CSS

Thursday, November 24, 2011

Lempeng Kelapa dan Merindui semuanyaaaa


Assalamualaikum....

Ya Allahhh rindunya kat teman2 semua.. Buat teman2 yang tak jemu berkunjung ke blog Izah Muffin Lover ni, terima kasih. Kalian la yang menghidupkan blog ni. Terima kasih buat akak2, kawan dan adik2 yang sudi bertanya kabar, sudi bersms, sudi berfb dengan saya. Alhamdulillah saya dalam keadaan yang stabil dan masih sihat. Mohon doa teman2 agar semuanya selamat buat saya. Sesungguhnya kita tak berdaya untuk mengetahui apa yang akan terjadi, yang bakal dihadapi dan diuji. Semuanya kehendak Allah dan dia lah Maha Mengetahui segala sesuatu. 

Buat yang bertanya saya, saya lama tak update sebab merajuk ke? Hehhe.. tak merajuk lah. Kain baju kalau penuh sebakul terus saya lipat hokey. Hahha.. Ye la tu kan. Dan kalau merajuk pada blog pun, tak berbaloi, sebab hati saya ada pada teman2 yang sudi berkawan dengan saya insyaAllah. Jawpaannya, tula, tuan blog kurang sihat dan semoga saya diberi kesihatan yang lebih baik untuk hari seterusnya.


Berbalik pada lempeng kelapa ni, dah berkurun saya buat ni. Rasanya sebelum tak berapa sihat hari tu lagi. Tetibe tekak nak makan lempeng kelapa ni lepas ternampak status Noorsha Dhira Darwish kat FB yang dia trasa nak makan lempeng kelapa. Lepas tu tak silap saya ada juga blog yang masing2 tayang lempeng kelapa ni kan. Cume saya tak sure resepi mana yang digunakan. Sebab masa tu, saya cume mampu tengok kat tingkap blog aje. tak mampu nak klik nengokkan hasilnya. Lempeng saya ni saya amik resepi kat myR. Dan jangan ada yang rasa hati saya tak merujuk mana2 blog di sini untuk lempeng ni ye. Sebab slama menyepi ni, saya pun tak berapa ber BW. Maaf ye. Tapi saya kongsikan juga resepi lempeng ni di sini. Anak2 suke sangat, cicah dengan gula kastor. Saya pulak makan ngan sambal sardin. Terima kasih Eton myR.


 LEMPENG KELAPA
 Resepi: Eton@MYR 


Bahan-bahan ( 2 org lebih pun tak pe (tp tmbah sukatan) )

2 cawan tepung - (anggaran je ne)
1 cawan kelapa parut
Air - ikut kepekatan
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

Satukan kesemua bahan,jgn terlalu pekat atau cair.Agak2 mcm nak buat cekodok.
Panaskan minyak dlm kuali ,tuangkan adunan kedalam dan tutup sebentar,supaya lempeng tu masak sekata.Dah masak angkat dan hidangkan dgn sambal tumis.


36 comments:

Anna Qawina said...[Reply to comment]

aslmkm Jah..moga ko terus ihta utk hadapi hari2 seterusnya ya...jaga makan minum tu..jaga diri takyah jaga 'badan'..hehehe..rindu kat ko, ko je yg tak rindu kat aku...sobs..sobs..*kesat air mata sambil cicah lempeng ngan sadin..

Anna Qawina said...[Reply to comment]

ihta lak..sihat..ngeee

lina_pg said...[Reply to comment]

assalam Izah, welcome back. Kak lina ingatkan Izah pi holiday.Tak sihat rupanya.Mmg out dated tuk akak ni hehehe.
Alhamdulillah izah dah sihat.Semoga Izah akan terus diberikan kesihatan oleh Allah s.w.t.Ada apa2 ke tu?

nOOrsha said...[Reply to comment]

aku pon cam k ana..igt ko da x mo kawan ngan aku dah..huhuhu...keji sungguh perasaan ini..syuh2, gi main jauh2 wahai perasaan negetip...kuikuikui.... eh aku wat juge lempeng klape ni lepas wat statut tu..tp x n3 lg..hahaha...bapak maalas bosar ngalahkan org yg berisi..hehehe...

