Wednesday, January 16, 2013

Muffin Pisang The Best

\

Assalamualaikum..

Maaf sangat sangat tak sempat nak jalan2 bersantai kat blog kawan2..
sesungguhnya.. masa sangat membatasi pergaulan sosial ku.
Cuma sempat apdate kat blog dan kat fb ketika anak2 masih lagi lena.
Yang kesekolah selamat ke sekolahnya.

Nak share resepi muffin yg paling best kat tekak saya.
Paling best dimakan suam panas.. Tapi stil mengancam dimakan sejuk.
Resepi popular ketika zaman fotopages mencapai tahap gemilang
yeke kak Madihaa? hehe

Lets check it out da recipe!!






Muffin Pisang Sedap
Asal: Ana Penang fp
sumber: fp kak Madihaa 

BAHAN A 
400 gm butter cair 
300 gm (6 biji) telur 
200gm susu segar 

BAHAN  B 
600gm pisang dilecek 
400gm gula castor (saya kurangkan sedikit) 
1 tsp garam 

BAHAN C 
550 tepung superfine 
2 tsp baking powder 
2 tsp sodium bikarbonate 

Double boil butter sampai cair dan sejukkan sebentar. *izah cairkan aje atas api.Pukul sedikit telur dan campurkan ke dalam susu segar, gaul sebati. Sementara itu lecek pisang dan campurkan gula dan garam. Gaulkan sebati sehingga gula agak hancur. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder. Satukan bahan A dan B dan campurkan ke dalam adunan tepung. Gaul hingga sebati jangan terlalu lama cukup sekadar semuanya bersatu. Sendukkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar 180 C selama 20-25minit. 


Nota: Jika ingin membuat marble boleh diasingkan sedikit adunan dan campurkan 2 sudu besar serbuk koko atau adunan kelihatan coklat . Tuangkan ke dalam muffin cup dengan diselang-selikan kedua-dua adunan.







25 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

sempat laeee wat muffin yee.. ni mesti utk bekalan sekolah dak bais... kan kan..

resepi popular? errkkk... tak pasti.. mungkin ye.. tp popular di kalangan fotopages jelah kot.. hehe... tp resepi ni mmg best pada tekak akak juga.. akak ada buat adaptasi dgn menambah coklat (& kurangkan tpg) utk versi coklat guna resepi ni juga... pun sodap!

macih sudi cuba2.. actually ni resepi dari buku dikongsikan oleh kak suzana rahman tauke kek di penang tu...

suri solehah said...[Reply to comment]

sibuk2 sempat lg ngan muffin segala tu izah,,buat akaj terliur je

Gee® said...[Reply to comment]

Tabik ko jah... mmg rajin!!

umi's cup cake said...[Reply to comment]

Sedapnya nampak muffin tu izah...rajin la awak ni...tq ya sbb share cause memang tgh cari resepi muffin yang best

Nooriah Abdullah said...[Reply to comment]

nampak moist dan sedap muffin tu Izah mmg tabik spring lah rajin sesangat lah U ni, nak ambik mood Izah supaya rajin jugak heee

Melly Octaviana said...[Reply to comment]

best nya mkn muffin yg empuk ini..;)

tun_telani said...[Reply to comment]

owh.. tun sgt cintakan pisang.. jd resepi2 yg guna pisang ni mmg selalu masuk queue.. masaalahnya, queue sgt panjanggggggg... hihi.. tumpang makan boleh?

mrs kayrul said...[Reply to comment]

menarik nie....stok pisang takde plak..kena KIV dulu la resepi..hehehe

mrs kayrul said...[Reply to comment]

menarik nie....stok pisang takde plak..kena KIV dulu la resepi..hehehe

Qasey Honey said...[Reply to comment]

wah bolat2 mupin pisang tu...comeiii sggh kejadiannya..pasti sedap ni..

sury@25february said...[Reply to comment]

salam izah..cam best je..nnti nk try jgk lah..terliur tgok..rajin bebeno kamu ye..bby sihat ke..mak nye.tentu sihat jgk kan..:-)

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

Salam Kak Izah..waahhh..sempat jgk bermapin smbil berkung fu dgn anak2 yer hihii..
~ mmg nmpk best mapin tuh..msk q yg panjang dulu ^^

Mamasya said...[Reply to comment]

Aslmkum Izah
tahniah sekali lagi dpt baby boy!
tembam elok muffin pisang itu...nampak lembut pula....

Anonymous said...[Reply to comment]

salam izah.. wahhh..sempat jgk ya izah bermapin2...gajin sungguh tul...tak terlawan ngn akk..tolong tiup cikit bagi gajin mcm izah kihkihkih....eh, bak lh seketul :) zila66

FnF Simple Life said...[Reply to comment]

fullamakkk...sedapnye mkn mapin panas2

sitiezahim said...[Reply to comment]

akak nak cuba la...aci kan..huhuhu

Rohah said...[Reply to comment]

ni yg taktahan ni..banyak pisang kat ceruk dapur tu..tapi pisang abu,,bolehlah buatkan..(kalau rajin)..hehe

kak ina kl said...[Reply to comment]

nasib baik anak-anak tak minat sangat muffin..klu idah dah gi buat utk minuman petang

hana said...[Reply to comment]

mekkkkkkk.... ko dah bleh makan durian ngan telur kan kan? amik nih aku dah buat puding karamel inti durian! wakakakakakaaaaaa..... *baling loyang tingkat pat belas! eh ke doblas!

Subhie Arun said...[Reply to comment]

wow..comelnya..moist pulak......cantiknya...frst time here...hapi to follow u..bila ada masa ..sillalah singgah kat,

http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/

lizz said...[Reply to comment]

ermm sedapnyer....

anymz said...[Reply to comment]

jah lenkali kalo buat mapin ni..tlg tipon akak tau..boleh le akak bwk tapeware besau utk tapau ainul ke sekulah..maknya tak berapa rajin nak memapin..
Lagi satu kan jah..sampai bila ko nak buat tayangan amal gambo mapin ni jah....udah2 ler tu mek oi..cuba le tayang masak asam ke..rendang ke aisshhhhhhh sodapnya lah pulak aiiii

pia said...[Reply to comment]

Many thanks for this great recipe. We managed to get it but it felt superb: -)
I have a web log through food meals average Joe if you happen to engaged. I have a blog with cake recipes myself if you are interested. You can find it at http://recipes-for-food.com/

seribupilihan said...[Reply to comment]

muffin nie memang sedap..lepas nie boleh buat sendiri la..thanks..salin resepi..:-)

Shaz said...[Reply to comment]

Salam Izah, tq share resepi. Ramai tetamu puji sedap muffin nie, ada yg cakap sedap gilerr..lembut dan gebu. Dah 3x buat..2x untuk jamuan kenduri..mmg terbaik.