Friday, November 2, 2012

Kek Coklat Birthday dan Koleksi Baik Punyaaa :-)


Assalamualaikum...

Apa kabor teman2 blogger n reader2 semua?
Maaf la ye lama tak ngupdate blog IML ni.
Yang fren saya kat fb almaklom, saya ada je berlegar2 di internet ni, cume diblog senyap sunyi :-)
Ok saya share resepi kek cekelat yang saya buat tuk dak Bais masa belated birthday dia this week.
Simple je.. yang penting kek colat tu mmg feberet n krim tu pun dia suke.



Dak Bais yang masuk 5 tahun, yang kalau bergambar tak reti nak senyum.
Disuruh senyum tapi dikembangkan hidung.
DIsuruh posing comel2 di buat gaya ultraman. Huhhh..
Kek coklat ni dah 3 kali kot saya buat.
Antara kek yang sedap dan moist dan ada aroma coklatnya sendiri.
Resepi dari cikgu Ina aka kak Hana from hanamemmories.
Tapi saya amik kat myR.
Untuk krim putih tu ialah cheese krim frosting yang resepinya belum boleh dipublish lagi tanpa kebenaran.
Tapi memang sedap pekena ngan coklat tu.
Nanti kalau dah dpt kebenaran n izin berwalikan hakim saya share ek :-P



RESEPI KEK COKLAT MOIST LEMBAP


Bahan-bahan ( size loyang 18cm ) 

 1 cawan tepung gandum 
1/4 cwn serbuk koko van houten 
1 sudu kecil baking powder 
1 kotak susu coklat (250ml) 
2 biji telur (size M) 
1 cawan gula halus 
1/2 cawan butter 
3 sudu besar susu pekat 
1/4 cawan minyak masak 
esen vanila 


TOPPING 

3-5 sudu besar susu pekat 
1/4 cawan serbuk koko van houten 
2 sudu besar butter 
2 sudu besar susu segar 

Cara-cara 

 Pukul telur,gula dan butter sampai kembang.Kemudian titiskan esen vanila. n pukul lg. Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.Kaup balikkan. Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati. Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dah masak sejukkan. 

Utk topping...campurkan semua bhn dan masak secara double boiler. Then bleh la curahkan kat atas kek yg dh sejuk td.. Hiaslah apa suka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong. Taraa...dh siap...bleh la makan.... SeLaMat MeNcUbe....



Keratan dalam kek :-)
Dan untuk ganache coklat tu saya guna cooking cekelat + coklat compound+ fresh cream + susu pekat.
Tunggu ganache sejuk n kental skit baru curah atas kek.
Terbaikkk




KOLEKSI BAIK PUNYA UNTUK 2-3 MINGGU NI:
Idak le koleksi menda pun, cume nak share kat blog antara order yang saya ambik baru2 ni.
Selamat menengok2..
Nak order leh emel saya baisku09@gmail.com atau add fren di fb n pm saya ekk 





Permintaan kastemer yang nak letak dlm bekas siap2.


Antara warna warni ceria tempahan apam dot2 untuk raya haji baru2 ni.
Jumlah semua 750 biji apam.


Red Velvet cupcakes



Tempahan 12 biji kek Blueberry cheese 




Tempahan apam bersama kuih TALAM SUJI 10X10"




Tempahan kek blueberry slice cheese bersama 80 biji Redvelvet cupcake




Tempahan DURIAN CREPE  30 pek




30 pek DURIAN & BLUEBERRY CREPE dlm peti es before delivery




Dan akhirnya kek coklat juga tidak ketinggalan bersama krim cheese 








17 comments:

Mas said...[Reply to comment]

happy birthday bais......

aku dah lupa aku dah try ke belum kek coklat kak hana ni jah....
nnti2 boleh try lah...he3

tahniahhhh jah...
makin berkembang dengan jayanya bisnes ko nie...
seronok aku tengok... :)