Acik Erna said...[Reply to comment]

assalam izah..selamat kembali..alhamdulillah dah siaht kan..semoga izah diberikan kesihatan yang baik..insyaallah.

umi's cup cake said...[Reply to comment]

Salam kak Izah,
Semoga Allah memberi kak izah dan keluarga kesihatan yang baik dan cepat sembuh...umi paham sebab tahun ni pun umi banyak sakit dari sihat..tapi bila tengok lempeng kak izah ni sakit pun boleh sihat sebab nampak sedpa sangat...

KakAsma said...[Reply to comment]

hehehe..akak datang juga jengah ko Zah..arinie akak tayang rendang kak erna dulu..macam berjanji lak kan..semuga ceria selalu..

Ida,Japan said...[Reply to comment]

slm rinduuuuu...ingatkan mana la dia pergi,sbb lama menghilang...ohhh tak sihat ke izah, take care tau...emmm, dpt tgk gambar lempeng pon jadi la sbb dh abiss kan...

mala said...[Reply to comment]

Hope all is well. Lempeng nmpk sedap.

Yatie said...[Reply to comment]

Salam rindu di angin lalu buat adikku Izah, moga ceria dan sihat2 selalu di samping keluarga tersayang..chewahhhh mcm karangan suratlah pulak...btw syukur alhamdulillah Izah dah beransur sihat..jaga diri dan kesihatan ya...kalau tak selera dan nak makan apa je, cakap kat akak ya...insyaAllah akak akan tunaikan permintaanmu itewww..hehehehe...

lempeng mcm ni mmng sedap, kena dngn sambal sardin lagilah..sedap tulll..

hani said...[Reply to comment]

mak cikkk...welcome back..moga sehat2 selalu...ujan2 ni makan lempeng sardin tu mmg boom...muahh

mokwo® said...[Reply to comment]

salam iazah...bila org yg selalu pot pet nih tenggelam..memang terasa sungguh ke'tenggelam'annya...moga Allah mudahkan segala yang baik utk izah sekuarga yek! makan byk skit...krus kering mokwo tengok blogger2 masak nih kebanyakkanya!:))

Tina Othman said...[Reply to comment]

nyum, bestnya makan dgn sardin, akhirnya izah kembali hehe

moga cepat sembuh ye & dberi kekuatan untuk aktif memasak

zarin said...[Reply to comment]

glad that u r back! welcome back bebeh :D

Amie said...[Reply to comment]

ooo..patutlah rumah sepi aje...nak singgah takut orangnya tak ada, kurang sihat rupanya.... jaga kesihatan ye Izah, dah betul-betul sihat jangan lupa turun semula ke padang masak-memasak...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

akak pun rindu Izah... muahh muahhh!! hepi sesangat Izah dah kembali ke blog.. excited ni.. terus tulis komen tp n3 tak baca lagi.. sat lagi akak baca yer.. tp sikit sebanyak khabar baik dah dpt tau dari teman2.. hehe.. tahniah!

Mrs. Lady's Stylo said...[Reply to comment]

Salam buat semua stylo ladies di sini (:

Blog yang sgt sesuai buat PENCINTA HANDBAGS! Banyak handbags menarik dan tips berguna.

Lawati kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

TQVM (:

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

Rindunya Kak Izah..welcome back.. sedapnya dpt mkn lempeng+sambal sardin time ujan cani..pe2pun tahniah ye kak..br dpt tau dr teman2 hikhikk

Kerull said...[Reply to comment]

salam izah..moga cepat sembuh..lih masak sedap2...miss u beb..

Gee® said...[Reply to comment]

Salam Izah...selamat kembali... rindunyaaaa celoteh mu itu....

Zaliedana said...[Reply to comment]

Kak Izahhh,aiii missss uuuuu..Moga akak n baby sihat2 ajer,sehingga bersalin nanti eks..Sodap nampk lempeng/peknga tuh kak izah oiii..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...[Reply to comment]

Ini kalau makanmemang tak akan berganjak. Sedap dengan sambal tumis sardin. Anta cikit

Hanim said...[Reply to comment]

as'kum...ramai yg merindui izah, akhirnya kembali jua hehehe. pasnih pasti ade recp yg best...

dZana said...[Reply to comment]

waaa.. dah kuar dr brtapa.. smga panas hingga ke petang.. hihihi.. ramai yg menanti izah tau.. take care sis..

