Tuesday, January 15, 2013

Bolu Kukus Pelangi Putih Telur




Assalamualaikum

Weh miss korang lah. Sangat merindui saat gigih mengupdate belog dulu2. Sekarang pun melonjak2 kemahuan mengupdate belog terutama bila masak menu baru. Kalau menu sup bayam lawan ikan kering, kalau diupdate jugak kang ada yang sajes tutup belog lak kaang kan. ngeh ngeh..

Korang semua pa kabar? lemak semakin susut? apa? semakin banyak bermesuarat pibg dlm dinding perut. uiss uishhh.... tak leh den nak tolong.. hahaha..

Sebenarnya kan.. apa tadi nak bagitau.. lupa dah pulak.. ketuk kepala sikit..lupa jugak. tapi tula.. rindu nak berblog dan mengapate cerita2 masak2.. tpi masa sangat mengganasi diriku. Masa 24 jam mcm tak cukuppp.. mana bersilat kat dapor lagi, nak berkungfu ngan budak2 lagi, mana nak kilat kuku lagi, nak tengok drama sinetron mata-buntang-bila-hero-hilang-ingatan lagi, mana nak mengemop, mengilat , membuang habuk *perasan rajin padahal baju 4 bakul tak berlipat lagi, itupun nak mintak laki beli bakul baru.. *ngapa tah pedih ulu hati perli diri sendiri.. :-P

dah dah.. jauh benor tersasau topik yang nak tunjuk menu baru yang yamilises dan gediks sikit..

Bolu kukus putih telur yang tak berapa nak pelangi. Gara2 muaz dok goncang baju ummi dia time nak tuang kaler. Stress bukan kaler idaman. saboo jela nak.. 

terima kasih kak wan.


Bolu yang sangat lembut. Lembut tahap berapa? Nak tahu, gi pecah telur.. untuk setengah adunan resepi ni menggunakan lebih kurang 8 biji telur. jadi 1 adunan lebih kurang 16 biji tlur. ada berani? muahahaa






BOLU KUKUS PELANGI PUTIH TELUR 

 Sumber : K1 
Rujukan : Ibutio 

 Bahan A: 
500 ml putih telur 
300 gm gula pasir 
1 sudu besar cake emulsifier (ovellete) 
1/2 st garam 

 Bahan B: 
100 ml susu cair 
50 gm mentega cair (satukan) 

 Bahan C: 
1 st baking powder 
250 gm tepung gandum 
25 gm susu tepung (ayakkan) 

 Bahan D: -izah letak rose essence ngan pandan paste
1 st pasta strawberry 
1 st pasta lemon 
1 st pasta mocca 
1 st pasta pandan 


 Cara Membuatnya: 
1. Sapukan marjerin dan lapikkan kertas loyang bersaiz 9 inc 
2. Pukul putih telur, gula ovellete dan garam sehingga kembang dan kental 
3. Ayak tepung gandum, susu dan baking powder. 
4. Campur susu cair dengan mentega cair 
5. Masukkan campuran tepung gandum ke dalam bancuhan putih telur, kacau rata 
6. Tuang campuran susu, kacau rata 
7. Bagi adunan menjadi 3 @ 4 bahagian. 
8. Campur masing - masing adunan dengan macam-macam perasa. 
9. Tuang adunan lapisan pertama ke dalam loyang . 
10. Kukus selama 7 minit 
11. Lapiskan lapisan kedua. 
12. Kukus selama 7 minit. 
13. Lakukan sehingga lapisan terakhir dengan kaedah yang sama. 
14. Untuk lapisan terakhir, tutup penutup pengukus dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit






13 comments:

tun_telani said...[Reply to comment]

fengsannn nengok setengah liter telur putih.. huhu... tp puas hati tgk gebus je tu.. erk.. tp akk blh mkn ke nih?

Hezrin Ahmad said...[Reply to comment]

huhu...masih dalam hari lagi kan... dah masak memacam...mengemas bagai... rin masa dlm pantang... mmg duk diam jer...huhu

inazamri said...[Reply to comment]

byknye guna telur.mmg nampak gebu dan kaler pun sgt menarik.bahan yg cukup mestilah sedap jadinya

Gee® said...[Reply to comment]

Hamboi ko Jah... sempat jugak membolu sambil bersilat kungfu bagai yer...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

i miss u like crazy! bila izah ilang kejap dari dunia belog akak rasa mcm ilang arah... ilang sumber inspirasi... hehehehe... tp betul tauu.. blog izah mmg wajib akak terjah tiap2 hari satu ketika dulu... bila izah sepi.. akak pun rasa mcm kehilangan seorang sifu gitu.. sifu yg rajin mencuba mcm2 resepi.. serupa gak mcm hana dulu... hehehehe...

apa2pun.. bolu kukus tu mmg mengancam warnanya & nampak gebus... tapi dah dipecahkan telur byk2 tu... yg kuning tu sahihlah kena buat kek lapis pulokkkk... mcm tak rajin jer akak ni.. hehehehe...

Mas said...[Reply to comment]

miiisss uu toooo jah...muahhh..muahhhh

amboiiiii...ko klu dah start ketuk keybord....kikikikikiki

mak aiii...1/2 adunan 8 biji putih telur jah....
aku bajet 2 biji putih telur jerk ni..
nak bahagi 4 lagi la ni....huhuhuhuhu
nak guna loyang saiz berapa lak nie...
garu2 pale.....kikikikiki

Ummi said...[Reply to comment]

Assalam Izah, akak lg lama x update...bersawang bersimpang siur dah segala makhluk dalam HSH tu...hehe..Eh Izah ternak ayam dulu laaa, byk tul guna telor tuuu...pastu ternak lemak tepu lak kat badan ni ha.. Xpa laaa pastu pi marathon lipat kain yg 4 bakul tu eks...jgn ngengada nak mintak bakul baru...kang cik abang kata dia bawakkan orang baru la wat tulun lipat kain...lg naya...kuang kuang kuang... ^__^

Aq's Sweettasty said...[Reply to comment]

tercari2 resepi yg guna byk putih telur sbb putih telur banyaaakkk sgt kat rmh.sampi xtau nak wat apa.tq kak izah for sharing

umi's cup cake said...[Reply to comment]

Salam Izah,
Rajin nya walaupun anak kecik lagi..semangat berblog pun penting kan zah...puh2 naik la semangat izah..

Nooriah Abdullah said...[Reply to comment]

tabik hormat banyak kali utk ibu2 yg ada baby ni sempat lagi membuat bolu time tak raya ni heee, kalah kan kami yg anak2 besar panjang ni, kalau dpt sepotong mmg gumbira ni

Mas Sani said...[Reply to comment]

tu dia...sekali bersiaran kemain panjang n3 dia hehehe... baby sihat ke?
baklah sepinggan...nampak mcm best je.. kalau dpt rasa lagi lah best!

faa.rosli said...[Reply to comment]

nampak gojess, menawan, seksi, comell...

sedapnyaaa...

Cheq Sue said...[Reply to comment]

kekdahnya kemain banyak putih telur nak guna...nengok ajelah...

btw jah, ngapelah aku aje yang tertinggal n3 pasal babay fateh? terlompat ko bila baca "AHLI BARU" tu.
what? i ni naik keretapi wap ke kereta lembu. OMG... tiba2 aku terpikir bila pulak ijah ni pegnen.. apapun jah, tahniah dengan kehadiran ahli baru tu...dah cukup 3 stoojes, askar semuanya ya... pelum cium untuk baby tu. muahahaha... :)