CSS

Tuesday, October 28, 2014

Kuih Lapis Cendol


Assalamualaikum

Apa dah jadi dengan belog saya ni pun saya tak pasti. Bila Loading elok-elok dari izahmuffinlover tetiba boleh bertukar ke  neocounter. Ingat otromen ke boleh tukar2. Tensii makcik tensi.. Apsal kena kat belog orang yang cetek ilmu ni. Memang ampess tak tau la punca masalah. Agak - agak boleh ilang tak. Tapi cam tak la kronik sangat sebab bila browse guna enpone perkara ni tak jadi plak.

Apa khabar korang pagi dan hari ni. Alhamdulillah.. walau dimana korang berada dan walau besar mana masalah melanda , di doakan Allah sentiasa qabulkan doa doa kita hendaknya. Sekejap korang sekejap kita, nak kene tenyeh ngan cikgu bm kerr. Hehe. Kita ni kategori ok lagi, kalau tengok bahasa anak sedara gen Y sekarang lagi la, mak oii pening kepala. Ejaan tunggang langgang.. bahasa tunggang tonggek.. lantak korang la asal tahu batasan sudah. Kalau dah langgor batasan meh sini mak nak tenyeh.

Kuih lapis cendol ni resepi saya terserampok masa jenjalan di sebuah belog yang telah ditinggalkan banyak ilmu dan resepi di dalamnya. Belog noreen. Biasa blogger masakan otai dulu-dulu familiar ngan belog ni. So saya berkenan ngan lapis cendol resepi kak Liza ni. Kebetulan ada cendol dari projek tak jadi so saya jadikan projek lapis pulak. hehe . Jom check resepi nya dan terima kasih kak Hanieliza.


KUIH LAPIS CENDOL
resepi: Kak Hanieliza
sumber: noreen

Bahan-bahan (loyang saiz 7"):
Bahan-bahan A:

1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula pasir
3 cawan santan
1/2 sudu kecil garam

1/2 cawan air gula merah - larutkan 1/2 cawan air panas dengan 4 sudu besar gula merah

1 cawan cendol
1/2 cawan air

cara:
  • panaskan kukusan
  • gaulkan semua bahan-bahan A ke dalam mangkuk sehingga sebati
  • kemudian tapiskan
  • bahagikan adunan kepada dua bahagian
  • masukkan air gula merah ke dalam satu bahagian dan kacaukan rata
  • satu bahagian lagi dimasukkan cendol dan 1/2 cawan air supaya kedua2 adunan sama banyaknya
  • jadikan 2 bahagian gula merah dan 2 bahagian adunan cendol
  • masukkan 1 adunan cendol ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak
  • kukuskan selama 5-10 min
  • kemudian masukkan pula 1 adunan gula merah dan kukuskan lagi selama 5-10 min
  • lakukan sehingga habis
  • untuk bahagian terakhir adunan kukuskan selama 10-15 min
  • pastikan penutup kukus dilapik dengan kain atau aluminium foil supaya air kukusan tidak menitik ke atas adunan
  • setelah masak bolehlah dipadamkan api
  • tunggu sehingga kuih betul-betul sejuk barulah dipotong dan dihidangkan












8 comments:

fazianbatrisyia said...[Reply to comment]

Sedapnya....dpt minum ptg ni ntah brp kpg habis

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

salam izah, aduh lama nya tak singgah sini selalu miss flight je, cantik kuih lapis cendol tu mesti sedapp bangat kan

Kak Rose said...[Reply to comment]

Salam Izah... mmg ari tu bukak izahmuffin lover kuor menda lain lak... takut dengan virus tu.

tapi tengok cendol tu, menggoda sungguh!

izahdaut said...[Reply to comment]

fazian..
cbelah.buat half dulu dlm loyang kecik. sebab ni dapat banyak jugak ni

kak noor..
tq kak. xpe kak. saya pun lama dah jugak asik miss je. hehe

kak rose..
problem solved. mmg ada virus dari link saya share kat dlm blog ni.

ninest123 said...[Reply to comment]

nike free, gucci outlet, replica watches, ralph lauren pas cher, ray ban sunglasses, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, michael kors, chanel handbags, nike outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, air max, ugg boots, nike air max, uggs on sale, louboutin, oakley sunglasses, prada handbags, sac longchamp, louis vuitton outlet, kate spade outlet, longchamp outlet, nike air max, louboutin pas cher, louis vuitton, nike free, tory burch outlet, tiffany and co, nike roshe run, jordan shoes, burberry, louis vuitton outlet, louboutin outlet, tiffany jewelry, air jordan pas cher, oakley sunglasses, longchamp pas cher, longchamp, oakley sunglasses, louis vuitton, prada outlet, louboutin shoes, louis vuitton, christian louboutin outlet, replica watches, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, ugg boots

ninest123 said...[Reply to comment]

michael kors outlet, coach outlet, true religion jeans, burberry, hermes, burberry outlet online, oakley pas cher, lululemon, nike air max, coach purses, sac guess, ugg boots, michael kors, hogan, coach outlet, north face, nike blazer, ray ban uk, true religion outlet, hollister, nike air max, tn pas cher, kate spade handbags, michael kors outlet, ralph lauren uk, converse pas cher, michael kors, hollister pas cher, michael kors, replica handbags, nike roshe, michael kors, nike free run uk, lacoste pas cher, air force, timberland, vanessa bruno, ugg boots, michael kors outlet, nike air max, michael kors outlet, true religion jeans, ray ban pas cher, new balance pas cher, mulberry, true religion jeans, michael kors outlet, north face, abercrombie and fitch, vans pas cher

ninest123 said...[Reply to comment]

hollister, insanity workout, chi flat iron, vans, asics running shoes, ralph lauren, nike air max, iphone cases, lancel, nfl jerseys, nike huarache, converse outlet, vans shoes, mcm handbags, abercrombie and fitch, gucci, birkin bag, hollister, wedding dresses, celine handbags, longchamp, soccer jerseys, mac cosmetics, bottega veneta, jimmy choo shoes, reebok shoes, mont blanc, north face outlet, ray ban, herve leger, ferragamo shoes, nike air max, nike roshe, louboutin, p90x workout, babyliss, soccer shoes, beats by dre, ghd, oakley, instyler, baseball bats, valentino shoes, new balance, timberland boots, lululemon, converse, hollister, north face outlet, nike trainers

ninest123 said...[Reply to comment]

moncler, supra shoes, hollister, karen millen, doudoune canada goose, pandora jewelry, moncler, marc jacobs, juicy couture outlet, moncler outlet, moncler, canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose uk, pandora charms, canada goose outlet, ugg boots uk, canada goose, canada goose, wedding dresses, moncler, louis vuitton, louis vuitton, louis vuitton, links of london, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, coach outlet, canada goose outlet, bottes ugg, montre pas cher, moncler, sac louis vuitton pas cher, swarovski, pandora charms, louis vuitton, swarovski crystal, moncler, juicy couture outlet, replica watches, ugg pas cher, moncler, canada goose, toms shoes, thomas sabo