih...

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak! nak bg markah berapa ya? ahahahaha... paling nostalgia pokok puding tu! betul lerrr mak kita pun dulu suke bebenor tanam pokok puding mcm2 kalerr tuuuu :D naik semak jerr tgk ahahaha... skrg dah togellll daaa pokok tak mo idup sgt, tgn masing2 panas :D

rahel said...[Reply to comment]

Sedapnya kalau pepagi dihidangkan kueh tiau goreng..adoii sedapnya..

Mas said...[Reply to comment]

fuhhhhhh...sambilll urut2 dada....
panjang gak bebelan ko jah..he3

ko tahu jah..
sekarang ni....
laki aku pun dah pandai membebel...
berdesing jerk telinga ain ngan daniel tu klu bapaknya start membebel..
aku..awal2 aku buat2 sibuk buat keje..he3

tak mo masuk campur, sbb klu aku membebel..
dia pun gitu..he3
anak2 dah start membesar..
memang bising jerk mulut ni...

psssstttt.....kuetiaw ko tu...
satu tuk ko...
satu tuk aku kannnnnnnnnn....
sedapnya aku tengok kuetiaw ko tu...
tergodaaaaa........

Gee® said...[Reply to comment]

Jah... ada tak org yg tak pandai membebel yer..? org bisu la kot... hihihi...k.gee nk bebel sambil mkn kue teow tu boleh...?

Qasey Honey said...[Reply to comment]

amboiii cik kak...pjg yea dia mbebel harini...hehehe
bab mbebel spe yg xpandai...sifat otomatik tewww...
sedar2 xsedar aje tahap bebelan kita takat mane...hahaha...
tp klau huby dh stat bebel...haru jugak dibuatnya....ngalahkan kita kan...

ape2 pon sedap tgk kue teow tewwww....

Tina Othman said...[Reply to comment]

sedapnya kuewtiau, nanti nak masaklah, dok terperok dlm fridge, tuannya malas sangat nak masak skrg ni

mama sara nur said...[Reply to comment]

assalam Izah
tq tq tq
kuewtiau feberet akak tp hubby tak makan hu hu kalu teringin akak beli je he he
citer izah sama cam akak dulu2 nostalgia lama la he he mak kita memang membebel utk kebaikkan kita kan tp skrg budak2 susah sikit bebel kan wat penat je
dulu memang kena rotan...akak dgn kakak pun penah lari lintang pukang bila mak start pegang rotan tu he he takuttt

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

hehe.. kena bebel pernah, kena rotan pun pernah.. selalunya dgn ma ler.. ngan arwah ayah jarang2.. tp kalau dah kena tu memang kaw kaw ler..

skrg ni terjadi kat akak pula.. semua anak2 dah kena bebel.. & kalau dah tak dengar kata sgt.. naik juga hanger ke badan.. akak tak suka guna rotan payah nak cari tempat simpan.. hanger yg mudah dpt... hehehe.. suami akak pulak serupa arwah ayah akak juga.. memang jarang nak pukul anak2.. tp kalau dah kena.. kaw kaw laa... sabor jelah.. alhamdulillah..setakat ni ngan suami takdelah membebel2... sekadar berbincang kalau rasa ada perkara yg perlu dibincang.. hehe.. walaupun dia muda 2 tahun dari akak.. perasaan hormat pada suami masih tinggi...

Mama Ann said...[Reply to comment]

Izah..mama senyum baca semua coment d atas..Taeringat zaman mama remaja dulu..Emak mama memang pakar bebel..silap sikit ..bebel sampai 2-3 hari..Mama sangat tk suka..Lumrah dunia..suatu hari kita akan warisi pusaka bebel mak kita ni..skrg turn mama pula..Anak2 mama kata mama kuat bebel..Ayah pun kata macam tu..Tapi nk buat macam mana itu kan pusaka yg d warisi....sabo aja la...

nOOrsha said...[Reply to comment]

wakakaka...aku macam kenal je sape teman tp mesrew ko tu..eheheh...yola kan jah,kenangan zaaman remaja mmg mengusik2 tangkai ati kan (cewaahh bahasa ko.. haha)...aku masa remaja jarang kene bebel... baeklah katekan..wakaka..tapi kenela jugak tige pat lime nam belas kali, sebab time remaja ni la time kite 'nakal' sket kan.... tp mak ayah aku jarang merotan..mulut je la yg buat telinga berdesing huhu....diorang merotan time dah x tahan sgt bila anak2 terlalu degil smpai dok ulang2 benda yg dilaang je..dlm kes ni adik aku la salu kena..adik badik lelaki mmg lain sket peelnye dr pumpuan kn..herhehe...apepun aku suke cerpen ko nih (cerpen ke)...kain pelekat bentuk O tu yg x tahan..wakaka..kadang2 spentot bentuk O pun ade...ktahan je la ko nak menghuraikan gulungannye..kah kah kah kah kahh!~

dZana said...[Reply to comment]

hahahahaha..mak akk tak pandai bebal.. tpi akk mmg terer bab bebel ni.. pgi2 jer dah stat belatih bebel dlm kelas..

