CSS

Thursday, November 6, 2014

Baked Potato


Assalamualaikum

Sedih baca tragedi menimpa adik Muhammad Rafiqin yang hilang di hutan Sekayu tu. Nama mcm nama anak sedara saya. Terkesan juge dihati. Semoga roh nya tenang di sana. Sedih saya mungkin lebih kepada cerita cerita tak benar yang disebar dimedia internet tentang kejadian yg menimpanya. Bila teknologi terlampau menjadi kuasa, maka cerita bohong banyak sangat dan mudah sangat tersebar. Saya kadang2, yang benar pun sukar untuk saya  percaya. Susahkan mcm ni. Semoga Allah sentiasa pandukan saya dan kita semua ke jalan yang benar. Aminn

Bake potato ni terjadi sebab ada ibu mengidam nak makan.  Saya agak keberatan mulanya, tapi sebab kesian kepada ibu mngidam, yang agak extreme mengidamnya , jadi saya buatkan untuk dia dan lebihkan untuk orang kat rumah. Bila saya google resepinya, agak bermacam-macam cara, bermacam macam bahan. Ada yang sangat simple , ada yang sedang2 dan ada yang susah n sangat costly jugak bahannya.


Terima kasih Anna Qawina share resepi. Kemudian saya cuba google lagi kot dapat resepi yang mudah lagi. Biasala kan.. nak mudah. nak murah. tapi best.
Tapi bila saya compare resepi , baked potato ni caranya tu sama la, dan boleh guna apa apa inti pun.
Ada jgak ala ala inti karipap pun ada. Bila inti tu kita masak guna serbuk kari.
Jadi saya buat cara simple je la.
Alhamdulillah, bila ibu mngidam bagi feedback kata nya sedap dan hampir menitiskan air mata bila mengunyahnya. Hehe.. tu mungkin sebab terharu akhirnya menda yg diidam dapat dikunyah. 




BAKED POTATO

Bahannya:

8-10 biji kentang sederhana
(kalau guna kentang russet tu agak besar, so 5-6 biji dah cukup)
garam

Bersihkan kentang dan rebus sebiji tanpa potong n tanpa dibuang kulit.
Saya guna kaedah rebus. Kalau nak bakar dalam oven pun boleh.
Rebus hingga boleh dicucuk dgn lidi. Jangan sampai lembik pula. Pantau kentang anda.
Garam ditabur dlm rebusan bila kentang hampir masak.
Bila kentang empuk terus rendamkan ke dalam air sejuk.

Untuk Inti:

250 gram daging cincang / ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
cendawan dalam tin
1 biji tomato
sedikit lada hitam
lada sulah
sedikit sos tomato
sedikit tumix ayam
daun sup
garam & gula
Cili benggala 


caranya: Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.
Masukkan daging dan goreng sebentar hingga daging pucat.
Masukkan tomato dan cendawan yang dipotong dadu.
Perasakan dengan bahan bahan di atas.
Akhirnya boleh masukkan cili benggala dan tutup api.




Penyediaan baked potato.

Bahan:

Kentang direbus
Inti siap
sedikit mayonis
sedikit susu segar/cair
sedikit mentega
cheddar cheese @ mozarella Cheese
garam jika perlu

Caranya

1. Kentang dipotong 2. 
2. Korek isi kentang dan biarkan sedikit seperti kolam. Boleh dibungkus dgn aluminium foil / alas dgn muffin paper.
*boleh rujuk gambar di atas.
3. Isi kentang dilecek. Masukkan sedikit mayonis, susu cair, mentega dan sedikit mozarella cheese.
4. Kemudian masukkan semua inti tadi. Gaul sebati. Inti sedia digunakan.
5. Masukkan inti tadi ke dalam kolam kentang. Buat sehingga habis.
6. Panaskan oven 200 c api atas. Tabus cheese di atas kentang dan bakar sehingga cheese cair.
Sedia dihidang.









9 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

menggiurkan betul la izah...
hopefully rajin la akak membuatnya... tp alamakkk... stok cheese enggak ada... huhu...

KinaCakes said...[Reply to comment]

Sedapnye..blh try

Mummy Dina said...[Reply to comment]

Sedapnya nampak..paling tak tahan bila tengok chese yg banyak tu..:)

Raidah S said...[Reply to comment]

Allah sedapnya nampak!

Nak kena try..

Terima kasih banyak-banyak for sharing.

=)

-raidah-
www.blograidah.com

Sha My heart said...[Reply to comment]

Wah, nampak menyelerakan

ninest123 said...[Reply to comment]

nike free, gucci outlet, replica watches, ralph lauren pas cher, ray ban sunglasses, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, michael kors, chanel handbags, nike outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, air max, ugg boots, nike air max, uggs on sale, louboutin, oakley sunglasses, prada handbags, sac longchamp, louis vuitton outlet, kate spade outlet, longchamp outlet, nike air max, louboutin pas cher, louis vuitton, nike free, tory burch outlet, tiffany and co, nike roshe run, jordan shoes, burberry, louis vuitton outlet, louboutin outlet, tiffany jewelry, air jordan pas cher, oakley sunglasses, longchamp pas cher, longchamp, oakley sunglasses, louis vuitton, prada outlet, louboutin shoes, louis vuitton, christian louboutin outlet, replica watches, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, ugg boots

ninest123 said...[Reply to comment]

michael kors outlet, coach outlet, true religion jeans, burberry, hermes, burberry outlet online, oakley pas cher, lululemon, nike air max, coach purses, sac guess, ugg boots, michael kors, hogan, coach outlet, north face, nike blazer, ray ban uk, true religion outlet, hollister, nike air max, tn pas cher, kate spade handbags, michael kors outlet, ralph lauren uk, converse pas cher, michael kors, hollister pas cher, michael kors, replica handbags, nike roshe, michael kors, nike free run uk, lacoste pas cher, air force, timberland, vanessa bruno, ugg boots, michael kors outlet, nike air max, michael kors outlet, true religion jeans, ray ban pas cher, new balance pas cher, mulberry, true religion jeans, michael kors outlet, north face, abercrombie and fitch, vans pas cher

ninest123 said...[Reply to comment]

hollister, insanity workout, chi flat iron, vans, asics running shoes, ralph lauren, nike air max, iphone cases, lancel, nfl jerseys, nike huarache, converse outlet, vans shoes, mcm handbags, abercrombie and fitch, gucci, birkin bag, hollister, wedding dresses, celine handbags, longchamp, soccer jerseys, mac cosmetics, bottega veneta, jimmy choo shoes, reebok shoes, mont blanc, north face outlet, ray ban, herve leger, ferragamo shoes, nike air max, nike roshe, louboutin, p90x workout, babyliss, soccer shoes, beats by dre, ghd, oakley, instyler, baseball bats, valentino shoes, new balance, timberland boots, lululemon, converse, hollister, north face outlet, nike trainers

ninest123 said...[Reply to comment]

moncler, supra shoes, hollister, karen millen, doudoune canada goose, pandora jewelry, moncler, marc jacobs, juicy couture outlet, moncler outlet, moncler, canada goose, ugg,uggs,uggs canada, canada goose uk, pandora charms, canada goose outlet, ugg boots uk, canada goose, canada goose, wedding dresses, moncler, louis vuitton, louis vuitton, louis vuitton, links of london, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, coach outlet, canada goose outlet, bottes ugg, montre pas cher, moncler, sac louis vuitton pas cher, swarovski, pandora charms, louis vuitton, swarovski crystal, moncler, juicy couture outlet, replica watches, ugg pas cher, moncler, canada goose, toms shoes, thomas sabo