CSS

Friday, June 19, 2015

Dendeng Daging


Assalamualaikum

Ahlan wasahlan ya Ramadhon..
Alhamdulillah , merasa lagi menghirup udara ramadhan untuk tahun ni.
Cemana puasa korang? Berbuka puasa semua ok? Semalam saya kelam kabut melayan anak-anak yg masih sedang umur belajar berpuasa. Melayan mereka berbuka sampai ayah mereka tegur, umi tak sempat berbuka nampaknya. Hehe.. bukan apa ditambahkan budak kenit yang tak puasa tu tapi dah mcm dia kelaparan berpuasa. Geli hati betul tgok dia "berbuka puasa" semaalam. hehehe..

Maaflah, kelihatan dendeng daging saya ni mcm hancur atau separa hancur. hehe tapi rasa n kelzatannya menten. Resepi mudah tapi membuatnya agak membuatkan kita berpikir nak buat ke atau nak beli kat makcik bazar ramadhon? Hhaha.. buat la korang. Kata kawan saya tangan ibu atau isteri ni mustajab. ngee

Jom tgok resepi nya. Terima kasih buat Azian Hasan yg share resepinya.



DENDENG DAGING
resepi: Azianhasan

Bahan-bahannya:
1 kilo daging
100-150  gram cili kering ( dikisar)
5/6 labu bawang merah besar dan dikisar bersama cili kering
Sedikit gabungan kicap lemak manis dan kicap pekat
2/3 sudu besar cuka
Garam dan gula
Sedikit minyak untuk menumis
# Sedikit halia, bawang putih yang dikisar untuk diperap bersama daging
Cara membuatnya:
Rebus daging sehingga empuk
Potong daging nipis-nipis dan tumbuk sehingga leper
Perap daging bersama bahan-bahan perapan dan sedikit kicap selama 30 mint- 1 jam
Goreng daging, angkat dan toskan
Tumis bawang dan cili kering sehingga garing dan naik minyak
Masukkan kicap dan gaul rata
Masukkan daging yang telah digoreng tadi
Masukkan garam, gula dan cuka
Gaulkan dendeng daging,angkat dan hidangkan