K.Nor said...[Reply to comment]

jahhh.. oo jah..... gelak dulu.. hahahhahaha.. aduhai adikku paejah.. macamana lah akak boleh termiss entri yg lawak hari ni ya..kalau tengok post pukul 10.20pg tp akak baru perasan entri jah ni ha.. sket lg nak 10.20mlm.. sib baik tak terlepas smpai esok hari kan jah.. hehe

jah.. panjang betul membebel hari ni ya.. part yg tak tahan tu kain pelikat berbentuk O ya.. hahahahha.. dpt ku bayangkan tp tak pulak la ada kain pelikat berbentuk O kat rumah ni.. yg adanya dlm bilik hero2 bujang jer, kain baju bergelimpangan atas katil.. jenuh gak la membebel jah... tp skrg ni clear jer bilik hero2 ku itu.. sbb penghuninya duk berasingan hehe

lawak betul adik beradik jah takut kena rotan ya.. betul la tu. semua tu menjadi kenangan yg manis, pastu cerita lak ke anak2 dan anak2 buah.. pasti jd memori yg sukar dilupakan.. :)

K.Nor said...[Reply to comment]

jah.. apasal word verify tu perlu dua word ek? pesen baru ke apa? hehe

noorsha tu silap kut.. spender tak berbentuk O tp bentuk no 8 hehehehe

Melly Octaviana said...[Reply to comment]

sedap nya, .. nyam..nyam

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Izah..ooo..Izah.. Awat panjang bonar bebelan mu ituew??? Hahaha.. Selalunya orang yg membebel ni atau yang terpaksa membebel ni mesti ada rasa tak puas hati pada org yg kena bebel tu..hahaha...Tak kiralah tak puas hati pasal apa pun...hahaha..
Tak pe jgn bebel panjag2..Meh makan kue teow di atas itu..hehehehe..

ibundo said...[Reply to comment]

telio tengok kuetiau tu.

kayrul-shah said...[Reply to comment]

tiba-tiba teringat nostalgia sembunyi dalam almari takut kena marah...hehehehe

Rima said...[Reply to comment]

Hahaha teringat waktu my mom membebel.. Tak habis habis.. Bila nak kena rotan kita tak boleh lari mana cos tinggal kat flat.. Kira kita pasrah hahaha dah tu part baru nak start dating my mom gv warning yg paling ku takut.. "if aku nampak kau dgn some guy u watch out.. I will bogel u n ikat kat tiang lampu traffic" adoiii punya lah takut masa tu hahaha..

Now I membebel kat hairi n every Sunday hubs pulak yg kena cos tak ringgan tangan... I am turning into my mom!! Yikes!

IeRA said...[Reply to comment]

Salam...

Singgah sini mencari resepi. Nanti follew rumah baru saya ye

Chah said...[Reply to comment]

cik temah dah abih membebel ke? patutnya ai tunggu tercongok depan idung kak temah semalam, barulah leh timbang baper liter ayo lior yg membasahi muka ai.

Idup tanpa bebelan? itu tandanya org itu tiada minda yang rock! apa barang! bebel lah best, kalau tak takkan omputis pun tiru perkataan orang kelantan/ganu : blebey = blabber? kebetulan?

Ayu Safieza @ Humaira' said...[Reply to comment]

oh dear Izah..tak per....releasing is good...you'll be ok dear....take care taw..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah....
Hehehe... Wah smpi sorok dlm almari tu... Ada lg panjat pokok... Hihiii...

ummiaisyah said...[Reply to comment]

sy ni pon dh masuk grup ibu bebel..bila pikir2 balik..ayat yg sama diulang2 tiap2 kali..membebel la tu kan...kalo cik abg ada kurang la sikit..control!

mamawana said...[Reply to comment]

Ibu tak bebel.. ibu nasihatt....

sitiezahim said...[Reply to comment]

saya bab bebel ni memang peberet..tp mulut aje cm peluru, tangan tak naik kat anak..lembut ati tp keras mulut hahaha :P

Yatie said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,
apa khabar..lama tak bersiaran...harap Izah sihat dan baik2 je ya...windulah....

mokwo® said...[Reply to comment]

salam jah...mokwo suka membebel..tapikan bebelan mokwo ikut kategori umurlah...yg tua lain pesen..remaja pun special punya bebel..budak2 belum baligh pun lain gak inti bebelannya...sampaikan kalau mokwo tak bebel sehari...depa semua ingat mokwo deman atau tak sihat..:)) bagi mokwo lah membebel dan merotan tuh perlu...tapi biarlah kena tempatnya

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam..He he he he rasanya semua kategori mak2 dulu suka bebel kan....Dan pasti macam2 ragam anak2 yang nak kena handle...sementelah lagi kebanyakan orang dulu2 ramai anak2....