CSS

Monday, October 27, 2014

Kek Marble Susu


Assalamualaikum

 Kerinduan kadang kdang menerpa juga nak update blog, tapi apakan daya tak de napsu nak ngadap laptop. Ye memang rindu, pulak mngenang time sangat aktif berblog dulu. Rapat sama teman teman blogger. Share resepi, viruskan sesuatu resepi tanpa lupa utk menyebut empunya resepi samada blogger sendiri, atau dari resepi chef, atau dari emak pada blogger tersebut, atau kakak blogger atau resepi sepupu kepada kawan kepada emak kepada anak sedara blogger. hehe 

Seronok time tu. Betul betul terasa sesuatu kalau tak ngadap laptop dan "bertandang ke meja makan rumah orang"..  Tapi sekarang semua tu dah berkurangan.
Blogger yang aktif dulu makin kurang aktif, kebanyakkan masih  aktif di fb. Saya kurang sukakan fb. Entah kenapa... fb dulu saya rasa masih banyak santun nya,;.. masih tinggi rasa malunya.. tapi sekarang fb pun dah banyak laloknya. Walau masih banyak faedahnya tapi bila tak berfaedah lagi banyak dri berfaedah, saya jadi rimas. Ceh kunun!!. Hahhaa

Jom la makan kek marble sedap ni. Menjadi satu terapi untuk minda bila membuat kek. Walau dapur tunggang langgang, walau kain tak berlipat menggunung tinggi. walau lantai ruang tamu penuh biskut dan air tumpah, tetapi tak menghalang saya dari nak mengadunkan kek dan menjadi minum petang anak-anak. Tak lupa sebagai  bekal si abg Bais ke sekolah. Korang imejin rumah ai ker.. grrr

Kek marble susu ni mmg antara kek marble yg sedap. Jom tengok resepinya.


KEK MARBLE SUSU
resepi: Norzailina Nordin
smber: che mat


 Bahan-Bahannya :

250 g mentega (nak sedap guna mentega berkualiti tinggi)
230 g gula halus
2 camca teh ovallate
4 biji telur gred A
270 g tepung halus*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
60 g susu pekat manis
2 camca besar serbuk koko
2 camca besar susu cair
1 camca teh coklat emulco

Cara membuatnya :-)
  1. Pukul mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Masukkan susu pekat dan gaul rata.
  2. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
  3. Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan dengan menggunakan chopstick.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan hias ikut suka..















10 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

Ko ngata rumah aku? Grrrr

zana fahmi said...[Reply to comment]

Bukan org nmpk pun berserak, kita2 je...

Gee® said...[Reply to comment]

Canteknyaaa....

izahdaut said...[Reply to comment]

anna
ko terasa ke. bagusss
hahaha

kak zana fahmi..
ala..lama ner tak nampak akak kat sini. eceh mcm la saya slalu sangat ke sini kan. hehehe
kite kite aje. hahah yang paham akan ngerti kak

kak gee..
miss u kak. thanks

fazianbatrisyia said...[Reply to comment]

I pon x habis lipat bj. tp kalau nak buat kek tu buat aje...lipat bj sehari 5 lai....ha..ha...ha

Denisa Cretu said...[Reply to comment]

I like this a lot. Thank you for sharing. I'm always looking for upcycles like this. In the end, you don't know it was a shipping pallet to begin with!
www.y8gold.com , https://sites.google.com , www.frivallgames.com

ninest123 said...[Reply to comment]

nike free, gucci outlet, replica watches, ralph lauren pas cher, ray ban sunglasses, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, michael kors, chanel handbags, nike outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, air max, ugg boots, nike air max, uggs on sale, louboutin, oakley sunglasses, prada handbags, sac longchamp, louis vuitton outlet, kate spade outlet, longchamp outlet, nike air max, louboutin pas cher, louis vuitton, nike free, tory burch outlet, tiffany and co, nike roshe run, jordan shoes, burberry, louis vuitton outlet, louboutin outlet, tiffany jewelry, air jordan pas cher, oakley sunglasses, longchamp pas cher, longchamp, oakley sunglasses, louis vuitton, prada outlet, louboutin shoes, louis vuitton, christian louboutin outlet, replica watches, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, ugg boots

ninest123 said...[Reply to comment]

michael kors outlet, coach outlet, true religion jeans, burberry, hermes, burberry outlet online, oakley pas cher, lululemon, nike air max, coach purses, sac guess, ugg boots, michael kors, hogan, coach outlet, north face, nike blazer, ray ban uk, true religion outlet, hollister, nike air max, tn pas cher, kate spade handbags, michael kors outlet, ralph lauren uk, converse pas cher, michael kors, hollister pas cher, michael kors, replica handbags, nike roshe, michael kors, nike free run uk, lacoste pas cher, air force, timberland, vanessa bruno, ugg boots, michael kors outlet, nike air max, michael kors outlet, true religion jeans, ray ban pas cher, new balance pas cher, mulberry, true religion jeans, michael kors outlet, north face, abercrombie and fitch, vans pas cher

ninest123 said...[Reply to comment]

hollister, insanity workout, chi flat iron, vans, asics running shoes, ralph lauren, nike air max, iphone cases, lancel, nfl jerseys, nike huarache, converse outlet, vans shoes, mcm handbags, abercrombie and fitch, gucci, birkin bag, hollister, wedding dresses, celine handbags, longchamp, soccer jerseys, mac cosmetics, bottega veneta, jimmy choo shoes, reebok shoes, mont blanc, north face outlet, ray ban, herve leger, ferragamo shoes, nike air max, nike roshe, louboutin, p90x workout, babyliss, soccer shoes, beats by dre, ghd, oakley, instyler, baseball bats, valentino shoes, new balance, timberland boots, lululemon, converse, hollister, north face outlet, nike trainers

ninest123 said...[Reply to comment]

moncler, supra shoes, hollister, karen millen, doudoune canada goose, pandora jewelry, moncler, marc jacobs, juicy couture outlet, moncler outlet, moncler, canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose uk, pandora charms, canada goose outlet, ugg boots uk, canada goose, canada goose, wedding dresses, moncler, louis vuitton, louis vuitton, louis vuitton, links of london, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, coach outlet, canada goose outlet, bottes ugg, montre pas cher, moncler, sac louis vuitton pas cher, swarovski, pandora charms, louis vuitton, swarovski crystal, moncler, juicy couture outlet, replica watches, ugg pas cher, moncler, canada goose, toms shoes, thomas sabo