Tuesday, August 5, 2014

Kek Pisang Chef Zubaidah yang Sedap dan Gebu


Assalamualaikum

Kek pisang ni mmg seriyus sangat la gebu.
Teknik membuatnya simple tapi menghasilkan kek yang sedap dan lembut.
Boleh la dicuba kiranya untuk dijamu kepada tetamu di majlis open house raya ni.
Resepi dari Chef hanya yang terbaik untuk hidangan anda. Eceh..hehe






KEK PISANG GEBU
resepi: Chef Zubaidah - Cake Feast
by: Izahdaut

Bahan-bahan

150 g pisang dilenyek
200 g tepung gandum
160 g gula kastor
3 biji telur
120 g minyak masak
1 sudu besar ovellete
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder


Caranya:

1. Pukul semua bahan sehingga adunan pekat.
2. Masukkan adunan ke dalam acuan 8". Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180 c selama 45 minit atau sehingga masak.



*Cara pastikan kek masak, cucuk menggunakan lidi ditengah kek. Jika lidi keluar bersih tanpa lekatan adunan kek, bermakna kek masak sempurna insyaAllah. Kalau xde lidi, pisau pun jadi.


7 comments:

Bbwana adienia said...[Reply to comment]

salam..

memang cantik dan gebu kek pisang tu..

salam aidilfitri

Mas said...[Reply to comment]

senangnya jah..
sekali harung jerk yerk..
tengok kek memang cantik gebu...
boleh try nanti..
cari pisang dulu ...

Wani Ameen said...[Reply to comment]

Gebunye kek ni... Tergodanya... Done follow your blog. Follow me back www.waniameen.blogspot.com

cheq da said...[Reply to comment]

Tengok pun dah terliur kak izah...

Mummy Dina said...[Reply to comment]

sedapnya..gebus pulak tu..:)

Anonymous said...[Reply to comment]

It's actually very complex in this busy life to listen news on TV,
therefore I just use the web for that reason, and get the most recent information.

Here is my web blog; Dean Graziosi homepage

Rohah said...[Reply to comment]

ahaiii....gebu sesangat kek ni...