CSS

Monday, December 30, 2013

Kek Zebra Kukus Putih Telur


Assalamualaikum

Dihujung2 tahun ni ramai je yg menghabiskan cuti bersama famly sbelom sessi sekolah 2014 bermula. Buat sesetngah sekolah ada jugak yg dah start orentasi kan. Dah kenapa intro saya gini.. Hehehe.. Duk berpikir cemana gamaknya anak saya si Muaz nak masuk sekolah. Sedangkan time daftar dia last week dia tak nak turun dari kereta!! mcm2 alasan diberi hingga sakit perut makayahnya menahan gelak.  Antaranya dia tak mau keluar dari kereta sebab takut nanti ada kereta langgar dia. Sebelum tu alasannya sebab muka dia warne coklat tak cantik katanya. Kalau dulu2 katanya dia taknak sekolah sebab malu. Aduhh.. Saya sentiasa mendoakan yg terbaik..Biasa la blues permulaan skolah kan. :)

Jom menenangkan fikiran dengan beberapa potong kek kukus ni. Kek ni *walaupun huduh skit berbanding penangan kak Rima* ianya sejenis kek yg dari segi rasa agak simple je. Rupenya agak menarik dan rasanya banyak dibantu oleh perasa yg diwakili oleh 3tona warna yg dapat anda lihat di dlm gambar. Bila leftover putih tlur banyak boleh la dicuba. Dan selamat mencuba.. 

Tq kak Rima berkongsi resepinya.:)





ZEBRA STEAMED EGG WHITE CAKE
by: Rima

  • 300g egg whites
  • 1/2 tsp salt
  • 1 tsp emulsifier
  • 120g caster sugar
  • 150g cake flour, sifted
  • 20g milk powder
  • 50ml thick coconut milk
  • 30ml oil
  • 1/2 tsp vanilla
  • 1/2 tsp chocolate paste
  • 1/2 tsp mocca paste

Prepare steamer, grease 8" x 4" square pan.

Whisk egg white, salt & emulsifier.
Using low speed, add in sifted flour & milk powder.
Fold in coconut milk & oil.
Divide batter into 3 equal part.
Add chocolate paste into 1 part, mocca paste into another & leave the 3rd one plain.
Pour in a laddle of mocca, followed by chocolate & plain until finish.
Steam your cake about 25 minutes on medium/high fire.









11 comments:

Bbwana adienia said...[Reply to comment]

salam kak..

wah, nampak cantik la kek zebra tu..cantik belangnya..

Rima said...[Reply to comment]

Salam Izah.. Ty for taking me back je pangkal jln haha.. Rindu dgn semua blogger.. Rindu banget!

Gee® said...[Reply to comment]

Cantiknyaaaa....

Mas said...[Reply to comment]

meh sepinggan jah..
terliur lk nengok..

izahdaut said...[Reply to comment]

mas..
dah pinis mas. jenis melantak je kan. haha

kak gee
tq kak

kak rima.
saya pun baru jugak lagi kembali ke pangkal jalan ni. haha.. mmg miss dunia n teman2 blogger

bbwana..
tula.. belang tu mmg menARIK kombinasinya

tun_telani said...[Reply to comment]

Salam kak izahh.... xnak gi sekolah sebab muka warne coklat tak cantik.. bwahahahhaahahhah.... adehhh.. guling2 gelak.. muaz muaz.. moga2 xlama penangan xnk g sekolah ye...

gebu je nmpk kek akak nih.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...[Reply to comment]

Nampak sedap kek zebra tu Izah... rasa nak minta jer sepotong tu :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

gojes sangat tona warna tu izah... kejadiannya pun sgt cantik....

HALAMANKU said...[Reply to comment]

Salam Izah. lamanya tak lepak kat Dapo hangat neh.. byk menu sedap terlepas... wah Muaz.. dah besar 7thn.. mesti xcited anak darjah satu.. officemate ramai cuti nak rai anak2 darjah satu... untuk kek mantap yang santeq dimata sedap dimulut tu.. meh lah sepotong dua he he he

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

wah Izah, menarikkk dan tertarik lah akak, tunggu ada putih telur nak try lah nampak sedapppp

Anonymous said...[Reply to comment]

Salam. Izzah..nak tanya..telor putih tu agak2 bape biji yer