Tuesday, December 20, 2011

Muffin Pandan (k.Yatie)


Assalamualaikum..

Muffin pandan yang sangat sedap, gebu, lembut dan more to cake texture. Anak2 sukee sangat. Dah lama simpan resepi dari kak Yatie ni. Rasanya ni resepi kak Yatie la kan, sebab kak yatie tak merujuk mana2 link kat situ. Memang recommended pada yang tak berapa suke muffin texture yang agak padat, boleh la cube muffin yang gebu mcm ni. Terima kasih kak Yatie. Muffin ni saya kategorikan sebagai muffin yang top dalam simpanan resepi saya.



MUFFIN PANDAN
sumber: kak Yatie


Bahan-Bahan
180 g mentega (unsalted butter)
140 g gula halus
2 biji telur
80 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
220 gm tepung gandum*
2 sk baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh pandan paste

Cara membuatnya


Putar mentega, masukkan gula dan putar hingga putih. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu cair hingga habis. Gaul rata. Akhir sekali masukkan pandan paste dan gaul rata.
Sudukan ke dalam acuan muffin kegemaran 3/4 penuh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2..







20 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

aslmkm Jah..sihat? sori eh..baru sempat menjenguk sini..harap o sihat walafiat..
rasa cam perlu jugak menerai nih, kalau guna pandan flavour brp bnyk nak kena letak ek? kalau tukar stoberi @ mocha paste ok kan? 3 benda tu je yg ado..haha

Amie said...[Reply to comment]

Selamat pagi Izah,
cantik warna hijau mufin tu, memang nampak menark!

Sheila Shafeareen said...[Reply to comment]

A'salam makin kencang

cantik kejadian muffin ni mmg perlu cuba

Tina Othman said...[Reply to comment]

nak copy resepi ye

menarik betul sebab kaler dia tu buat terasa2 je nak buat =)

umie mia said...[Reply to comment]

aduh resepi pandan slice cheese cake yg gebu tu pun sy tak sempat buat lagi.. yg ni pun nmpk sedap.. hmm kena print n tampal kt peti ais ni utk projek weekend ni ^_^

mala said...[Reply to comment]

salam izah -
nampak yummy muffin ni. ambik resepi ya. ada potluck next monday, nak cuba.

aizu's life said...[Reply to comment]

mOrning kak izah.. cdp nmpk muffin 2.. hOpe akak ceria cm muffin 2 gak.. heheh
kak, need ur favOur.. any suggestion utk add smthg kt hantaran?? e.g agar2, or pe2 yg ceria+nmpk sdp.. (",)

Liza said...[Reply to comment]

salam izah...akak bru dok intai resepi yg salin hr tu..tup tup dah sampai ampang dulu....huhuhuhu terlambat lg laaaa....hihihhi

Yatie said...[Reply to comment]

Bila pakar muffin memappin...mmng kelas gitewwwww..suka tngk mappin2 yg Izah buat..pasni nak wat mappin2 yg Izah wat....kalau Hamka nengok ni, terliur je dibuatnya...IJAUUUUU KEGEMARANNYA.....

Gee® said...[Reply to comment]

wah! nak mapin...!!

Kamalia said...[Reply to comment]

suka mapin jenis cmni...xdela rs padat sgtkn..nk cuba3x.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...[Reply to comment]

Tiada yang boleh menandingi mapin pandan...memang harum akak suka....

Asmara said...[Reply to comment]

sedapnya izah! amboi zah sebelum amik gambo dah 5 ketul kene makan. haha..(gurau je tengok pd papercup tu hihi..) :D

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

cantik kalernya...
sedapnya...

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak izah,pic snap ataih balkoni eks,hihi..Tapi pic tuh mmg cantik kak.Mapin pon nmpk gebu n sedap..Mmg menawan jer kale ijo tuh..

Ayu Safieza @ Humaira' said...[Reply to comment]

Alhamdulillah, finally izah memapinkan diri...tahniah....:)

Sue @ Nenie said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah..wahhh nampak pun sangat gebussss..saya antara penggemar maffin yang tak suka struktur berat2 dan agak padat..

Ada masa nanti boleh gak cuba ni..thanks panjangkan resipinya..Saya minta izin kopipes pila cumanya tak tau bila sampai serunya nak wat sendiri...

sitiezahim said...[Reply to comment]

hijoooo hijoooo....my peberet

Nieza said...[Reply to comment]

waduh tgk dari jauh pun dah tau gebus muffin ni..sedapnya rasa nk ngap jer seketoi ni zah.

rubita othman said...[Reply to comment]

ada tak yg guna sukatan cawan?