CSS

Friday, August 3, 2012

Sup Ikan Merah


Assalamualaikum..

Simple sup ikan tapi sedap wangii gitu.
Suap dak kecit makan pun laju sikit speednya.
Maybe jugak faktor ikan ni yang still fresh gitukan.
Terima kasih yang mengemel untuk ORDER biskut ROLL COKLAT semalam.
Order masih dibuka jika berminat ye :-)




Saya terrinspirasi nak cube cara kak Anim buat sup tulang dengan meletakkan sikit daaun limau purut dlam sup ikan. Hasilnya mmg wanagi dan sedap lah. Tq ye kak Nim.
Dan bahan2 lain tu mcm biasa la sempoi jek.
Tomato pun lupa nak taruk.
Jadi sekadar hiasan jela nampaknya.
Hehehe



SUP IKAN
by: Izah

2 potong ikan merah
*bersihkan dan perahkan sedikit limau kasturi. Biarkan sebentar dan bilas.

3 ulas bawng merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 sk lada hitam - tumbuk
1 inci halia- ketuk
2 batang serai - ketuk
1 helaai daun limau purut
daun sup
1 keping kecil asam keping

tomato / kentang
Bawang goreng



Caranya:
Tumiskan bawang merah, bawang putih, laada hitam n halia shingga naik bau.
Masukkan air dan ikan.
Kemudian masukkan serai, asam keping dan daun limau purut.
Jika letak kentang boleh letak awal2 sikit dri ikan untuk empukkan kentang.
Perasakan garam.
Masukkan daun sup.
Hidangkan dengan menaburkan bawang goreng.








20 comments:

zila norazila said...[Reply to comment]

salam izah..sedapnye sup ikn..dh lama x buat..leh dicuba jgk resepi nie..tq resepi..

Outbound di malang said...[Reply to comment]

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

inahar ali said...[Reply to comment]

sedapnye sup ikan..akak dh lama x mamam sup ikan merah cenggini..meleleh ayaqkiuq akak..huhu!

micasamawar said...[Reply to comment]

wahhh...sama mcm menu nor berbuka smlm cuma tak ltk daun limau purut...lps ni leh try ltk daun limau purut pulak ler

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

ikan merah kalau buat sup memang terbaekkk......

bersama kak Es said...[Reply to comment]

menariknya !! kalah hotel 5 bintang ni !!!!

nOOrsha said...[Reply to comment]

Gambo yg menawan kelebu..keep it up!! mmg cantik n terliur sgt tgk ikan yg terjulur tu..hehe

Balqis Nazid said...[Reply to comment]

Salam Izah...

Wah...!! menggodanya terliur tengok pagi2 sup ikan merah ni...

he..he..

LinRosly said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah Sayang :D
Perhhhh sedapnya sup ikan merah, baru minggu lepas Kak Lin masak tapi taklah pastekan kat blog...tak sempat nak klik..klik...klik...he3

Rohah said...[Reply to comment]

sedap buat buka sahur sup2 macam ni..tak muak..

AbbotCottage said...[Reply to comment]

Peberet aku ni Zah!!

mala said...[Reply to comment]

salam aidilfitri dari muscat.

Outbound di Malang said...[Reply to comment]

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...[Reply to comment]

Selamat hari Raya dan Maaf Zahir batin Izzah....lama tak dengar cite nape menyepi?????

DG said...[Reply to comment]

Selamat Hari Raya to you and your family :)

CA said...[Reply to comment]

Salam raya buat Izah...

tadi pegi dapur ryo..dok promo izah masuk majalah...zassss lompat masuk dapur sini..alaa dok hapdet lagi ke...cepattt...ramai nak tahu.dah tarap2 retis ni ko zahhh.... anyway tahniah...kagum...memang layak sangat sangat!!!muahhhh!

Miz Sitti said...[Reply to comment]

Sedapnya akak..memang suka ni sup²..

Sudila la lawati blog sitti
http://apamjsbakery.blogspot.com/

Naz / Nadz COSK said...[Reply to comment]

Assallamualaiku Izah..

Izah..ooooooo..Izah... Ada org ke tak ni??? Nape tak update blog?? Sihat ke tak ni?? Ker busy dgn tempahan org.. Apa2 pun akak doakan awak sihat sejahtera ye.. Makan banyak2 tau..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...[Reply to comment]

Salam Izah...selamat hari raya,Xg open house ke arini?
Cuaca hujan2 cam kat tpt k.atie ni..mmg best klu dpt mkn sup ikan panas2....

~~zana@pb~~ said...[Reply to comment]

Hehe....tunggu 10 thn lagi baru masuk panggong:-)
Boleh cuba ni ltk daun limau, bnyk stok dlm peti....asyik tomyam jek, boring plak.