CSS

Friday, June 26, 2015

Siakap Masak Sweet Sour Sedaaaapppp


Assalamualaikum

Dah seminggu Ramadhan berlalu. Pantas masa berdetik, Kesempatan beribadah dgn ganjaran berganda harus lah direbut selagi boleh. Kelmarin dgn tak sengaja atau mmg sengaja atau tanpa sedar agaknya, ayah budak budak ni menyebut nak ke bazar. Jadi pertama kali dlm Ramadhan ini kami ke bazar. Saya pun cuti masak. Tapi biasa la, bebulan puasa ni tahap imaginasi terhadap sesuatu menu tu tahap 5star tapi sebalik nya. Ha kan padan muke. Hehheehe... 

Nex time masakje sendiri tak banyak bunyik kan. 
Biasa siakap saya suke msak sweet sour je. Anak pun suke sbb xpedaas sangat. Kali ni saya cuba resepi dan tios yg dikongsikaan oleh En Roslan. Eh mmg mabelesss. Mcm berada di restoren Thai. TQ en Roslan sudi Share.

SIAKAP SWEET SOUR
by: Muhammad Roslan




BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:
  • Ikan siakap lebih kurang berat 0.8 – 1.0 kg berat. Dibuang sisik, bersihkan dan kelar mengikut gambar. Masukkan sedikit garam, serbuk perasa makanan, serbuk lada putih dan jus limau nipis. Peramkan dipeti sejuk sekurang-kurang 2 jam.
  • 3 ulas bawang putih diketuk dan dicincang halus.
  • 1 inchi halia dihiris halus.
  • 1 biji bawang labu di hiris dadu.
  • 1 btg celery di hiris dadu
  • 1/2 biji lada benggala /bell pepper merah di potong dadu.
  • 1/2 biji lada benggala hijau didadu.
  • 1 cawan buah nenas didadu / guna nenas dlm tin pun boleh.
  • 2 helai daun bawang dihiris halus utk hiasan.
  • sedkit garam dan serbuk lada putih cukup rasa.Minyak masak secukup untuk goreng ikan – deep frying.

PENYEDIAAN TEPUNG UTK GORENG IKAN:
  • 1 cawan tepung gandum untuk dijadikan tepung kering salutan pada ikan tujuannya mengeringkan dari kelembabpan. Tepung ini diadunkan dengan 1 sudu besar tepung beras ditambah garam, serbuk lada putih.
  • 1 cawan tepung gandum, diadunkan dengan 2 sudu besar tepung jagung dan 1 sudu besar tepung beras /ubi.Di jadikan adunan cair untuk dicelup ikan dan digoreng. Tepung di tambah 1/2 sudu kecil baking powder, 1/4 sudu kecil serbuk lada putih dan garam. Air biasa boleh digunakan atau yg terbaik air dalam tin ginger ‘ale atau pun air soda – bicarbonate water akan berikan hasil gorengan rangup yang terbaik.

PENYEDIAAN SOS:
Bahan- Bahan diperlukan:
  • 4 sudu besar sos cili produk bumiputra.
  • 3 sudu besar sos tomato produk bumi putra.
  • 2 sudu besar sos “plum”.
  • 1 sudu besar sos berperisa tiram.
  • 1 sudu besar sos ikan.
  • 1 sudu besar kicap cair / kicap berperisa maggi.
  • 1 sudu kecil minyak bijan/sesame oil (kalau ada).
  • 1/2 cawan air.
  • 1/2 sudu kecil tepung jagung dicairkan dengan 2 sudu besar air.Asingkan.


CARA-CARA MEMASAK IKAN MASAK MASAM MANIS:
1. Adunkan semua bahan-bahan untuk sos dalam sebuah bekas.
2. Sediakan ikan seperti diterangkan.
3. Sediakan tepung salutan kering dan tepung celup goreng seperti diterangkan di atas.
4. Goreng ikan sehingga garing dan toskan di atas kitchen towel. Di pingan hidangan susun daun salad bunga dan letakan ikan di pingan hidangan.
5. Panaskan kuali masukkan 2 sudu besar minyak masak dan goreng hirisan bawang putih diikuti dengan hirisan halia dan bawang. Bawang cuma perlu dilayukan saja. Masukan lada benggala, celery,nenas. Masukan sedikit garam dan serbuk lada putih. Goreng (saute) selama 1 minit. Tak perlu masak habiis..cuma takat layu saja bagi mengekal kegaringan sayuran ini.
6. Tuangkan sos yang telah sediakan dalam kuali. Adunkan sos serata dengan sayuran tadi. Kalau sos anda pekat masukan sedikit lagi air utk kepekatan diperlukan.  jadinya. Masa masak sos dengan sayur cuma 1-2 minit saja. Jangan sampai sayuran anda layu
7. Masukkan bancuhan air dan tepung jagung ke dalam kuali dan kacau rata. Bila sos mula mendidih matikan api dapur. Tuang sos yang telah sedia ke atas ikan goreng yg telah sediakan. Hiaskan hidangan. Jamu selera panas-panas. Selamat mencuba.