CSS

Thursday, April 18, 2013

Puding Triffle dengan Kek Roll buat sendiri


Assalamualaikum..

Dah berkurun I beli jelly rasbery nona nak buat triffle.
Tapi nak memuding je yang ketat sikit.
Lepas longgar2 kan sendi..baru terjadinya puding yang yummy giler ni.
My hubby cam xcukup 2 gelas tu. Anak2 plak makan yg dlm bekas kaca leper tu. Yang nampak sikit dlm gambor tu. Tapi diorang tetibe xmau jelly merah.. just nak makan kastard ngan kek sahaja. Tapi memang sedap sangat.
Kek i  buat sendiri sbb dah insaf nak guna kek roll segera siap tu. Manis yang amat!
So buat sendiri boleh ejas manis.
Try la time2 cuaca Malaysia panas hangat hotss ni. :-)


PUDING TRIFFLE

Bahagian bawah sekali.
KEK ROLL
i amik resepi kat blog kak Dayang. Cume i ejas bagi letak perasa pandan.


Bahagian tengah
 (KASTAD)
  • 1 cawan rata tepung kastad
  • 1/2 cawan gula 
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air (sukat guna tin susu cair)
  • 1 tin buah2 koktel (asingkan buah dan jus)
CARA-CARA:
  1. Satukan semua bahan, kacau hingga kastad sebati dan gula hancur.Kemudian masak atas api yang kecil hingga pekat.Kastad akan kelihatan sedikit meletup2.Tutup api.
  2. Curahkan adunan kastad ke atas lapisan kek (Bahan A)
  3. Susun buah koktel ke atas adunan kastad sambil ditekan2 sedikit supaya buah tidak terapung.Sejukkan sebentar.


Bahagian atas
Jelly rasberry nona
Cara masak ikut sukatan yang dinyatakan di kotaknya.

Boleh la dilapis dengan buah2 segar atau koktail
ikut suka.
i letak buah2 segar



Untuk resepi yang lebih teratur detail dan senang untuk u ols hayati boleh terjah blog kak Lina.

 
Siyes gambar triffle ni cam pasrah je. Skrang kalau nak menembak pun sangat la sengit bertarung dengan waktu dan anak2. Hehe. Jangan la harap nak ada prop tambahan. Pulak2 nak try skil.. berangan je la. :(






9 comments:

ummiaisyah said...[Reply to comment]

mak aaaii...cik jah...cunnya dessert tu..ala-ala 5 star!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...[Reply to comment]

Menggoda sungguh tengok trifle dlm gelas tu... giler cantekkk ;-)

LiNa_Pg said...[Reply to comment]

Sungguh menggoda puding trifle izah ni...tambah lak swiss roll buatan sendiri hehe..
Cam dessert hotel..kelas gitew

Anna Qawina said...[Reply to comment]

*Sumpah ai semak baca ayat2 u..kahkah..buwekk*

Haiiiii jijah..ibu mithali betul ko ye..apsal hapdet blog malam2 neh? Xleh tggu esok? Haha..adeesss...anak2 ai lak suka kastard tu je..dah camne? Baik buat kastard pastu masuk mangkuk je kan..kekekeke

kasihredha said...[Reply to comment]

Cantik...sayang nak mkn.
Sedappppnya izah

Sury Abil said...[Reply to comment]

cantek gabungan triffle tu..sure le sedap kan..ehhhhhhh..u lupe bubuh WM ke..uihhhhh..rajin dia ye..menguda...:-)

Qasey Honey said...[Reply to comment]

arhhhh fengsan tgk puding triffle tu...mabelesss

atie @ ejay said...[Reply to comment]

pasrah ke gambar cam gitu?
oklah tu klu bleh mengguda kitorang nak merasa trifle tu hihi

Chah said...[Reply to comment]

Haaaaa.....fanatiq tak aku kt ko jah? Nam stengah pagi ni jah aku mengomen....jah mmg aku nk kutukpun sbb letak gmbo cm nk ambik blk je...mual otak aku tau kalu tetiba nmpak menda2 best pastu ko bg teaser utk intai sikit2 je.... Ko tau x teaser tu apa? Tu baser retis...ko dh branak kecik producer dh xnk ko dah mmg la ko x tau maknenye......

Tp kalo ko teaser2 gmbor anak bongsu aku tu ok gak jah...rindu aku kt dia...kot2 ada org ambik belakon...ngan mia sara ke? Khen? Wut say yu jah???