Kak Rose said...[Reply to comment]

salam Izah... harap izah n baby sihat2 jer hingga due nnti ya... sama macam mas jugak, macam janji2 lak kan...

apa pun harap anda berdua diberi kesihatan yg baik sepanjang masa... amin.

chikadakbiru said...[Reply to comment]

salam kak izah...amboi sedapnyerr menu lempeng kelapa nihh...musim hujan2 mcm nih..sesuai sgt ptg2 pekena lempeng nih kan..

Puan Ros said...[Reply to comment]

Patut la bau wangi dari jauh,rupanya dapur Izah dah berasap...meriah la lepas ni.

~Norul Mas Hana ~ said...[Reply to comment]

salam izah..
dah lama tak makan lempeng nyiur...makan lak time ujan2 ni..mmg sesuai..hiihi..btw welcome back dgn entry2 yg menggiurkan... =)

tun_telani said...[Reply to comment]

kak izahh!!! mishhh youuuuu!!!!!!!!!!!! teruk ke alahan tu?? cian pulak.. meh tun gi tolong lipat kain meh.. upah dia mkn lempeng cicah sardin.. hihi... tun pun lepas kak noorsha sebut2 kt status pasal lempeng kelapa nih, x senang duduk cari kelapa nk wat lempeng. last2 redha je guna kelapa kering. sedih x? ;p

K.Nor said...[Reply to comment]

adussss rindu betul dgn celotoh tuan dapur ni.. akhirnya kembali berblogging.. alhamdulillah.. semoga dipermudahkan dan selamat semuanya ya jah... mmg rindu betul nak gurau dan nak nyakat mek ampang nih... hehehe

menggoda jer tengok sambal sardin tu.. ishhhh ada lg tak? akak nak gi buat dadar sket ni cicih sambal sardin tu.. heeeeeee

anymz said...[Reply to comment]

jah,ko kalo takde kan..blog akak tu sunyi sepi betul..takde org nak menyibuk komen sampai dua tiga kali..sape lagi muka yg tak malu tu kan kalo tak muka mek ampang ni jugak..huhu.

eh..rasa cam nak mengidam pulak..rindu kat lempeng kelapa..rindu kat mek jah...semoga semuanya selamat ya zah..akak doakan yg terbaik buat izah dan baby...:)

kasihredha said...[Reply to comment]

lamanya tak bersiaran...
bila bersiaran terus ada lempeng..
sodapppp

rahel said...[Reply to comment]

Selamat mlm Kak Izah..
waaa..lama juga cuti2 ek...bila bersiaran trus ada lempeng kelapa..suka2..

Diana @ Melley Mey said...[Reply to comment]

Assalamualaikum izah..
wah lama nye x nampak izah.. akak pun baru perasan entri nie sbb minggu nie minggu yg teramat sibuknya... moga izah sentiasa sihat sejahtera dan d bawah lindunganNya.. Amin..
ermm.. lempeng tu mkn ngan sambal sardin mmg sedap tu izah.. terliur plak tgk..

Mama Hawa/Mama Nani said...[Reply to comment]

As Salam & Slmt pagi Izah :) Rindu sgt2 dgn gurau sendamu usik mengusik bersama teman2...mama doakn semoga izah berada didlm keadaan sihat waalafiat utk hari2 seterusnyer Amin.

Lempeng kelapa mmg fav mama tapi bkn anak2 mama sbb pernah..tak mendpt sambutan langsung! tapi kalau lempeng kosong cicah ngan apa2 pun laju saja hehehe

Rindu sama kamu hehehe

Ayu Safieza @ Humaira' said...[Reply to comment]

Jah...........mana meng-ilang...windu same lu......ekkekekek....actually mak pun lama gak ilang..ahaks!! Gud to hear u dear!