CSS

Thursday, August 2, 2012

Biskut Mini Roll Coklat Almond


Assalamualaikum..

Pagi ni mendung beserta hujan. Gelap Ampang sekrang.
Shot gambr dalam cuaca mendung, memang semenendung gambr yang dilihat la kan.
Hari ni nak share satu biskut kudap kudapan yang elok juga dijamu pada tetamu time raya.
Simple sangat... maybe ada yang dah tahu tpi sbb dah bejanji ngan Noorsha nak share kat blog.
So.. buat Puan Noorshaaaaa, ini ler sekutnya.
Sekut comel2 sedap dingap.
Dah 4 balang buat, 2 balang budak2 dah perabis kan.
Tak tahu la mana satu yang laju, yang tukang hadap mencelup coklat atau tukang hadap masuk mulut.:-)



Nak buat sekut ni tak perlu nak ngadap doh atau oven.
Cume nak bagi almond nib tu dibakar dulu je kita ngadap oven.
Nak disangai atas kuali pun bolehkan.
Yng lain2 nyer adalah seperti bahan2 dalam gambar di atas.

Apa yang diperlukan?

Mini biskut roll coklat
*beli yang bertimbang yg terdapat dipasaraya sebab sekut timbang tu tak kaya sangat dgn rasa coklat. Jadi bila disaalut dengan coklat diluar tu mmg maasyukkkk. Kalau kat giant ritu tengok 100gm harganya rm2 hegget ++. Tapi saya beli timbang kilo kat kedai borong. 

Cooking coklat
Terdapat di kedai baking berdekatan dengan anda atau ada juga dijual dipasaraya2 besor. Untuk celup sekut, elok gunakan cooking coklat sebab cepaat kering n rangup coklt tu xlembab ngan coklt. *Anna Qawina yang bagitau..:-P

Almond Nibs
Sangai dulu atas api hingga warne nampk sikit berubah atau bakar dlm oven pda suhu 170 c selama 6-7minit.


Caranya:

Cairkan cooking coklat secara double boiling. 
Amik sekut mini roll, celup ke dlm coklat dan taburkan almon nib ke atas salutan tadi.
Keringkan coklat n nikmatinya.




Bagi yang terasa leceh nk membuatnya, boleh ORDER dengan saya dengan mengemel ke baisku09@gmail.com.

Tawaran hebat untuk harga permulaan.
Sebalang menghampiri 100 biji sekut.
Harga terbaik. Pelanggan sekitar lembah Kelang amat dialu alukan.








23 comments:

Gee® said...[Reply to comment]

Senangnya buat biskut ni... k.gee nak cubalah... mekacih Izah

FARAH deeb said...[Reply to comment]

OOO guna biskut itu rupenya... padanlah comel! Hehe, bolehlah terai cenggini sebab senang giler! Thee...
My latest Entry :)
JJCM: Day 12 Ramadhan 1433

MaDiHaA a.k.a Ratna said...[Reply to comment]

haishhh.. sekuk tu makan camtu je pun dah enak bangetttt... inikan pula disalut coklat gitu.... sebalang sorang pun boleh abis sekali ngap.. ishh... bahaye bahaye... hehhe...

nOOrsha said...[Reply to comment]

Ooowhh..ini rupanya.siyes aku x taw sekot ni. mudah je buat ek. comey2 bntuk tu.klo aku pun x sedo mknnye.hehe....eh siyesly gmbo ko cantikla jah...mempersonakan daku memandangnye.....suka suka suka :-)

Mas Sani said...[Reply to comment]

Terima kasih kerana gmbr yg dihasilkn walapun dlm keadaan mendung tlh membuatkn sy tersangatlahhhhhhhhhh nak mkn.....sekut tu saje je goda tekak sy tau...saje je....aishhhh jahat kau ba! hihihihi....

Psst....cooking coklat tu iza guna brand apa ye?

Zaliedana said...[Reply to comment]

Alahai sekut mek jah comey jer..sng nk wat kan,xyah teruk2 nk ngadap oben bagai kan..hehee..menu ekspres nih..Tq shere yer kak ijahhh cayang..

faa.rosli said...[Reply to comment]

mcm snang je......nmpak pon sedap...hihi

HaSue said...[Reply to comment]

Jaahhh..sekut ni tanpa ceklat pun x sedor bila ngadap.apatah lg bercoklat nih kan. Ni bkn bdk2 je laju,mak budak pun bleh mkn x hengat nih!hehe

tun_telani said...[Reply to comment]

luar coklat, dalam pun coklat.. hebat2.. bahaya nih, tun un blh habis 2balang sekali hadap.

ijayuji said...[Reply to comment]

Salam kak! eh? kita tergolong dlm org2 yg BOLEH order tak kak? ehehe.. siyesss nii! nak orderrr! sbb kita malas nak buat2 sekut raya lah kak :D boleh eak? boleh lahhh, buat muka paling cute sekali nii :D

Qhaifa Nur said...[Reply to comment]

ala comelnya biskut ni....
nampak sedap betul........

mama sara nur said...[Reply to comment]

Keramat pun mendung Izah
comel je emmm tp bila agaknya nk rajin mcm izah ni.

Tina Othman said...[Reply to comment]

wah nampak sangat menarik, tapi hat comey2 tu yg malas nak buat tu

indahhouse said...[Reply to comment]

Salam kak izah,
Wah.. moga murah rezeki kak izah. Dalam berniaga, sempat share resipi. Saya nak tumpang sekaki, ya, nak buat juga biskut celup ni... hehe..
Selamat berbuka, buat kak izah sekeluarga.

Asmah Yusof said...[Reply to comment]

Salam k.izah...
laaa....senang bogitu sekut nya...best nie kak ...nnti asz try,thanks kak :))

Bicara Kak Noor said...[Reply to comment]

salam Izah
akak pun macam nak torai jugak sbb senang sangat tapi kalau Izah dekat pasti nak order je sbb malas gak nak buat hahaa

Yana Shaiful said...[Reply to comment]

nnt nk cuba lah..sekut celup coklat cani cnfem cepat laku..4 balang cam xcukup jer hihiii

Mieza said...[Reply to comment]

sedapnya zah...suka akak dengan cekelat2 ni...kalau dekat2 boleh tempah sebalang :)

Nuridah said...[Reply to comment]

Assalamualaikum Izah,

wah dh tergulik2 cookies tu...dh byk ke Izah buat kuih raya...kak Nur 1 apa pun belum...lagi goyang kaki gitu.

mardihah said...[Reply to comment]

Sekut ni simple. Hihihi. Kak, saya nak cuba ya. Mabelesnya mesti sampai habis hadap. Hihihi

HomeKreation said...[Reply to comment]

Selamat Hari raya & Maaf Zahir Batin dari Along. Brilliant ler idea Izah ni, Along yg sempoi camni pun tak terbuat thn ni... semua sekut tunjuk...huuu

siti sabri said...[Reply to comment]

mintak copy ye akak...ops...salam pekenalan drp sy...

Anonymous said...[Reply to comment]



Here is my homepage :: cordyceps