Mas Sani said...[Reply to comment]

samalah kita pun dh lama sepi tp dlm fb x sepi hehehe... n baru semalam kita bukak pintu maya :)

masa izah mula2 tyg kek ni kt fb, mas ada baca dlm komen yg cheese krim frosting sgt sedap...mas x sbr nk tggu izah upload resepi lam blog, then pg ni terus kita bukak blog izah sbb nk tgk resepinya tapiiiiii huhuhuhu masih belum dpt kelulusan lg ye... alaaaahai hampa makcik hehehe.. agak2 bila tu blh diluluskan? x sabar dh ni hehaiiii :)

wahhhh byk tul tempahan, murah rezeki izah... semoga terus berjaya dan berjaya ye :)))

Tina Othman said...[Reply to comment]

fuyoo sedapnya

tapi izah suka kukus ye kek coklat, kita tak brp gemar sebab suka berlubang2 bila kukus

masyuk gila order ye. murah rezeki

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

happy busday utk Bais ya mesti happy akak kek coklat ni
banyaknya tempahan Izah kayo rayo ni heeeee sayang akak jauh nk jugak menempah ni

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

hepi besday bais...dah 5 tahun
moga jadi anak yg soleh.....

alhamdulillah, byk juga tempahan yg diterima....ada crepe durian/blueberry sedapnya.....

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

hepi befday bais... moga murah rezeki juga buat Izah n famili

Liza said...[Reply to comment]

happy belated besday Bais...kek coklat Hana tu akk dah pernah buat, mmg terbaik la kan...
wahhh, bnyak tempahan Izah sekarang ye, patut la sunyi sopi je...alhamdulillah kan rezeki..
akk pun tgh tunggu resepi cheese cream frosting tu jugak ni...hihihii

Gee® said...[Reply to comment]

terbaekkk!!!

mama sara nur said...[Reply to comment]

hepi belated besdy Bais
meleleh air liur tgk tempahan2 izah ni sedap2 belaka..alhamdulillah .masyukkk

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

happy belated birthday buat Bais.. moga jadi anak yg bijak & soleh ye Bais..

wahh.. tabik la ngan makyong ni sorang.. laratnya ambik tempahan byk2 tu.. cayalah!

Qasey Honey said...[Reply to comment]

hppy belated besday Bais...semoga mjadi anak yang soleh n bijak...

kek coklat tu pon nmpk sedap..moist sesgt..
wah byknya tempahan..tahniah...rezeki tu...kalau xlarat pas la sikit...hahaha

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

Alaaa...Bais tu ikut mamanya la tuuuuu...hehe..happy birthday Bais.

Adeh, lotih akak nengok gambo2 apam, kek si Izah ni. Tengok pun dah tau penatnya, tak penat ke Izah?

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Assallamualaikum Izah..

Alhamdulillahhh..banyaknya tempahan yang berhasil disiapkan. Amboiii..makin perut tu maju ke depan, makin maju juga bisnes ye. Syukur dan tahniah.. Cer kembangkan lagi bisnes tu supaya dapat buat delivery kat sini lak..heheheheee...

Happy belated birthday utk Bais..Kembang2 hidung selalu!heheheee..

Rohah said...[Reply to comment]

selamat hari ulang tahun buat si Adik Bais..moga jd anak soleh...
Untuk ibunya; Izah Daut, semoga murah rezeki selalu..

Kak Nik Ja said...[Reply to comment]

hepi birthday bais. kembang2 hidung pun, manis auntie tengok.
patutlah sunyi sepi. sibuk dgn berbagai tempahan rupanya. moga maju jaya lm perniagaan lah. dok di rumah. tak semestinya tidak dpt menjana pendaptn. moga dpt di jadikan contoh pd yg lain. . akak pun lebih suka menempah.

Kak Nik Ja said...[Reply to comment]

hepi birthday bais. kembang2 hidung pun, manis auntie tengok.
patutlah sunyi sepi. sibuk dgn berbagai tempahan rupanya. moga maju jaya lm perniagaan lah. dok di rumah. tak semestinya tidak dpt menjana pendaptn. moga dpt di jadikan contoh pd yg lain. . akak pun lebih suka menempah.

hana said...[Reply to comment]

ya salammmmmmmmm.... rs mcm nak pingsan tgk yg deret2 kat bwh tuh!

ppon bais jugak yg paling ensem! kekekekeke..... epi belated bufday bais!!!